Nysvenska: Pinjemun (besk smak i munnen)
I höstas gnällde jag ömkligt över min förfärliga smakstörning som fick all mat att smaka metalliskt och bittert. Till och med harmlösa saker som färskost och bulle lämnade efter sig en vidrigt vass malörtsbeska längs bak i munnen. Obegripligt! Nå, Lotten drabbades av samma sak. Och tänk, hennes läsare var klipskare än mina (ehem, framför allt klipskare än jag). Fenomenet fick ett namn och en trolig orsak. Välkomna ordet pinjemun i din vokabulär!
Den här typen av smakstörning har nämligen ganska nyligen kopplats till konsumtion av härskna (oxiderade) kinesiska pinjenötter. Ett skäl till att det varit svårt att luska ut orsaken är att störningen tycks uppstå först en till tre dagar efter att pinjenötterna ätits. Effekten sitter i ett par dagar, för mig varade det i bortåt två veckor.
Det finns en hel del olika sorters pinjenötter som kommer från närbesläktade träd. Det verkar som om det främst är kinesiska pinjenötter som i vissa fall ger upphov till pinjemun. Men andra offer för pinjemun-eländet hävdar att de ätit pinjenötter från andra länder.
Visserligen är inte de exakta mekanismerna kartlagda, men nu finns i alla fall en skurk att skylla på. Det försmädliga är att jag alltid rekommenderat just kinesiska pinjenötterna eftersom de i regel har en renare, mindre härsken smak än de italienska pignoli. Nu går jag i valet och kvalet hur jag ska göra i framtiden. En tröst är att de onda pinjenötterna inte tycks ge några andra otrevliga effekter. Men för en matnörd är den trösten i sanning klen medan pinjemunsmisären varar.
Edit: Nu verkar det vara klarlagt att orsaken är det vi spekulerat i tidigare: Den dålige pinjeskörden och ökad efterfrågan har lett till att pinjenötterna drygats ut med andra närbesläktade arter. Närmare bestämt Pinus armandii och Pinus massoniana, de är betydligt mindre och mörkare än de vanliga kinesiska pinjenötterna. Men tills härvan retts ut rekommenderar jag istället de italienska som formade som stora riskorn (tyvärr ofta härskna i billigare affärer) eller de iranska som är mer droppformade och större än de kinesiska.
Edit 2: På flera ställen har jag läst om tipset att pinjemunnen lindras genom att den lidande tuggar ordentligt på rå ingefära. jag är skeptisk men är nyfiken på om någon testat.
Kommentarer
Hildingh: Om vi ska vara botaniska heter det nog pinjefrön eftersom de sitter på pinjekottar. Och vareken pinjenötter eller pinjekärnor stavas med versalt P.
Samma här, trodde först att jag ätit något mögligt bröd eller nåt. Råkade kolla in på News for Curious Cooks och sen vill jag minnas att du twittrade om det nyligen..Och hamnade slutligen här.Skönt med en förklaring, men trist att slänga 1 kg egengjord pesto, det var goda frön ,rostade. Hoppas det går över snart, vedervärdigt är ordet..
Tackar för all delning av erfarenheter. Åt en bjudbuffé i helgen där bl a pinjenötter fanns och fr o m igår smakar allt skit. Att äga vaniljglass när det smakar gammeldansk upphöjt i 10 är ingen angenäm upplevelse.
Äta glass skall det naturligtvis vara, glass äger när man äter den. Hoppas i alla fall att det inte är kroniskt för då slutar man äta helt.
Hörrni! Är det någon som fått lindring av att tugga ordentligt på rå ingefära? Tror inte att det hjälper men vissa påstår det.
Hade aldrig hört talas om denna åkomma förrän jag råkade ut själv för den!!
Köpte pinjenötter på Willys av märket Orkidé - vilket skit......och nu sitter man här och har en smak i munnen som kan jämföras med "Stopp & Väx".
Verkar som om jag också förstått vad jag drabbats av. Åt en pizza på ett ställe på avenyn i GBG som hette "pesto". Förutom kyckling och pesto på den var där också rikligt med pinjenötter. Gott som stryk, men nu i efterhand smakar allt jag sväljer beskt. Inga problem när jag inte sväljer dock. Dessutom kan jag säga att jag åt på fredag kväll och fick mina symptom på måndag lunch, vilket alltså är något längre än två dagar.
