Nysvenska: Pinjemun (besk smak i munnen)
I höstas gnällde jag ömkligt över min förfärliga smakstörning som fick all mat att smaka metalliskt och bittert. Till och med harmlösa saker som färskost och bulle lämnade efter sig en vidrigt vass malörtsbeska längs bak i munnen. Obegripligt! Nå, Lotten drabbades av samma sak. Och tänk, hennes läsare var klipskare än mina (ehem, framför allt klipskare än jag). Fenomenet fick ett namn och en trolig orsak. Välkomna ordet pinjemun i din vokabulär!
Den här typen av smakstörning har nämligen ganska nyligen kopplats till konsumtion av härskna (oxiderade) kinesiska pinjenötter. Ett skäl till att det varit svårt att luska ut orsaken är att störningen tycks uppstå först en till tre dagar efter att pinjenötterna ätits. Effekten sitter i ett par dagar, för mig varade det i bortåt två veckor.
Det finns en hel del olika sorters pinjenötter som kommer från närbesläktade träd. Det verkar som om det främst är kinesiska pinjenötter som i vissa fall ger upphov till pinjemun. Men andra offer för pinjemun-eländet hävdar att de ätit pinjenötter från andra länder.
Visserligen är inte de exakta mekanismerna kartlagda, men nu finns i alla fall en skurk att skylla på. Det försmädliga är att jag alltid rekommenderat just kinesiska pinjenötterna eftersom de i regel har en renare, mindre härsken smak än de italienska pignoli. Nu går jag i valet och kvalet hur jag ska göra i framtiden. En tröst är att de onda pinjenötterna inte tycks ge några andra otrevliga effekter. Men för en matnörd är den trösten i sanning klen medan pinjemunsmisären varar.
Edit: Nu verkar det vara klarlagt att orsaken är det vi spekulerat i tidigare: Den dålige pinjeskörden och ökad efterfrågan har lett till att pinjenötterna drygats ut med andra närbesläktade arter. Närmare bestämt Pinus armandii och Pinus massoniana, de är betydligt mindre och mörkare än de vanliga kinesiska pinjenötterna. Men tills härvan retts ut rekommenderar jag istället de italienska som formade som stora riskorn (tyvärr ofta härskna i billigare affärer) eller de iranska som är mer droppformade och större än de kinesiska.
Edit 2: På flera ställen har jag läst om tipset att pinjemunnen lindras genom att den lidande tuggar ordentligt på rå ingefära. jag är skeptisk men är nyfiken på om någon testat.
Kommentarer
Åsa: Jag är ovanligt känslig för härsken smak och kände inget. Jag mindes inte ens att jag ätit pinjenötter förrän för ett par dagar sedan då jag såg en bild av en pesto jag ätit. Och den minns jag som ovanligt god. Analyser av pinjenötterna i artikeln visade att de var härskna och att det inte var något annat mysko med dem vad man hittade då.
Hoppas hitta mer om detta!
Oh, jag såg ditt inlägg senare samma dag jag skrev själv. Vi har lyckats hitta samma källor. Jag tror jag googlat och letat i två dagar kring ämnet och hittar inte mycket mer fakta än den där artikeln i medicintidningen från 2001. Alla artiklar, bloggar osv verkar hänvisa till samma sak.
Jag minns när du hade samma problem med smaken och undrar om du inte kände att du åt härskna pinjenötter? Jag får frågan om jag inte märkte det och vilket osökt för mig in på tanken om det nu måste vara härskna nötter eller inte för att få denna avskyvärda effekt. Lotten kände inte av något fel och du som nästan har smaklökarna på utsidan och känner smaker innan de ens hittar din mun borde ju ha känt om något var fel tänker jag.
Och du Margit - där slog du huvudet på spiken! Jag är vrååååålhungrig! Dock har jag fått kraftig huvudvärk som jag inte vet beror på kaffebrist (fullkomligt vedervärdigt att dricka) eller t o m matbrist. Måste ju äta såklart men allt smakar pest. Förhoppningsvis har jag tappat ett par kilon när smaklökarna är återställda ;-)
Är det bara jag som anar bantingspotentialen i det här nya rönet? Som ett sorts stopp och väx för tungan liksom...
