Möllan revisited: Popupiffade belugalinser med mycket smör
Hoppas ni läst Taffels nyhetsbrev för där får man reda på vad konservburken på bilden innehåller och andra "matmåsten från Möllan". Ostarna som Maggie spanade in i det tidigare inlägget var den spanska fårosten Pago Los Vivales Reserva, finns också som en något kortare lagrad ickereserva samt den italienska säsongsosten Marzolino på marsmjölk. Den sistnämnda lär ha varit en av de saker som Katarina av Medici tog med sig till Frankrike. Om man vill ha något till ostarna så tycker jag att surkörsbärssylt från Iran funkar.
Igår återvände jag till Möllan för att handla en onsdagsgrej på Ystadsgatan. Om man sedan följer gatan förbi torget och över Bergsgatan så kommer man till ICA-butiken på Södra Förstadsgatan. Första gången jag klev in där, för en fem år sedan ungefär så ryggade jag baklänges. Där var lågt i tak, taskigt ljus, sjavigt och otidsenligt. Kontrasten var stor mot min närbutik och en av Sveriges bästa mataffärer: ICA Focus i Göteborg. Focus hade en trevlig manuell ostdisk och fantastico italiensk pastaavdelning inklusive högklassiska burktomater.
På senare tid har ICA Supermarket Söder ryckt upp sig och har en avdelning med ekologiskt, vegetariskt, halalkött och mat för allergiker av olika slag. Jag tittar alltid mot burktomathyllan efter Mutti trots att jag vet att det inte finns, men så igår så stod de där på hyllan! Jag trodde inte mina ögon men se själva på bilden! Muttitomater finns också på Möllans ost. Jag passade på att köpa kamutvete som jag letat efter på många ställen och Skånemejeriers gourmetsmör som är nytt för mig. Det kommer till användning i rätten nedan. Den senaste veckan har min hjärna inte klarat av att organisera instruktioner, men mat har lagats, så fler recept kommer!
Popupiffade belugalinser med mycket smör
Receptmakare: Sofia Gustafson
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Ett tillbehör som kom till då middagen höll på att enbart bestå av ugnsrostade knotsaker i vackra färger (rödbetor, palsternackor, morötter och rödlök). Proteinrika belugalinser kokades och panikpiffades med en enkel popu med senapsfrön som matchar de mörkglänsande linserna och ger skönt tuggmotstånd. Kumminet kan ersättas med spiskummin om det kommer bättre överens med övriga rätter, kummin passade bra till rotfrukterna. Servera gärna med vitlöksyoghurt. Friska upp med lite rivet citronskal och citronsaft i linserna eller i yoghurten. Jag brukar zesta skalet med zestjärn och sedan hacka, det är det vassaste i rivväg jag har.
- 2 dl belugalinser
1 tsk svarta el bruna senapsfrön
½ tsk hel kummin
50 g smör
salt
svartpeppar
- Koka försiktigt linserna mjuka men inte för länge, du vill behålla formen och lite tuggmotstånd. Det kan ta 15-20 minuter. Häll av kokvattnet.
- Under tiden gör du popu genom att steka kryddfröna i smöret tills de poppar.
- Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med gott salt och svartpeppar.
Kommentarer
Klart värt att testa-jag älskar belugalinser och äter ofta rotfrukter
Det lät ju väldigt gott - är mycket förtjust i belugalinser. Jag gillar skarpt att läsa om dina shoppingäventyr (förutom de trevliga recepten)!
Åh, vad gott det låter! Jag ska plocka fram belugalinserna ur förrådet.
Jag är för övrigt mycket skeptisk till allt som påstås härstamma från Katarina av Medici eller Marco Polo. Det har sällan stöd i historiska källor utan tycks klistras på som ett klatschigt ett säljargument.
Förklara för en som aldrig ätit Muttis tomater varför dessa ska köpas och varför de är bättre än andra burktomater.
CrimsonAnna: Har du någon belugafavorit? En av de bästa grejerna med dem är att de är svarta och snygga!
Zelca: Jag hoppas jag inte blir för tjatig men jag tycker om att dela med mig av shoppingtips så jag blev glad av att höra att de uppskattas! Jag älskar att få tips också!
Lisa: Jag gick lätt på det! Mytomspunna Medici får mig svag i knäna, bara tanken på att äta något liknande det någon annan åt för nästan femhundra år sedan. Iofs kom insäljningen när jag redan bestämt mig, men har man väl smakat Marzolinon så behövs inget mer...
Lina: Muttitomaterna är fylliga, smakar inte burk, är tomatröda, aldrig bleka. En burk räcker långt, med andra fabrikat kan det gå åt fler burkar för att tomaterna är smaklösa. Tomaterna är inte KRAV-märkta men IP-certifierade. http://www.faonorden.se/start.asp?sida=11220
ICA Fokus – Sveriges bästa mataffär. Jag älskar den.
Jag åkte på riktig Mutti-jakt idag, driven av mer och mer intensiv hunger. Höll nästan på att falla i godisfällan till slut, men jag lyckades fly.
Skörden blev:
Trippelkoncentrerad puré
Vanlig puré (passata)
Krossade tomater
Hela skalade
Hela skalade körsbärstomater
Det blir bannemig inga fler färska tomater innan det är dags.
Nu skall jag bara bestämma vilken jag skall inviga. Med tanke på hungern så tror jag nog att det blir enkelt: de hela körsbärstomaterna med lite bacon, örter och lök till pasta. För tråkigt kanske? För trist? Är ju trots allt ungkarl idag!
Låter perfekt Arvid, jag har också en ensamhetssås på Muttitomater men den får jag återkomma till...
Beluga-linser är toppen till en borjstj-snyggt med de snarta sötnosarna till den röda soppan
Provade idag-är det en subtil smak eller är det min förkylning för jag tyckte inte det smakade så mycket men det var ändå gott till spaghetti med morotssås
Belugalinserna är verkligen assnygga till rödbetsrött. Kul att du testade och rätten, det är olika det där med smaker ... för min del vill jag inte att kummin ska ta kommandot helt. Men om du vill ha mer av dess smak så kanske du ska stöta fröna lätt och vara försiktig så att de inte bränns i smöret. Testa gärna med spiskummin, det kan du vara mer generös med!
Det blev godare när jag värmde det dagen efter på jobbet. Kommer helt klart göra detta igen och leka med olika kryddor-tack för tipset:D
Kul! Hojta när du lekt fram något, kanske hamnar det på din blogg?
Sidor