2011-11-03 av Sofia Gustafson...
Gräddbräserad rosenkål med prästost och timjan
Gräddbräserad rosenkål med prästost och timjan
Receptmakare: cook's illustrated och sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Receptet är en variation på den gräddbräserade rosenkålen i Cook’s Illustrateds utmärkta lilla bok How to cook garden vegetables. Naturligtvis är originalet ljuvligt nog, uteslut då prästosten och timjan, gräddbräserad rosenkål går nämligen hem hos vilken kålskeptiker som helst.
- 500 g rosenkål
- 2 ½ dl grädde
- ½ tsk salt
- 60 g lagrad prästost, ca 1 ½ del riven
- 1 tsk färsk timjan från kvist
- muskot
- svartpeppar
- Putsa rosenkålen, halvera stora rosor.
- Koka upp rosenkål, grädde, salt och sjud under lock tills rosenkålen är mjuk, det tar ungefär tio minuter beroende på rosornas storlek.
- Rör ner osten och låt den smälta.
- Krydda med färsk timjan, nyriven muskot och nymalen svartpeppar.
Kommentarer
Smart! Låter supergott. Tror du andra kålsorter går bra också, vilka?
Rosenkål är ändå rosenkål... Det funkar med vitkål men savojkålen har mer karaktär, både i smak och konsistens. Savojkålen är fin nu, finns svensk på Möllevångstorget. Så kan vi börja kalla den för virsingkål tycker jag.
Ååå, så gott! Tack!
Eller kruskål, om man är svag för allitterationer.
Det var så lite så, Anna!
Vurm, kruskål är ju bättre också för att det säger något om kålens utseende.
Alternativförslag tillagning.
Speciellt om man vill ha genomkokt rosenkål
1.Koka kålen mjuk i kort saltvatten under lock
2 Reducera vispgrädden med (timjan) till önskad konsistens
3 Kombinera (med kokvattnet)och tillsätt osten.
4 Smaka av. Repa över färsk timjan
Så gjorde jag. Accepterades av mina föräldrar (87+91 år)
Ett i sin enkel- och gråbruna fulhet alldeles underbart recept. Tack för det.
Bra recept på brysselkål (för det är väl samma???) är alltid välkomna!
hos fröken Dill
Tack Örjan, jag gläder mig över att få höra din rapport.
Johan, tack själv. Jag betraktade rätten först med misstänksamhet men smaken vann ändå över synen.
Jajamen Fröken Dill, namnbyteskampanj pågår lite diskret hehe. Jag är för namn som säger något om hur kålen ser ut.
Sofia: Bakgrund min rekommendation.
Skulle för eximanation göra oxrullader. Misslyckades och godkändes ej.
Erfa
Vatten(läs: god buljong)ger högre, effektivare, bräseringstemp jmf med grädde.
Naturligtvis OK med enbart grädde för snabbt dito bräserad purjolök, blomkålskronor, sallatslök etc
Komplettering/förtydligande.
Misslyckades för att jag inte använde buljong som bräseringsvätska.
Åhå, jag ska prova. Grönsaker vill jag vara rädd om vid tillagningen och jag rekommenderar verkligen boken Cook’s Illustrateds How to cook garden vegetables.
Sidor