Jag har drabbats tre ggr och har en teori: kan det vara så att risken att man får det minskar om man rostar dem? Jag äter ganska mycket pinjenötter men rostar alltid dem. Alla de gånger jag har fått pinjesjukan har jag ätit nötterna/kärnorna/fröna ute och de har varit orostade. Jag har ingen aning om det är en slump eller om det kan minimera risken. Någon som har erfarenhet?
Tack i himlen för det...sökte på besk+mun och hittade denna sida :-)
Nu VET jag vad som drabbat mig!
Men tack alla, såå lycklig för era berättelser. Nu kan jag slappna av, har varit rätt orolig för min beska tunga. Trodde också det var nån sorts brist eller fel i skallen. Ser fram mot nya friska smaker.
Hjärtrud
Hej
Jag var på restaurang igår och vägrade dricka deras äckliga vin. Det smakade fruktansvärt beskt och äckligt. Jag har fortfarande samma smak i munnen och sökte därför på "besk smak i munnen" och fick svar. Jag åt pinjenötter i onsdags, för 3 dagar sedan, och nu ska jag ut och köpa ingefära.
Herregud! Du har räddat min dag!!! Jag har mått så dåligt och undrat -är det levern, är det gallan, vad är det som får mig att ha denna äckliga smaken bak på tungan... ha!! javisst åt jag pinjenötter 2-3 dagar innan symptomen!! Tack och lov!!! :)
Glöm ingefära. Det smakar fortfarande ... jag har inga ord att beskriva vad det smakar ... nånstans mellan sånt man tar på naglarna för att sluta bita, kräkmedel, tvål och keramikpulver. I det momentet som man tuggar på ingefäran och munnen känns som att den ska spontant fatta eld, man skelar och tror att tungan ska frätas bort, ja då försvinner smaken för en sekund. Ungefär som att dänga sig med en hammare på handen för att ta bort smärtan när man brutit benet. En sådär bra idé alltså...
Wendels: Ber att få framföra mitt djupt kända deltagande samt ett innerligt tack för att du utsatte dig för experiment för allmänhetens bästa.
Sökte på Leta.se och fann vad jag sökte, har också blivit drabbad av pinjemun...åt i lördags och ett dygn efter kände jag att kaffet smakade kontigt...trodde mjölken var dålig men den var nyköpt...sen smakade allt kontigt...men nu vet jag att det var pinjenötterna...Tack för infon...
Hej!
Vad trevligt att jag äntligen fått lite svar på varför jag konstant har en besk eftersmak i min mun.
har haft min i snart en vecka men vad jag vet så har jag inte vart i närheten av pinjenötter.
men kanske kan det vara så att det även drabbar vanliga nötter.
Är ganska flitig konsument av "exotic Snacks" och andra nötmixar, där kan det dyka upp en och annan härsking ibland...
Men förhoppningsvis försvinner detta fenomen så småningom.
Jag sitter här och läser, och upplever själv "pinjemunnen".
Det är precis det fenomen du talar om. Jag åt ett fåtal pinjenötter, sedan en större mängd härskna solroskärnor, och jag funderar på om det även kan uppkomma med solroskärnor.
Jag har haft pinjemun nu i tre dagar. Åt ett par nävar i lördags eller söndags och symtomen började på tisdagen. Grejen är att jag upllevde något liknande tidigare i år i samband med en hemmagjord Aioli som var besk som fasen. Vi kom fram till att det var olivoljan som var härsken men så här i efterhand blir jag tveksam. Jag kan ju ha ätit pinjenötter även då, men symtomen varade inte så länge den gången att jag hann bli så orolig att jag tog till google.
Då upplevde både jag och min sambo att aiolin var i princip oätlig, men bara jag hade kvar symtomen dagen efter. Det är därför jag tänker att det kanske inte bara är pinjenötter som kan utlösa symtomen...
Jag hade läst halva sidan när jag provade att tugga ingefära och kan bekräfta wendels upplevelse.
Vet inte om det har med ingefäran att göra men idag har symtomen klingat av, vilket råkar sammanfalla med att jag tuggat på ingefära sen igår kväll. Kan ju visserligen vara så att de skulle klingat av ändå. Men jag hör till dem som tycker om smaken av ingefära och inte har något emot att tugga på en liten bit. Funkar förövrigt bra som snusavvänjning!