Tusen tack svante!
Jag sökte lite och hittade en nyskriven artikel om fenomenet (Lisas länk går till ett abstract för en presentation på en konferens, så där kan man inte läsa vidare).
Artikeln heter
"Pine Mouth" Syndrome: Cacogeusia Following Ingestion of Pine Nuts (Genus: Pinus). An Emerging Problem?. Tyvärr hittar jag ingen fulltextversion, men kanske går det när den publicerats i den tryckta.
Även för en ickematnörd lider man alla helvetes kval av pinjemunsmisären. Jag drömmer på nätterna om hur jag tar stora klunkar rödvin, för det har jag inte kunnat göra sedan den 7 januari.
Och nej, pinjenötterna som jag åt smakade alldeles förträffligt. Jag har kvar påsen med resterna och går och blänger på den ibland.
Kommer jag någonsin att vilja stoppa en pinjenöt i munnen? Ptja, inte så länge det smakar metall i munnen i alla fall.
Nu ska jag äta lite mandelmassa.
Åh, jag läste ju precis alldeles nyss hos Miss Meister, som drabbats av pinjemun, och hittat sin "diagnos" tack vare Lotten.
(Med andra ord läser jag i alldeles för snäva kretsar, och borde genast vidga mina blogg-vyer.)
Märks inte härskenheten på smaken på pinjenötterna? Eller räcker det med en härsken pinjenöt, så är smaksinnet utslaget?
Tack för upplysningen! Din blogg är en ständig källa till glädje för mig och varje inlägg om Umamin har varit till nytta! Att man måste tänka på vilka pinjenötter man ska köpa var en överraskning!
Testa dra ner på zopiklonet!
Hej!
Jag heter Åsa Lindeblad och arbetar på Saltå Kvarn. Pine mouth är ett obehagligt fenomen och det finns många olika teorier om vad det kommer av. Vi har försökt att sammanfatta på vår egen blogg vad vi på Saltå Kvarn har kommit fram till när vi har sökt information om pine mouth.
http://saltakvarn.wordpress.com/2010/02/06/pine-mouth-pinjemun-oonskat-f...
Hälsningar Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn
Här är en annan nyskriven artikel. Den förklarar inte fenomenet utan handlar om hur man kan identifiera vilken art pinjenötterna kommer ifrån. Man analyserar även innehållet i ett antal påsar med pinjenötter. Författarna skriver:
"Results revealed the occurrence of the following Pinus spp. in commercial products: P. pinea, P. koraiensis, P. gerardiana, P. armandii and P. massoniana. The later two species, known as Chinese white pine and Chinese red pine, are only cultivated in China and are not listed as common source of edible pine nuts by the Food and Agriculture Organization (FAO)."
I en av förpackningarna var det en blandning av nötter från två olika trädarter. Det innebär att om det framför allt är nötter från en viss art som ger det här problemet, men bara för vissa personer så kommer det att bli väldigt knepigt att bena ut vad exakt det beror på.
Yes! Nu vet jag också varför. Allt jag ätit ett par dagar smakar skit och metall. Tänk om det sitter i för evigt? Jag kommer dö av svält.
Jag har också fått "pinjemun". Dessutom två gånger de senaste två månaderna eftersom jag inte vetat vad det kunde bero på...
Nu åker nötter i komposten. Hoppas de gör större nytta där ;)
Förresten: Livsmedelsverket vill gärna att man delar med sig av lite information om man har upplevt detta. Se länk:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/No...
Skönt att hitta ett svar på varför jag har haft en sådan besk smak i munnen i ett par dagar nu. Vin och kaffe är just nu det äckligaste som finns :(
För ett halvår sedan erfor jag samma sak. Var t.o.m. hos läkare för den gången höll det i sig i nästan 2 veckor. Jag googlade och sökte den gången också, men fann ej något svar. Jag misstänkte pinjenötter redan då, eftersom jag hade klämt i mig en påse på 2 dagar.
