Lardo: Fett man blir glad av (första delen i en möjligen oändlig serie)
En gång på restaurangen Guldkaminen i Bologna råkade jag av misstag beställa in en hel tallrik lardo*. Alltså, vi pratar en hel tallrik. Rågad. Det var som ett litet Kebnekaise på tallriken framför mig med bara snövitt fett i tunna tunna skivor. När den dök upp på bordet framför mig gladde jag mig ett ögonblick åt att jag valt en varmrätt som jag faktiskt visste vad den innehöll och att två vidunderligt vackra karljohanssvampar med mitt namn på väntade bredvid grillen. Oron varade fram till dess att jag smakat. En tugga. Smältande. Mjällt. Hasselnötter, eller var det kanske snarare macadamia? Köttigt helt utan köttextur. En tugga till, det mjuka fettet fyllde munnen och hela huvudet, ögonen tårades av att jag aldrig tidigare ätit något så gott. Ytterligare fyra tuggor senare, vilka parentetiskt knappt syntes på den ännu mer än fulla tallriken, drabbades jag av en fettkoma så intensiv att jag helst av allt ville lägga mig ner på golvet under bordet. Att jag inte gjorde det utan piggade upp mig med ett par glas rosso di montalcino har jag nog främst tanken på de där svamparna att tacka för.
Den här upplevelsen är inte den enda anledningen till att jag vill laga Fergus Hendersons saltade fettkappa, men den bidrar. Henderson, från fantastiska kultkrogen St John i London, tar fettkappan från en grisrygg, saltar och lägger i kylen i en månad. Sedan skivar man fettet tunt och äter med valnötter. Man skulle kunna kalla det en fettsallad.
Patrik Rydman har provat. Och han lever ännu.
* Lardo är enkelt uttryckt grisfett som tas direkt under skinnet och som antingen torrsaltas, torkas, röks eller läggs in i vin. Den mest kända varianten, Lardo di Colonnata, torrsaltas med bland annat kanel och nejlikor.
Kommentarer
lardo är ju jättegott!!!
Åh, underbart galna Gina på Italiana Food Selection importerar den bästa lardon. Tror att den finns på NK.
Alltså, det var inte jag, som i den Isobel som skrev inlägget som gjorde den där Italiana Food Selection-kommentaren. Otroligt skumt.
Det är inte det att Taffel är lite som Twilight Zone, utan jag som antog din identitet för att lägga till en länk till St John (även om vi inbitna fettfrossare kan peka ut krogen på en världskarta med millimeterprecision och rabbla menyn i sömnen kanske inta alla läsare är lika besatta). Nu står jag som avsändare!
Hej och hej!
Senaste nytt om hemmalardot (som det får heta nu) är att det dessutom funkar fantastiskt bra att fetta upp en pytt med.
Men Lisa, darling, nu har du gjort så att det ser ut som att du skrivit själva blogginlägget. är det det här som är taffels mörka baksida? vi blir inte skalbaggar, men väl varandra!
My god! Det ÄR Twilight Zone!
Vi får tillkalla min man som ordnar upp det. Eller om det nu är min man. Vi kanske måste ha dem tillsammans nu? Så uomordentligt modernt!
Förresten vill jag bara tillägga att det inte enbart är för att jag älskar fett som jag ser, eh, trind, ut på redaktionsbilden. Jag hade nyss fött barn också när den togs. Faktiskt. (Fåfängan, den fåfängan...)
Man kan inte lägga in den här bloggen i Google Reader som en prenumeration, omöjligt är beskedet trots att det finns ett RSS-feed. Det gick med Lisas. Teknik är underbart...
Vi kollar upp deta ikväll.
Jessica: Testa ett par gånger till om ett litet tag. Fick också mysko koder två gånger först men nästa gång jag prövade gick det finfint.
Jessika: Klicka RSS-feedet och kopiera in adressen i ggole reader i stället för "vanliga" andressen! Funkade för mej.
Patriks tips funkade.
Nu funkar det att prenumerera på RSS även på det enklare sättet
Lardo är fantastiskt gott och jag undrar om jag inte åt det på samma "Guldkamin" i Bologna för några år sedan. Liten, rätt dunkel restaurang med otroligt trevlig personal? Resans höjdpunkt var det i alla fall.
Själv beställde jag "salo" i Ukraina, vilket en turistbok framställt som något av en nationalrätt. Det var fett kort och gott, det enda ätbara trots massor av senap var som kall bacon. Tur att det var mindre tallrik.
Vart hittar jag Lardo di Collonata i Malmö? :)
Marcus: Tjata på Njutbar, Möllans ost eller Viltspecialisten.Kvantum i västra kamnen kanske kan övertygas (fråga Martin)
Berätta när du lyckats.
Hittade Lardo hos Wijnjas på Bergsgatan i stockholm FETT nice...
Sidor