Vad bra att jag hittade den här sidan med förklaringar!
Trodde att den beska smaken berodde på att jag tagit Bisolvon slemlösande mot förkylningshosta, men när jag läste kommentarerna här kom jag på att jag faktiskt åt pinjenötter (Exotic snacks) i förrgår.
Försöker dämpa beskheten med halstabletter och tuggummi. =)
Pinjenötter? Jag verkar ha råkat ut för samma sak och det var ungefär 2 dagar efter jag åt en hemsk härsken hasselnöt (müsli!!). Det måste bara vara samma sak - jag har nog stoppat i mig ett gäng härska nötter genom åren men det är första gången som jag känner av detta - aptitdödare är det verkligen. Att försöka äta någonting som är småbeskt är helt omöjligt nu, jag hoppas att det går över snabbt!
Åååå - TACK för informationen!! Så skönt att veta vad det är! Jag åt pinjenötter på nyårsafton och igårkväll, ca 2 dygn efter alltså, började denna fruktansvärda beskhet. Har aldrig varit med om en liknande smak, och det förstärks av annat beskt som tex rårivna morötter... Sött går hur bra som helst för mig, döljer smaken, men bara tills jag svalt :(
Skönt att veta vad det är iaf, och att det går över - jag var beredd att gå till läkaren imorgon. Istället kommer jag gå till affären och köpa ingefära :)
Oh så skönt att få reda på varför allting smakar så beskt. Åt pinjenötter på Nyårsafton och så fort jag äter något smakar det beskt efteråt. Till och med tandborstning är en pina. Nu känner jag mig lugnare och hoppas att det snart försvinner. De pinjenötter jag köpte heter Orkidé och är köpta på Willys, de smakade bra och var inte härskna. Får nog också pröva ingefära.
Tack! Jag ringde sjukvårdsupplysningen för liknande symtom och som tur var kände sjuksköterskan till pinjemun. Tack för bra info här. Jag åt pinjenötter på en italiensk restaurang på söder i samband med en förrätt som smakade jätte gott. Men fy vilken eftersmak det blev 1-3 dagar senare, först metallisk blodsmak och nu besk "varsmak". Hoppas att det går över snart....
Tack! Nu fattar jag också vad det beror på hade som flera andra heller inte hört talas om detta. Jag ör bara tacksam att jag glömde hälla över mina rostade kärnor, men tycker vanligtvis att de är goda så jag har småätit utav dem i flera dagar så givetvis har jag förlängt processen. Men jag fastnade mer för det första tipset på denna sidan, d.v.s. tabletter mot halsbränna (receptfria)och tog Link det gjorde gott nästan bra.
Googla på pinemouth. därfinns det hur mycket som helst, dessutom har matnördsmagasinet "Cooks Illustrated" i sitt senaste nummer en ganska bra förklaring.
Torsten: Det jag läst i Cook's Illustrateds januarinummer är ganska kortfattat och ungefär det som står ovan i Edit. Så det finns ingen större anledning att söka upp det. Inte heller någon annanstans finns något direkt nytt vad jag sett.
Tack trodde jag var döende ,typ allt jag käkar smakar beskt.lagade någon mat i söndags med pinje.och sedan käkade jag upp allt som var kvar i påsen.Nu blir det ingefära.
Hej, ytterligare en som drabbats av det nya fenomenet, eller är det inte nytt?? Vi var 4 st som åt av samma hemlagade pesto med ekologista pinjonötter från City Gross, dyra som faa... Det är bara jag som drabbats vilket förundrar. Eftar att hitta till denna sida så kan jag säga att det känns lite lugnare att höra att fler än bara jag känner den hemska beskheten...varför drabbas bara jag i gänget som åt??? Fy att vara drabbad av detta elende, inget VIN eller kaffe usch o fy...
Jahapp, det är bara att konstatera: nu har jag också drabbats av pinjemun efter att ha köpt pinjenötter i lösvikt :(
Jag tycker verkligen att pinjenötter är fruktansvärt övervärderade. Särskilt till priset som i vissa fall kan ligga runt 400 kr kilot.
Själv har jag sedan länge övergått till [enligt min mening] mycket godare solrosfrön som jag torrostar i stekpannan. De har dessutom trevligare "texture", är mycket billigare (gissar att det ligger runt 30-40 kr/kilo), kan användas till mycket mer och till och med som ersättning för mindre nyttiga jordnötter när man är i "läskåchipsläge". Tror jag förbrukar närmare ett kilo i månaden. Gott på salladen. Tog ex vis 3-4 hg i matbrödet jag bakade häromdagen.
