Vi byter mörker mot ljus och sörplar ashe reshte
Jag luktar rök och har svedda skor efter att ha hoppat över eldar för att byta bort det kalla vinterbleka mot den varma vårens kraft och ljus. Fira det som firas bör tänkte jag glatt och tog sats mot elden.
Eftersom jag dras till folkfester och gärna de som innefattar brasor och god mat kunde jag inte hålla mig ifrån Chaharshanbe suri-firandet. Eldfesten med rötter i zoroastrismen firas aftonen före sista onsdagen innan Nowruz. Det nya året firas in på fredag av iranier, kurder, afghaner med flera när vårdagjämningen infaller i Centralasien och världen över.
Ikväll är vindpustarna vansinniga i Malmö men de många människorna och brasorna värmde på Kroksbäcks idrottsplats där det bjöds på glada hälsningar, smällare, fyrverkerier, musik och dans. Kön till ashe reshte-tältet ringlade lång, snabbare gick det att komma fram till teserveringen och shole zarden som fick följa med mig hem som efterrätt.
Även om du inte vill adoptera en ny högtid kan du fira in våren med den traditionella persiska soppan ashe reshte. Den stärkande, värmande och vansinnigt mättande nudelsoppan förtjänar en återbloggning.
Ashe reshte - grön nudelsoppa med baljväxter
Receptmakare: sofia gustafson
Soppan kan kokas på de gröna blad och örter som du har hemma eller föredrar men spenat eller mangold är ett måste. Somliga använder svartögda bönor istället för kidneybönor, men andra liknande bönor som till exempel borlotti går lika bra. Krispigare strössel får du om du steker vitlöken med myntan och blandar med rostad lök. Soppnudlarna och kashk hittar du på Nassim livs, Tehran Supermarket, båda vid Möllevångstorget i Malmö, och säkert i andra affärer som saluför orientaliska livsmedel.
- 3 msk olja
2 gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
(rostad lök)
½ tsk gurkmeja
1 dl gröna linser
2,5 dl bladpersilja, hackad
2,5 dl färsk koriander, hackad
2,5 dl purjolök och/eller salladslök, det gröna tunt strimlat
5 dl spenat, hackad
(dill)
1 burk kidneybönor eller 1 dl torkade som blötlagts och kokats
1 burk kikärter eller 1 dl torkade som blötlagts och kokats
svartpeppar
reshteh, soppnudlar
salt
kashk eller yoghurt
- Bryn löken i oljan i en stor gryta. När den är vackert brun och knaprig pressar du i vitlök. Efter någon minut strör du ner myntan och fortsätter att steka i några minuter till. Ta hälften av strösslet åt sidan. Tillsätt gurkmejan till strösslet som är kvar i grytan och låt steka i ca 30 sekunder.
- Häll i linserna, allt det gröna och 1 l vatten i grytan, koka linserna mjuka.
- Tillsätt peppar, kidneybönorna, kikärterna och nudlarna. Koka sakta tills nudlarna är mjuka. Håll koll på vätskemängden, du kommer antagligen få späda med vatten flera gånger.
- Smaka av med salt och peppar. Nudelfabrikaten är olika salta och reder olika mycket. Tycker du att soppan är för tunn reder du bara med lite vetemjöl.
- Servera soppan med kashk eller yoghurt och lök-mynta-strösslet.
Kommentarer
Hur är statusen för gröna russin på Möllevången? Här i Stockholm är nivåerna skrämmande låga. På vissa håll råder total brist.
Avlånga grön russin finns just nu i kartong och påse runt Möllan. Jag sitter faktiskt här och smaskar frukt- och nötblandning med gröna russin i – kan inte hejda mig! Blandningen återkommer jag till och så har jag lite shoppingtips i Stockholm...
Åh, äntligen ett ash-recept! Tack!
Det var så lite så!
Sidor