Eftersom jag aldrig fick något svar den gången och kunde vara säker på att det var pinjenötter som var anledningen, har jag nu ätit pinjenötter igen (inte lika mycket denna gång dock) och den beska äckliga smaken har återkommit. Nu fann jag ändå svaret när jag googlade, skönt att det fanns fler som upplevt samma sak. Måste ha att göra med den lättillgänglighet som nu pinjenötter finns.
Jag undrar nu om det verkligen är så att nötterna måste vara härskna eller komma från Kina. De nötter jag ätit av nu smakar och luktar gott och kommer från Spanien (där jag bor). Jag får en känsla av att det är ett ämne i pinjenöten som startar reaktionen hos den som är känslig eller allergisk mot ämnet. Sedan kanske det ämnet finns i större koncentration i vissa nötter. Min flickvän som ätit lika mycket "nötter" som jag, har inte fått reaktionen.
Själva beska smaken ger mig förnimmelser av grankåda, riktigt besk sådan. När jag var liten åt jag både kåda och granskott (upplärd av morfar) och ibland kom man över kåda som gjord att tungan krullade sig.
Ok, nu fick jag svar på varför allt har smakat beskt idag. Åt pinjenötter för ett par dagar sedan och har det i maten som jag äter just nu, samtidigt som jag googlade "allt smakar beskt" :-)
Det är ekologiska pinjenötter köpta på ica. Ursprung Kina.
Se på tusan, jag fick detta i Thailand första veckan, ingen trodde mig! Klarade inte äta någonting, till och med cigaretterna smakade hemskt. Och framförallt alla dofter, allt hade samma vidriga smak och jag trodde på allvar att det aldrig skulle gå över! Levde på vatten och frukter i 7 dagar, tur att det gick över såpass fort då!
Aha, nu förstår jag, tur man kan googla. Just kaffe och vin är värst. Hade just köpt nytt kaffe och trodde att det var nåt fel på rostningen. Eller att jag möjligen hade magkatarr för tabletter som balanserar magsyra hjälper!
Och pinjenötter som är så gott, men nu slänger jag också påsen!
Tack så förfärligt mycket!
Jag som oroade mig över att jag drabbats av någon gruvlig magsjukdom.Jag gav just bort mitt pinjenötslager till dottern. Hon har inte reagerat på nötterna tidigar, men hon är kanske inte lika glupsk som jag.
oj Andreas den tidigare inte jag alltså du stämde in smaken på pricken du borde bli somlier eller hur fan det nu stavas.
Samma sak här...och jag har ätit pinjenötter förra helgen då jag använde dem i ett bidrag till Concealed Wines tapastävling. Hmm man kanske borde lägga till en varning men det var ju skönt att hitta en förklaring på problemet, får hoppas det snart försvinner..TACK!!
Skönt att höra att det verkar vara övergående. Själv har jag haft det en vecka nu, men som tur är så smakar kaffe faktiskt ok. Vet inte vad jag skulle gjort om kaffe inte funkat.
jag har också varit med om detta! trodde att det var järnbrist eller liknande. sen när jag läste detta kom jag på att jag lagade pesto igår med en massa pinjenötter. märkligt!
Hej satt och googlade på bittersmak i munnen, för det är precis det jag har drabbas av. T
Hej satt och googlade på bittersmak i munnen, för det är precis det jag har drabbas av. Trodde det var fel på maten jag lagade. Allt smakar skit kaffe, läkerol, tandkräm ja allt!
Men nu vet iaf jag att det är pinjenötterna. För här om dagen gjorde jag musli till familjen och samtidigt passade jag på att fylla på mina nötter och andra halvtomma burkar. Jag passade på att smaka på en pinjenör som var liten och även dem " nya" som var lite större....samma smak....inget mer med det...
Men idag 2 dagar senare Fy- f-an gud vad jag än stoppar i munnen det går ikke...lider verkligen. Ja ja men då vet jag att det inte är något farligt. Pinjenötterna åker däremot i soporna!
