Köp inte dillen i krukan!
Färsk dill i kruka är egentligen bara snygg. Den passar bra att dekorera maten med, men den smakar ingenting. Den är helt meningslös om man vill att det ska smaka dill av dillen.
Under sommaren har jag flera gånger, och i flera olika mataffärer, letat efter dillstjälkar i lösvikt eller i knippen som står i en hink med vatten, men bara hittat krukdill.
Jag förstår att det är mer praktiskt och hygieniskt för mataffärerna att hantera krukorna. De är snyggt uppställda på brickor och försedda med tydliga streckkoder på de stela plastförpackningarna. Jag inser att det är slabbigt för butikspersonalen att fylla på vatten och plocka bort vissna dillstjälkar från hinkarna. Kan tänka mig att det blir slabbigt runt hinkarna när många kunder varit där och hämtat dill. Stjälkarna i lösvikt vissnar säkert fortare än krukdillen.
Dill i kruka är ett hot mot en av våra bästa kryddor, en av dem som ger karaktär åt det nordiska köket. Vad ska man med dill om det inte smakar något? En gravlaxsås med dill från kruka är inte någon gravlaxsås. Jag vill kunna köpa kraftiga och vackra dillstjälkar med smak och karaktär och inte komma hem med en kruka som gör sig bättre i köksfönstret än i maten.
Kommentarer
Jag drömmer om den dag då "smak & kvalitet" blir ledord med innehåll för livsmedelsindustrin och de stora matkedjorna.
Samtidigt drömmer jag om att alla vi som går och handlar bara ska köpa det som smakar något. För så länge det går att sälja smaklös mat (eller mat m låg kvalitet) så kommer den också att tillverkas och köras ut i affärerna.
Bland de stora matkedjorna tycker jag faktiskt att City Gross förtjänar en smula uppmuntran. Såväl kött , fisk som grönt håller, i "min" butik, högre nivå än konkurrenterna. Persilja finns under säsong i princip alltid i lösvikt, dill något mer sällan men kanske vart tredje tillfälle jag handlar.
Hanteringen av buntarna verkar inte kräva särskilt mycket extra hantering, varken för frukt/gröntpersonalen eller kassan - och visst är det väldigt mycket trevligare!
Anna S: Jag försöker. Jag lovar!
Fredrik: Håller med om City Gross.
På ICA Tappström finns en vacker skylt vid grönsaksdisken: "Vill du ha färsk dill i lösvikt? Säg till personalen så hämtar vi, dillen mår inte bra i grönsaksdisken!" Kanske är det därför många butiker inte har bra dill hemma - grönsakdiskarna är för kalla?
Anders: Jag tror faktiskt att alla kedjor har smak och kvalitet som ledord. Det är bara det att deras definition är lite annorlunda…
Ett bra knep är att köpa dill i asiatiska butiker där den säljs som "koriander från Laos" det är inte exakt samma sort som vår men ändå två snäpp bättre än den i kruka eller den från Italien. Och miljömässig tror jag banne mig den på kruka är värre om man räknar i smak/utsläpp.
Detta påminner mig om att jag ska frysa in dillkronor nu för kommande bruk. jag älskar krondill!
Lisa: Som jag skrev så drömmer jag om den dagen orden blir fyllda med innehåll.
Ica i Tappström låter som en riktigt bra affär. Inte bara att dom säljer dill i lösvikt utan att dom också vet att den blir hängig i närvaron av äpplen och tomater (och flera andra etylen-spridare). Krondill är underbart, Karin Fransson har lärt mig att koka den i samma vatten som potatisen (samtidigt). Potatisen blir jättegod och det doftar kräftkalas vida omkring.
Anders: Självklart har vi smak och kvalitet som ledord med innehåll. Butiker jobbar över lag mer med innehåll än ledord ;-)
Ang dill så är det faktiskt lättare att ha dill i hink än i kruka, det ser vackrare ut i disken (och kunden handlar ju som sagt med ögonen) och leder till ett mindre hanteringssvinn, man måste ju hålla liv i de stackars krukorna också!
Vad gäller spridning av etylengas så beror det på vilken storlek butiken har: Är det en mindre butik med liten avdelning gör man nog rätt i att separera känsliga varor. I vår butik finns dillen (alltid i spann) i vår kyldisk och mår alldeles toppen där.
Men varför smakar inte krukdill lika mycket? Växer den alltför fort?
Anna B: vad bra det är att veta hur ni som jobbar i en riktig butik resonerar.
Kurts fråga kan jag bara svara på utifrån egna erfarenheter med hem-odling av dill på friland. De unga och taniga stråna, som ser ut som dem som man kan köpa i kruka, smakar nästan ingenting. Men efter några veckor till i jorden blir stjälkarna kraftiga, saftiga och kraschar mot skärbrädan när man hackar dem, då smakar det minsann dill om dillen.
Vissa örter ska nog inte vara i kruka, helt enkelt. Jga kan även tycka att dragonen är sorglig i krukversion, men den är svår att få tag i på annat sätt i grossistledet. Det blir allt vanligare med skurna förpackade örter. De håller förbluffande länge i kylen därhemma
Jag har ju turen att bo i Malmö med Möllevångstorget om knuten så stora knippen dill är inga problem att få tag på här. Numera finns fryst dill i påse, funkar när det inte är säsong för färsk dill och man inte kan frysa in själv. Eftersom det går åt stora mängder dill när jag använder det (ofta persiska rätter) så är krukdillen inte ett alternativ. Smakar inte mycket och är inte prisvärt.
Sidor