Löjligt enkelt bulltrick (när man vet om det)
I dag bakade jag bullar med mindre mjöl i degen. Resultatet blir lätta och fluffiga bullar. Drömgott till en kopp varm choklad.
Ta ett vanligt bullrecept. Men gör på ett nytt sätt, så här:
Lägg mjöl ( ca 3 dl mindre mängd än vad det står i receptet), jäst, rumsvarmt smör, salt, socker och ev ägg i bunken. Starta degblandaren, tillsätt kall mjölk under tiden maskinen arbetar. Låt maskinen arbeta degen i ca 10 minuter. Degen ska vara lös och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär en timme.
Ös upp degen på mjölat bakbord, knåda den inte. Dela den i två delar, forma dem till längder och skär varje längd i små, bullstora bitar. Lägg dem på plåt, gör ett hål med tummen mitt i bullen, och fyll den med den fyllning du gillar, t ex kanel vispat med smör och socker, eller mandelmassa blandat med lite smör och vaniljsocker.
Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla dem med ägg och sätt in dem i ugnen (225˚C). Grädda i ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
Kommentarer
Verkar vara ett jätte bra recept. Ska testas direkt efter jag avslutat mina GI veckor.Tack för att du delar med dig=)
Bra att du väntar, för GI-värdet i de fluffiga vetebullarna är sannolikt skyhögt. De blir verkligen jättegoda. Degen är jättelös och går inte att kavla eller rulla. Dela bara upp den i lagom stora bitar och lägg på plåt.
Anna, vilket bra fluff-tips så här inför semmel-säsongen. Har man fyllt dem med mandelmassa så återstår ju bara att skära av locket och spritsa i grädden! Kompakta vetebullar är inge vidare kul alls...
Ja men precis så är det ju Anna B! Bullarna är helt semmelvärdiga. Men locket blir inte jättesnyggt med den väl synliga mandelmassan. Om man fyller mandelmassan underifrån blir det snyggare, men då riskerar man samtidigt att det rinner ut fyllning på plåten. Men det är ju hur smart som helst att ha fyllda semlor i frysen, bara grädden som fattas.
Hmm, får dölja hålet med en extra klick grädde som på en mariabulle ;-) Klarar sig fluffet bra trots infrysning?
Ja, det är en variant förstås. Man kan också strö flagad mandel över bullarna innan man gräddar dem så syns inte mandelmassan lika tydligt. Fluffet är lika fluffigt även efter frysning. Eftersom bullarna är så luftiga så tinar dom dessutom snabbt.Hur bra som helst!
Många Annor i dessa kommentarer, nästan som i skolan...
Haha, tre stycken, närmare bestämt. Precis som i skolan!
Sidor