Har också drabbats av detta öde. Skillnaden för mig är dock att jag INTE – vad jag vet – har ätit pinjenötter, utan pistagenötter. 4/7 åt jag alltså ca en handfull pistagenötter starx innan kvällens käk: linssoppa. Efetrsom grönsaksbuljongen var slut tog jag istället en halv tärning kylcklingbuljong och tillsatte som vanligt en kanelstång. När jag sedan skulle käka upptäckte jag att det smakade lite konstigt – men drog slutsatsen att kycklingbuljongen måste ha krockat smakmässigt med kanelen…
Senare på kvällen hade jag plötsligt den där beska smaken i munnen och den håller i sig – riktigt deppigt.
M a o kan det pinjemun uppstå av pistagenötter också? Någon som hört nått om det?
Googlade på smakar beskt i munnen och fick ju klockren träff. Åt för fösta gången nötterna i mitt liv för några dagar sedan och kunde inte fatta vad det var för fel i munnen! Men nu vet jag! Allt smakar skit o hoppas det går över snart.
Tänkte att jag hade någon tandinflammation eller nåt, googlade på smaken och hittade hit! Kul! Mindre kul med smaken!! Åt en näve saltrostade pinjenötter häromdagen, och imorse då jag skulle njuta av nybakat bröd med bara smör på så förstärktes smaken jag vaknat med... Usch o fy vad äckligt! Sköljde, tog en ny tugga, men samma smak fanns kvar.. borstade tänderna igen, nu har det fortsatt hela dagen. Kan knappt tänka på ngt annat, försöker testa olika saker att äta och se vad som smakar minst förstört.. Har aldrig varit med om den här "pinjesmällan" förut! Och hoppas att den blir så kort som möjligt!!; )
Hei naboer i Sverige, også norske munner reagerer likt! Uhu. Tenk at pinjekjerner som er så godt kan skape så vond ettersmak? Æsj!!! Har som dere erfart den samme ekle bitre smaken, metallisk og besk. Så bra at man kan google seg frem til felles erfaring og trøst hva? Jeg skal tipse min kokkesøster om det samme. Valnøtter og gresskarkjerner kan erstatte pinjer på salater og dryss på ovnsbakt laks som jeg elsker. Men i pesto, eller i guacomola vet jeg ikke. Jeg laget nemlig guacomola med ca 1 dl pinjekjerner. Sjelden at jeg bruker så mye av pinjekjerner, kanskje derfor jeg nå reagerte? Dette er tredje dagen og fremdeles vond smak.
Pinjene stammer fra Kina og er usaltet og naturell med produsent i Italia. Her finnes det fellesnevnere ser jeg.
Alla: Jag lider med er! Stå ut!
Det spekuleras alltså i om fenomenet beror på föregående års klena pinjeskörd. Detta tros ha lett till att producenterna drygat ut med en annan sorts pinjenötter än de brukliga. Men detta är som sagt bara spekulationer.
Lena Inger: Det tar ca 2 dagar tills symtomen sätter in. Kanske hade pinjenötterna gömt sig i en pesto?
Fick pinjenötsmun av pesto från catering på ICA MAXI Lindhagen. Trodde först att jag fått T-sprit på läpparnna. Nu en vecka senare har symptomen nästan klingat ut. Otrevligt, trodde så klart först att jag fått hjärntumör.
Tack för upplysningen, trodde jag fått någon annan fruktansvärd sjukdom. Har någon kommit på hur man kan snabba på övergången, detta är ju verkligen pest.
Köpte både pesto och åt pinjenötter för någon dag sedan från Willys i Älvsjö. Nu har jag och sambo bitter smak
Tack för detta Blogginlägg!
Uunderbart bra beskrivning av tillståndet, jag kände igen mig igen. Åt pinjenötter för några dagar sedan :(
Nu smakar ingenting gott men nu vet jag iaf vad det är för något!
Stort tack åter igen!
Åh vad skönt att jag äntligen har fått reda på vad jag lider av!!! det är hemskt med pinjemun :( Tack för hjälpen!
Men YES!! Vad bra att det "bara" var det. Började tänka att det var en hjärntumör eller nåt!
