Det värsta som kan hända en (eller två) författare lagom till jul
Det värsta som kan hända en författare är att inte bli läst. Det kan bero på att läsarna helt enkelt inte gillar den, det är nog det allra värsta. Det näst värsta är nog att läsarna verkligen gillar boken och många vill köpa den men inte kan. Det är där vi befinner oss just nu.
På grund av ett olyckligt misstag från förlagets sida (en mystiskt försvunnen beställning till tryckeriet) kommer andra tryckningen av Matmolekyler inte komma i butik förrän efter julafton.
Malin och jag är jätteledsna över att många som sett fram mot att ge bort boken i julklapp till sig själv och andra inte kommer att göra det. Redan nu smsar, mejlar och ringer besvikna som inte fått tag på boken. Vi gör allt vi kan för att gottgöra er: Mejla er adress till lisa/at/taffel/punkt/se så postar vi ett superfint egenhändigt tillverkat presentkort med en alldeles personlig hälsning från författarna (skriv gärna lite information så att vi kan formulera något fint). Sen kan ni ge bort presentkortet och köpa boken när den kommer in igen efter jul. Som extra plåster på såren lottar vi ut våra egna sista 10 ex bland alla som beställer ett presentkort. Men skynda så att böcker och presentkort kommer fram före julafton!
Om vi är arga? Nej, inte alls. Vi är så fina människor att vi står över så låga känslor. Att fela är mänskligt etc etc. Men vi lottar dessutom ut ett extra exemplar till den som föreslår bäst sätt att anrätta förlagspersoner som missar att lämna in beställningar till tryckeriet före jul. Ge ditt bästa recept i kommentarerna!
Edit säger: PS! För att inte bli anklagad för att göra en Zytomierska vill jag tillägga att rara representanter för förlaget (som vi ju gillar) är klädsamt förkrossade och kommer att göra sitt bästa för att reparera skadan.
Kommentarer
Själv hittade jag den hos Hedengrens i centrala Stockholm igår så det fick bums bli julklapp till mig själv.
Istället för tillagade förlagsmänniskor - trots allt är de förmodligen otroligt ångerfyllda för de tappar ju också försäljning - så får jag föreslå en jordärtskocksgratäng på julbordet. Det är otroligt gott till julskinkan!
Tack för tipset, Ellen! Hann inte ringa idag
Så här i juletider kommer jag att tänka på pressylta. Serveras tunnskivad med inlagda rödbetor på ett gott vörtbröd.
Det finns säkert tio ex kvar på Akademibokhandeln Gleerups i Lunds centrum, Anna (och andra)! De står dock inte särskilt synligt, kanske därför. (På Bokus är de däremot slut, de är bara sega som vanligt med att uppge det.)
Jag tror att man bäst anrättar dem genom att sousvide baka dem till perfekt konsistens och därefter ge dem en knaprig yta med bunsenbrännare samtidigt som man penslar med en baconsmaksatt sirap för att få den rätta knäckigheten och sältan.
Christoffer: Det låter gott men något för lindrigt!
Anrättningen bör vara helgrillad över öppen eld och då självklart inte ett bokbål. Eftersom smaken troligtvis inte är så angenäm rekommenderas den sedan att hanteras som miljöfarligt ämne. Helst ned under jorden i ett bergrum.
ni sitter ju på lösningen. sid 67!
Rotissör/redaktör?
Har utan resultat googlat efter teckning. H Alfredson eller P. Ramel.
"Rotissören uppå sitt spett
......"
Tror den finns återgiven i en av Wretmans minnesböcker
Örjan: Det är absolut inte den eminenta redaktörens ansvar att beställa böcker.
I motsats till vad de flesta tror är detta en rätt som bör tillagas med värme och mildhet. Annars är det lätt att den viss bitterhet och sur eftersmak uppstår. Dessutom gör detta tillagningssätt ens egna misstag lättare att svälja för andra.
Man bör nog börja med ett halvårs diet bestående av baconvatten för att uppnå den rätta infusionsgraden.
Poul: Humor är ett välbekant sätt att anrätta sina besvikelser med ;-). Uthängning är däremot inte en lämplig del av tillagningen.
Man an/avrättar dem i skrift. Detta var en god början.
De vilsegångna placeras i därför avsett pepparkakshus och får gå loss på inredningen efter bästa förmåga. När sockerhalten blivit farligt hög ugnsbakas de.
