Khoresht goje sabz: Gryta med gröna plommon
Jag har ju varit inne på goje sabz som snacks och Anna frågade då om man kunde använda dem i någon maträtt. Det är tid för ett persiskt recept i säsong och mitt råd är enligt khoreshtprincipen där föjande komponenter ofta ingår:
fejkkött/kött
+ lök
+ grönsak/frukt
+ örter
+ baljväxter
+ kryddor
Khoresht goje sabz: Gryta med gröna plommon
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: mer än 1 timme
Svärmor säger att man steker löken för sig, örterna för sig och sedan sammanför allt i en gryta som får puttra ihop. Jag är lite diskrädd och lagar khoresht utan kött så jag brukar sautera örterna med löken när den blivit gyllenstekt. Kött ska väl i efter att löken stekt färdigt och får koka den tid det kräver och efter det tillsätter du sauterade örter och plommonen. Smör rundar av smakerna fint och kan behövas i frånvaron av kött. Veggo-kycklingbitar, qournbitar och dylikt blandas i grytan innan servering eller servera saffransstekta qournfiléer till. Serveras traditionellt med basmatiris. Kom ihåg att varna matgäster för kärnorna som ligger kvar i plommonen!
- 1 gul lök, halvera och skiva tunt
smör och/eller olivolja
(ca ½ kg lammkött)
1 krm gurkmeja
5 dl bladpersilja, finhackad
1 ½ dl färsk mynta, finhackad, torkad i mindre mängd kan ersätta färsk
ca 5 dl vatten, tillsätt efter hand så grytan inte blir för tunn
½ kg goje sabz, gröna omogna plommon
salt
svartpeppar
ev socker
- Stek löken gyllene, tillsätt gurkmejan och stek i en halvminut. Häll över i en gryta.
- Sautera örterna i ca 10 min, häll över dem i grytan.
- Tillsätt vatten, plommon och salt, låt koka sakta ca 30-40 minuter tills plommonen är mjuka.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
Kommentarer
tack för fint och annorlunda (för mig) recept!
Tackar och bockar. Åt de gröna plommonen med salt enligt din rekommendation och vips blev saftigt godis.
Hoppas det smakar! De persiska örtgröna rätterna är något som faller mig i smaken, och plommonen är läckra när de puttrat sig sötsyrliga och till bristningsgränsen.
Blir plommonen mindre sura när de kokats i grytan?
Smaken förändras men plommonen är fortfarande syrliga på ett smaskigt sätt. Många persiska rätter ska vara syrliga/sura och då kan man balansera smakerna med socker och citron eller lime.
Sidor