Stefan: Sån tur att du inte behöver äta med min mun ;-) För mig är pinjnötter med sin milda, smöriga, krämighet och fina talltoner lika väsenskilt från solrosfrön som vitt vin och rött. Eller kött och fisk.
Jag gillar solrosfrön i små mängder men tycker att de är alldeles för beska, metalliska och burdusa för de eleganta rätter där pinjenöt används.
Om de är mer nyttiga än jordnötter är svårt att bedöma. Solrosfrö innehåller väldigt mycket omega-6-fettsyror som bör balanseras med mycket omega-3. Mandel är nog det bästa alternativet. Men solrosfrån innehåller ju andra nyttigheter så man ska inte se sig blind på enbart fettsyror.
Fast man ska ju äta det man gillar. Om du lämnar mandeln till mig så får du solrosfröna. ;-)
Efter vad du skriver så skall jag att ge pinje en chans till. Men jag har aldrig gått i spinn för dem. Sen menar jag inte att pinje eg kan jämföras med solros, mest att solros blivit en ersättare för mig.
Det jag ogillat mest med pinje var konsistensen. Däremot kommer jag inte att byta bort min mandel. Sorry!
Jag hörde att ingefära skulle hjälpa men hade ingen färsk hemma, så jag bryggde ett te på torkad mald ingefära. Två rågade teskedar i ett kaffe filter och slog örver het vatten. Jag använde bryggden som mun skölj, gurglade och spottade ut, under en hel kväll. Symptomen lindrades rejält med det samma och nästa morgon var den beska smaken helt borta.
Googlade på "allt smakar beskt" eftersom både jag och min man upplever detta just nu. Hamnade på denna sida och jag tror vi träffade mitt i prick! För ett par dagar sedan kom min man och sa att allt smakade beskt. Konstigt tyckte jag, sen igår så upplevde jag samma sak. Eftersom vi bägge fått det kändes hjärntumör uteslutet även om tanken slagit mig... Och nu när jag läst detta så vet jag varför! I måndags åt vi färskpasta med karljohanpesto och rostade pinjenötter. Jag åt några nötter innan jag rostade dom och dom var goda. Men när jag plockade några ur stekpannan smakade dom lite konstigt, lite åt det härskna hållet. Trodde det kanske berodde på att dom fortfarande var varma. Smaken kändes heller inte sen i maten. Men dom var väl troligen oxiderade då trots allt. Men jag har inte kollat om dom är från Kina än...
Kan man få det av nåt annat än av Pinjenötter ?
Jag kan inte källan till min pinjemun.
Har inte ätit ute utan all mat är lagat hemma.
Jag har köpt bara min vanliga mat. Den enda sak som jag inte har köpt förrut var en salamikorv i en förpackning.
Är det så känslig att bara om man på fabriken har gjort nåt efter man har haft en dålig pinjenöt i samma bunke kan få nästa mat smittat ?
Nu är jag orolig att jag äter samma mat igen som hade denna Pinjenöt i sej då jag inte vet vilken mat som skall slängas.
Klockrent!
Pinjemun är vad jag har haft nu i ca 1,5 veckas tid. Hade i princip aldrig ätit pinjekärnor innan jag för ett par veckor sedan fick för mig att använda sådana i min sallad. Det var så gott att jag gjort sallad med pinjekärnor ett flertal gånger sedan dess! Trodde att jag hade drabbats av sura uppstötningar eller något liknande. Googlade på "bitter smak i munnen" och hittade hit direkt. Poletten trillade ner. Tack för det! :)
Jag har nästan uteslutande köpt pinjekärnor av märket "Den lille nötte fabrikken" som säljs hos Coop. Vid ett tillfälle köpte jag dock kärnor av annat märke - tror det var Saltö Kvarn.
Nu åker en öppnad, halvfull påse med pinjekärnor samt en oöppnad dito ner i soporna - för den bittra smak jag har just nu vill jag inte gärna underhålla.. ;)
Man kan dessutom få en liknande besk smak av sömntabletten imovane. Har man otur sitter det i hela dagen, men har man tur klingar det av vid lunch. Basånivet.