Jag gillar annars metoden man använder för sniglar att först svälta dem ordentligt så man får ut alla orenheter ur dem och sedan låta de gå på salladsbädd för att bli riktigt feta innan man anrättar dem.
Hur var det man tillagade surströmming i forna dagar, var det inte någon slags gravning i betydelsen att gräva ner i en grop och låta ruttna? Hur som helst, om man har med ruttna förlagspersoner att göra så kanske man ska prova något liknande, fast precis tvärtom.
Får man komma med västkustska ordvitsar, eller blir man anrättad då? Jag provar:
- Kära förlaget, var är vår bok?!
- Den har vi förlagt.
Efter dagens inköp. Två ex kvar på A.bokhandeln(City) i Eskilstuna.
Recept för surförlag: skär upp tunt och stamppa ordentligt med en träklubba, (här kan man ta ut eventuella agressioner både i knivarbetet och stamppandet), ställ sedan i en mörk jordkällare för tillräckligt lång tid, tiden kan variera beroende på råvarans kvalité.
Åhå, vad ska jag nu ge bort till XXXX? Ska göra en räd i morgon och se om jag kan skrapa ihop några!
Anna Billing och andra som saknar boken.
Undrar om Akademibokhandelns datasystem fungerar som Systembolagets. Dvs kan berätta vilken annan butik som har exemplar/produkten kvar.
I Eskilstuna fungerade det. Första butiken(köpcentrum)- köpte sista exemplaret, men behövde fler.
Koll med datan- fanns det i centrumbutiken? Svar ja, så det blev ytterligare en resa med positivt resultat.
Vilken tur att jag tidigt köpte den som julklapp (till mig själv). Eftersom jag redan har den bjuder jag alltså på denna rätt utom tävlan.
Långbakad förläggare från Forma gård i centrala Stockholm. Serveras med confiterad faktor och sås på reducerad redaktör.
Fast det ser ut som att det finns exemplar kvar att beställa via Bokus. Vad gäller tillagning måste det ju bli ugnsbakat, griljerat och serverat med ett äpple i munnen.
Oskar. Redaktören oskyldig enl tidigare info från Lisa.
Vilka fler yrkestitlar på ett förlag?
Anna B:"Serveras med krusade öron och äpple i mun".
Mormorshemmet hade den siluettklippta bilden där husan serverade helstekta kultingen med både grönkålen i öronen och äpplet i sin egen mun.
Vet ej vem av mina mostrar/morbröder som har bilden kvar. De var 12 syskon
Örjan: Ja, det var så jag tänkte. Har en erf att böcker jag vill ha alltid tar slut i Lunds centrum, men tittar man på center som Burlöv, Lödde mfl så skyltar de upp i andra kategorier och mina skatter finns kvar.
Tänker trots tävling inte föreslå anrättning - vederbörande är nog redan marinerad i skam vid det här laget.
Kerstin: För många är det svårt att förstå skillnaden mellan att vara frilansare och anställd. Jag vill bara vänligt påpeka att förlagsmänniskorna inte förlorar en enda krona av sina privata pengar. Deras företag förlorar lite grand på en av många böcker, vilket i deras ekvation är försumbart. För oss författare påverkar den minskade försäljningen direkt våra inkomster och dessutom kommer det påverka statistiken och därmed försäljningen för denna och nästa bok. Naturligtvis tycker alla duktiga yrkesmänniskor att det är pinsamt och tråkigt att begå misstag. Men i det här fallet är det författarna, läsarna och boken som får ta den stora smällen.
Recept på jordärtskocksgratäng hade jag i Sydis i lördags – så där tycker vi lika? ;-)
Nu har jag köpt de sista fyra exen på Gleerups (så ni inte letar där) :)
@Lisa - jag håller absolut med dig att det är författaren som drabbas absolut mest i detta fall och att redaktörer och förläggare inte själva tappar pengar - men att ha upplevt olyckan när något sådan händer från insidan på ett av Sveriges större förlag så har jag sett paniken och stressen så räcker det nog med att rosta dem lite grand. Resten hjälper dessutom marknadsförarna till med när de inte har några böcker att sälja. Olyckligt för alla.
Man får trösta sig med lite god mat. Hittar jag ditt recept på Jordärtskocksgratäng på nätet? SDS är inte så vanlig här uppe.
