Hur använder man sellerisalt
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8021","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-431","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"338","title":"sellerisalt-p\u00e5se","alt":"sellerisalt-p\u00e5se"}}]]
För länge sen köpte jag en burk sellerisalt. Det var ett recept i tidningen Elle mat och vin som lockade. Och visste blev det jättegott men nu är det så länge sen jag gjorde rätten att tidningen kommit bort och saltet har blivit kvar på hyllan. Häromdagen stötte jag på sellerisaltet igen, nere, i en relativt ny kryddaffär med Borgeby kryddor, i Hötorgshallen. (Mitt emot affären med alla nötter, torkad frukt, oliver, linser mm). Var tvungen att fota påsen för att komma ihåg vad som rekommenderades som användningsområden. Ljust kött, fiskrätter sallader, såser och stuvningar. Har du använt sellerisalt och i så fall till vad? Tacksam för tips då jag försöker bli av med så många hyllvärmare som möjligt.
PS Beklagar den dåliga skärpan på bilden. Kameran i min Iphone är inte så bra. DS
Kommentarer
Bloody Mary innehåller sellerisalt. Bjud på en härlig brunch med goda drinkar.
Erik - såklart, att jag inte tänkt på det...;-)
På Esperanto åt jag för ett par år sedan en magiskt god havskräfta som bakats i ugn under ett täcke av sellerisalt. Kan nog vara den godaste havskräftan jag någonsin ätit...
Vänd på frågeställningen så får du själv svar på användningsmöjligheter.
-när vore selleripure gott som krydda/ingrediens (kräver kokning och passering)
-när vore sellerijuice gott-kräver råsaftcentifug
Sellerisaltet kan ju var en genväg
Och sellerisalt innehåller väl ofta libsticka, så soppor borde det också passa bra till.
=) Tack för klurighet Örjan.
Kurt, det måste jag undersöka.
Kanske blir det ikväll redan någon typ av skaldjur med sellerisalt.
Inspirerande inlägg från er alla!
En rolig detalj om man gör eget örtsalt, är att man bör använda färska örter och grönsaker och sedan torka saltet, det ger godare salt än om man använder redan torkade kryddor.
http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986
Jag har gjort eget libbstickesalt och ramslökssalt med den metoden och kan intyga att det fungerar. Sellerisalt är mycket gott till ägg.
Borgeby kryddor ligger utanför Lund, vid Bjärred. De har funnits ganska länge, först under namnet Kryddknallen då de turnerade Sverige runt. I Borgeby har de en stor butik som är rolig att åka och titta på och vi säljer deras kryddor i vår butik som komplement till standardsortimentet
Jag har läst recept på cole slaw där sellerisalt användes, om det blir gott vet jag däremot inte. :)
Jag använder sellerisalt till följande:
Köttfärssås
Potatismos
Såser
Toast
Soppor
Gryträtter
det er bara fantasien som sätter stop för vart man kan använda det till.
Jojo - tack för fina tips!
Sidor