Inte tugga, gitto!
Har precis varit hos tandläkaren och tagit bort min amalgam fyllning, för att 1300,- senare konstatera att det är pinemouth jag lider av!
Jag har också drabbats. Vad många vi är. Konstigt att man inte hört talas om det tidigare. Jag kan liksom någon av er andra äta men eftersmaken är vidrig. Vill därför äta hela tiden....:-( Kaffe o vin är det som är värst. Det har suttit i en vecka nu. Hoppas verkligen det går över snart!!!
Tack gode gud för att jag hittade denna sida och får en förklaring på min beska mun. Gjorde pesto i lördags och knaprade i mig några nötter. I går smakade allt beskt och så även idag. För en stund sedan kom min dotter förbi och säger: jag förstår inte för allt jag äter idag smakar beskt. Jag bara tittade på henne men så kom jag på att hon var här när jag gjorde peston och åt nötter med mig. Ingen annan i familjen är drabbad, men de åt inte nötterna som de var bara i "pestoform".Mina nötter var av märket Parrot, jag tyckte de såg tråkiga ut med svarta prickar. Jag vågar nog aldrig äta pinjenötter igen, jag som älskar att äta!
Tack! Jag började tro att jag hade diabetes eller nått! Käka Pinjenötter för 3 dagar sedan!!!
Fyller år i dag och ska käka ute, vilken miss!
Jag testade Jenny F:s recept i går; ingefära som fick dra i ett filter i hett vatten och sedan skölja munnen med detta under hela dagen och faktum är att den ihärdiga smaken avtog något. Den kommer tillbaka när jag äter men mellan måltiderna är det avsevärt mycket bättre. Om det är naturens gång eller ingefärs-sköljandet vet jag inte men jag är i alla fall tacksam för förbättringen.
Jag har testat både att skölja munnen med bikarbonat/vatten och med whisky - ingenting hjälper! Nu ska jag ge ingefärs-teet en chans också! Det är andra gången jag drabbas inom loppet av ett år - är det så att vissa är mer mottagliga än andra, tro? Ingen annan som åt av samma mat har drabbats! Jag håller med om att vin och kaffe är värst att dricka när man har pinjemun men ser det inte som någon "diet" - snarare vill man ju äta hela tiden för att lindra metallsmaken något? Ibland känns det som om man har en hinna av metall i hela munnen och svalget. Usch!
Kan bara instämma i allt ovanstående. Nu måste jag också prova ingefäran annars blir jag nog galen. Hoppas verkligen att det hjälper. Trodde först att det skulle bli en bantningskur men som någon annan skrev tidigare... man vill äta hela tiden för att bli av med den äckliga smaken... PRECIS SÅ ÄR DET... Det värsta är att det inte hjälper! Och bara så ni vet. Pinjenötterna var i min alldeles egna hemmagjorda pesto gjord av min egenodlade basilika. SNYFT! Aldrig mer en pinjenöt!
Jaha, så var det dags igen, en ny släng av pinjemun (andra gången för mig)!
Förra gången kom det från en förpackning ekologiska pinjekärnor från Saltå Kvarn, denna gången misstänker vi en påse från Parrot. Har dock även Exotic snacks hemma och dom kommer ju också från Kina.
Hemskt att pinas av sitt välkylda rosévin när det är sommar!!
I fortsättningen blir det inget experimenterande med fabrikat, fortsätter nu med italienska pinjekärnor.
Efter att för ett psar dagar sedan drabbats av pinjemun testar jsg olika sätt att dämpa den beska smaken. Den lille kemisten i mig säger att besk smak skapas av basiska ämnen. Dem som kommer ihåg kemilekitionerna från grundskolan minns kanske pH-skalan. Sura ämnen har pH lägre än 7, basiska högre än 7, pH 7 är neutralt.
Sagt och gjort - dags att testa sura (läs syrliga) saker. Crema de Balsamico fungerar för mig. Den neutraliserar, om än bara kortvarigt, den bittra smaken. Prova, kanske kan det ´hjälpa fler.
Fan är du cp skyll inte på att det är från ett vist land det är bara så äter du Pinjenötter med e ämnen
och att du är en jävla fitta. borsta tungan så ska du se att det blir bättre!. FÖR I HELVETE HATAR FOLK SOM KLAGAR !!!!!!!!!!!!!
Sidor