2009-05-13 av Sofia Gustafson...
En doft av grapefrukt och shiso
Minns ni den koreanska konservburken i ett av vårens nyhetsbrev från Taffel? Burken innehöll picklade shisoblad som gör vardagsmaten lite mer spännande, chilihetta, sesamolja och shiso är en klockren kombination. Patrik har toppat nudlar med bladen, jag gillar dem till stekt ägg och tillsammans med grapefrukt blir det en aptitretande sallad.
Grapefruktsallad med picklade shisoblad
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 1-2
Tid: 10 minuter
Har du ingen färdig shisokimchi kan du använda färska shisoblad som de är eller hotta upp dem med chili, soja, rostad sesamolja och kanske lite vitlök. Sött piff får du från syltade grapefruktskal enligt Lisas recept.
- 1 grapefrukt, gärna blodgrape
1 tsk ingefära, finhackad
shisoblad, picklade eller färska
salladslök eller späd färsk vitlök, i tunna skivor
syltat grapefruktskal + spad
ev socker
(stekt ägg)
- Skär bort skalet från grapefrukten och filea den över en skål. Ner i samma skål kramar du saften ur resterna av frukten. Lägg upp filéerna på ett fat.
- Blanda ingefärshacket med grapefruktsaften.
- Strimla shisobladen fint.
- Häll grapefruktsaften och ingefäran över filéerna. Strö över resten av ingredienserna.
- Droppa över lite spad från grapefruktskalen om du vill ha mer sötma, eller så sockrar du med lite ljust muscovadosocker.
Kommentarer
Och jag har pinsamt nog inte öppnat mina. Men när jag ser den här vackra bilden får jag verkligen lust.
Grapefrukt är nog bland det bästa jag vet. Upplever nästan någon form av beroendeframkallning. Jag är helt såld på klassikern grape och avokado men nu inspirerar du mig till nya recept!
Visst är grapefrukt beroendeframkallande, det tycker jag shiso också är. Grapefrukt (liksom andra citrusfrukter) används ju också i den manipulativa parfymindustrin hehe.
såhär tagen blev jag: http://lisamittimaten.blogspot.com/ föll dessvärre in i gamla mönster...
Blodgrape är en sådan där frukt som jag glömmer bort hela tiden, fastän den filéad som på bilden är så god. Bra påminnelse!
Sidor