På oväntat besök hos Biggans
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8019","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-426","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"501","title":"etiketter_biggans","alt":"etiketter_biggans"}}]]
För att hjälpa en vän med en detalj till en fest var jag på oväntat besök hos Biggans ute i Huddinge. Biggans, som funnits sedan 1952 tillverkar bl a grillsåser, pastejer och kryddsmör. Eftersom jag ändå var där undrade jag om jag kunde få kika in i produktionsanläggningen. Inga problem säger Jonas Bergstrand, en av de fem delägarna i Biggans. Han är dessutom är aktivt verksam i produktionen. Det doftar angenämt av rökta produkter när jag kommer in i lokalen. Men Biggans röker inget i Huddinge längre utan anlitar ett rökeri på Gotland berättar Jonas. När det byggdes bostäder omkring i området gick det inte att ha egen rök. Folk klagade.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8020","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-427","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"494","title":"persiljesm\u00f6r_biggans","alt":"persiljesm\u00f6r_biggans"}}]]
Vi går vidare i lokalen och passerar ett litet rullande band med etiketter och färdiga förpackingar med persiljesmör. Jonas uppmanar mig att känna på en ”rulle”. Den är ljummen därför att allt smör måste vara mjukt för att kunna blandas med kryddorna. Vi kikar in i kylen. Här är det förhållandevis tomt men det brukar stå ca 6 ton smör i vanliga fall. Med stolthet berättar Jonas att allt smör är från ARLA och de är en av de största kunderna på smör. Ca 250 ton används årligen.
Företaget producerar på beställning och har leverans 2 ggr i veckan. Då slipper man kostnader för lager. Hm, klokt tänker jag som är ekonom. Ett litet lager finns dock och i en papplåda förser Jonas mig med diverse smakprover. Soltorkade tomater och Parmesansmör är en nyhet för året. Tycker den är mycket god när jag provsmakar. Sambal Badjaksmör låter spännande men folk vill att den ska heta chilismör säger Jonas. Vidare får jag tips om att att citron/limesmöret är gott med fisk. Jag, som aldrig tänkt på kryddsmör till fisk, får bra inspiration. Många av de här smaksättningarna gör jag själv men det är ändå bekvämt att ha med små förpackningar med färdiga kryddsmör vid olika tillfällen. Tillfällen som t ex då man ska ut på sjön, till sommarstugan, grillningen i parken med kollegor och vänner eller förgylla en fredagkväll. De gånger man man vill göra så lite som möjligt men ändå njuta goda smaker.
Kommentarer
Tänker på SLV (Livsmedelsverket) och deras bestämmelser om obruten kylkedja.
Här har de tydliugen haft sunt förnuft, och tillåtit kort temperaturhöjning på råvaran.
Undrar hur många dagars kortare hållbarhetstid producenten tvingats acceptera (Ok tillsatsen av kryddning minskar ju, även den, hållbarheten.
Sidor