Det här receptet har jag av förklarliga skäl inte provlagat, men jag tror, kära Lisa, att du själv sitter inne med nyckeln. För länge sedan läste jag i SDS hur du lagar "falsk Peking-anka" på fläskkarré, och det måste vara perfekt för det här ändamålet. För det första är det rätt att INTE använda anka - det finns det nog av i trycksaker i alla fall. Nej, här är råvaran GRIS med lagom mycket fett insprängt. Tvångsmata först med ca 2 l fiskleverolja, som lär vara bra för minnet. Gnid in med "five spices" och marinera över natten. Tillaga i svag ugnsvärme, 125-150 grader, 4-5 timmar. Sen kan man slita isär dom med två gafflar. Se noga till att undvika redskap av teflon, där ingenting fastnar. Avsikten är att det här SKALL fastna! Dekorera gärna med post-it-lappar vid serveringen!
I ditt fall handlar det säkert om ett olycksfall i arbetet.
Men med det sagt är min (rätt stora) erfarenhet av förlagsbranschen att den präglas av en kombination av feghet, nonchalans, okunskap och slarv just när det kommer till sälj- och marknadsföringsbiten. Tyvärr. Kan inte heller tänka mig någon annan bransch där detta kunnat fortgå under så lång tid.
Jag lyckades grabba min bokhandels sista ex. idag.
Säg till när ni är i Skåne så jag kan få den signerad.
Det påstås i boken att sockerkaka kräver bakpulver om man inte gör speciella åtgärder, jag håller inte med. Min standard sockerkaka innehåller ägg, socker, mjöl och kokande vatten. Jag har lagat den i över tio år utan att använda bakpulver. Vadsom krävs är brutal vispning av ägg-socker blandningen.
Julen är räddad!
Världens största BAMSEkram till Lisa och gänget omkring henne!
Boken kom med posten idag, och jag har t.o.m. fått ihop ett grötrim. Det är fritt fram att stjäla för dom som behöver ett!
Matmolekyler beställd som önskebok
Men det höll på att gå alldeles på tok
Jag skulle ha varit ute långt innan
Nu var den slut i varenda affär
Mamma fick ett fasligt besvär
Men lyckades i alla fall fixa den här
Med benägen hjälp av författarinnan!
Det här blev ÅRETS JULKLAPP för mig iaf!
Stort tack för hjälpen och God Jul Alla!
Julen är räddad!
Världens största BAMSEkram till Lisa och gänget omkring henne!
Boken kom med posten idag, och jag har t.o.m. fått ihop ett grötrim. Det är fritt fram att stjäla för dom som behöver ett!
Matmolekyler beställd som önskebok
Men det höll på att gå alldeles på tok
Jag skulle ha varit ute långt innan
Nu var den slut i varenda affär
Mamma fick ett fasligt besvär
Men lyckades i alla fall fixa den här
Med benägen hjälp av författarinnan!
Det här blev ÅRETS JULKLAPP för mig iaf!
Stort tack för hjälpen och God Jul Alla!
Mitt förslag är att ni anlitar gotlänningen Lasse i Väte, Gräne, en av Gotlands förnämsta grillare av – vanligtvis – hela lamm. Han spetsar då helt enkelt personen ifråga på längden med en rejäl, lång pinne och låter sedan det hela sakta roteras ca 12 timmar över en glödbädd, och hela tiden penslas med Lasses egna supermarinad (hemligt recept).
Anrättning i kokgrop skall nye underskattas. Gräv en stor grop, görs lämpligen av dn som skall anrättas, värm upp ett gäng riktig stora stenar i en eld, minst 5 timmar. Lägg ner stenarna i gropen, lägg på granris, personen som skall anrättas mer granris och fyll på med sten. 5 timmar senare är anrättningen klar.
Köpte Matmolekyler på Akademibokhandeln i Fältöversten på nyårsafton och höll på att missa nyårsfirandet. Ligger i soffan och läser kvällarna igenom och njuter och funderar på maträtter 2012. Fantastiskt!
Tack för alla glada tillrop och beröm! Vi har dragit vinnare och skickade böcker före jul.
Har blivit sjukt sugen på boken men vill köpa den digitalt via iBook Store.
Har ni planer på att släppa den där?
Sidor