Boksignering på Matdistriktet i morgon 18:00-19:00
Eftersom hösten har rusat förbi utan att vi ens hunnit ha ett anständigt party för Matmolekyler (det kommer!) har vi klämt in en liten spontan boksignering onsdag 7 december på Matdistriktet. Rådmansgatan 57, Stockholm) Om du vill vara helt säker på att få en bok eller sju kan du beställa i kommentarerna nedan så att vi kan lägga undan. Priset? 150 futtiga bagare.
Om du inte har tid att komma men kan hämta boken någon annan dag på Matdistriktet, så lägger vi undan ett signerat exemplar. Meddela då också om du villa ha något speciellt skrivet i signeringen. Och ta med jämna pengar när du hämtar den! Matdistriktet har öppet de flesta dagar 11-14, men kolla på deras hemsida.
Om du vill hålla dig ajour om föreläsningar, recensioner och annat molekyl-kul kan du gilla vår Facebooksida.
Kommentarer
Elias: å, det där var ett sånt där ställe där vi vägde fram och tillbaka över hur mycket vi skulle komplicera saker...
Enkelt svarat: de är lika på båda sätten. Dels finns ett kemiskt strukturmotiv N-C=S (en kväveatom bunden till en kolatom som också är dubbelbunden till ett svavel, brukar kallas en tiocyanatgrupp eller en tiocyanatjon) som förekommer i både sådana mediciner som sätter ner sköldkörtelfunktionen (propyltiouracil och tiamazol) och i glukosinolater. Ämnen som innehåller denna struktur tenderar också att smaka beskt - det gäller åtminstone både för de tidigare nämnda medicinerna och för glukosinolater). Tiocyanatjoner minskar jodupptaget i sköldkörteln genom kompetitiv inhibition (det har faktiskt föreslagits att isotiocyanat skulle kunna vara ett skydd mot radioaktivt jod, just eftersom det minskar jodupptaget).
Hej!
Jag har själv inte möjlighet att komma till stockholm den här veckan, men har pratat med en vänlig släkting som kommer att kunna köpa och hämta boken på torsdag.
Blev så glad när jag hittade den här boken, jag tror att det kommer bli en perfekt julklapp till min pojkvän. Vi pluggar båda kemi och är väldigt intresserade av matlagning.
Det vore roligt om ni ville skriva "till simon" och julen 2011.
Tack!
Hej!
Jag kan inte komma imorn, men skulle kunna plocka upp boken på torsdag eller fredag istället.
Om ni skulle kunna skriva
"God jul, Olle
julen 2011"
vore det toppen!
Tack så mycket!
Hej!
Vad fint att ni kan signera även åt oss som inte kan vara på plats! Perfekt julklapp till matnördiga föräldrar :)
Vi kan inte komma i kväll, men pojkvännen kan hämta i morgon. Skulle ni kunna skriva:
"God jul önskar"
och så era namn
så vore det finfint! Så lägger vi bara till våra egna namn sen.
Tack!
Hej,
Jag vill också gärna köpa en signerad bok.
Hälsning: "Heja Per!" och era namn vore jättebra. :)
Tack på förhand.
Nu börjar det!
Hoppades kunna infinna mig, men bil fallerade. (Vindrutespolare ur funktion- ej lämpligt denna dag).
Sekruttbil enl www.lottens.se etablerade terminologi.
Hej alla! Era böcker ligger bakom disken! Lämna pengar i kuvert! :-)
Off-topic, jag vet, men jag har hakat upp mig på ett litet stycke från sidan 34 om supersmakare som grämer mig:
"De beska ämnena i kål heter glukosinolater och råkar vara väldigt lika ämnen som saktar ner funktionen hos sköldkörteln. Känsligheten för sådana beska växter kan ha varit en fördel för de av våra förfäder vars sköldkörtel redan fungerade lite halvtaskigt. Till exempel de som levde i områden där det var ont om jod, som krävs för att sköldkörteln ska fungera rätt."
I vad består likheten mellan glukosinolaterna och de "nedsaktande ämnena"? Är det det själva smakupplevelsen, eller är det den kemsika strukturen?
Annars tack för superb läsning!
Sidor