Hoppas äckelsmaken försvinner fort fort...
Skönt då är jag inte ensam att tro att man har en hjärntumör bara för att allt smakat beskt senaste dagarna. Utan åt pinjenötter av märket Orkidé. Men det gick inte att läsa vilken sorts pinjenötter som fanns i förpackningen eller vilket ursprungsland. Då är jag beredd att allt kanske smakar beskt en vecka till ;)
Har också köpt pinjenötter på Willys av märket Orkidé med samma resultat. En fruktansvärd besk smak längst bak på tungan, men söta saker smakar fortfarande bra...
Hej....googlade efter bitter eftersmak av Galia Melon...och kom hit..Jag at resterna av en Galia melon som jag haft i kylen i 2 dagar...och en av bitarna smakade det varsta jag nagonsin varit med om!! Sa bittert...jag spottade ut, men bitterheten sitter kvar i dag ocksa och det kanns hemskt. Maste vara mogelsporer.....Huh.
har nagon kommit pa ett trix att dampa bitterheten med nagon slags mat eller dryck?
Skönt att höra. Jag trodde jag blivit förgiftad av frugan första gången jag kände denna bittra metallsmak. Jag fick det 1,5 dag efter jag åt de där nötdjävlarna. Sitter fortfarande i nu är jag inne på dag 2. Måtte det gå över snart.
Aha! så det är pinjemun jag åkt på!
allt jag ätit senaste dagarna har smakat beskt, bittert och konsigt. Trodde för ett tag att jag åkt på någon sjukdom men har mått bra i övrigt. Skönt att veta vad berodde på. Åt nämligen en hel pinje i helgen :)
Det finns de som påstår att det hjälper att tugga på en stor bit rå ingefära. Det är i alla fall ofarligt och dessutom ganska gott! Rapportera gärna om ni får effekt!
Tack för att jag hittade alla vittnesbörd om denna löjliga och äckliga åkomma. Skrattade mig halvt fördärvad av alla skildringar. Alltid något positivt med eländet. Jag blev drabbad på en pastarestaurang när jag åt lunch. Min kompis har inte märkt något. Men jag har alltid haft en utpräglad förmåga att känna smaker.
/Tina
Hej!
Haha! Googlade mig fram till detta. Har haft en obehaglig besk eftersmak i c.a. en vecka som fått allt att smaka otrevligt.
Vad gjorde jag för ca. en vecka sedan?
Djurade i mig en hel ask pinjenötter.
Eftersom jag typ aldrig äter pinjenötter vägrar jag tro att detta är ett sammanträffande.
Tack!
åt ca 20-30 pinjenötter av märket risenta ekologiska för 3 dagar sedan
nu har jag oxå drabbats av bitter smaken
trodde aldrig att jag skulle hitta svaret här
inga förslag på vad man kan göra för att lindra
smaken ?
borde stå en varningstext på påsjäveln.
köpte på ica maxi botkyrka.
Det enda som smakade som det skulle var Gin & tonic, men det kan man ju inte dricka dygnet runt, gick dock över på 4 dagar för mig..Ska testa ingefära om det händer igen coh en Gin & tonic eller 2 för säkerhetsskull :-)
Jag har också åkt på denna förfärliga åkomma. Men till skillnad från vad andra upplevt, så kan jag faktiskt äta utan problem. Det är eftersmaken som är hemsk. Har den metalliska bitterheten i munnen konstant, men det blir etter värre efter att jag tagit en tugga av något. Så min lösning är att äta hela tiden... Vilket inte alls gynnar vikten, men då slipper man känna den hemska smaken ett litet tag. Åt pinjenötter till salladen på Jensens, de smakade inte härsket, och jag är ändå känslig för härsket. Måste vara sorten? Vad jag undrar är hur länge det höll i sig för er andra drabbade? Har haft det i 4 dagar nu, hoppas verkligen en vecka är tillräckligt.
Jag tycker att allt sött smakar värst, framför allt i eftersmaken. Någon annan som märkt det också?
Det heter Pinjekärnor och inte Pinjenötter
Sidor