En saga om en sten (och om ett bröd)
I förra veckan tyckte jag av olika anledningar rätt synd om mig själv. Det handlade om barnskrik, sömnbrist, bisarrt prematurt barrande granar och andra hinder på vägen mot total lycka som jag gissar möter de flesta småbarnsföräldrar. I min allmänna ynkedom köpte jag därför driftigt en julklapp åt mig själv. En sten. Jag köpte en sten. Och inte vilken sten som helst. En baksten. En tjock skiva gotländsk kalksten för 450 kronor som inhandlades på Cordon Bleu och sedan släpades hem på 1:ans buss, allt ackompanjerat av en mycket liten och oändligt missnöjd person som höll på att få sin fjärde och femte tand. Jag sa att jag var trött på barnskrik, va?
Det som först tillagades på stenen var egna pizzor med rödlök, getost och sardeller. De var sjukt svåra att få över på stenen och blev därför för all del fantastiskt goda men inte särskilt fotogeniska. Tänk spontan-Calzone i dragspelsform. Sedan åkte jag i väg och klappade stenen hejdå, men i går var det dags igen.
I onsdags kväll tog jag ut min surdeg ur kylen, en urgammal vetesur som ursprungligen tillverkades enligt Johan Sörmans recept i Riddarbegeriets brödbok och som är så livaktig att mitt kylskåp ibland känns som potentiell rekvisita till en ny Alien-rulle. Jag öste ur en deciliter (jag har svårt att slänga surdeg och den har därför blivit rätt stor, men eftersom den lever så glatt vågar jag inte bråka med den) och matade med 100 gram ljummet vatten och 80 gram vetemjöl. Det fick stå framme i rumstemperatur över natten. Sedan hann jag inte, som jag hade trott, att baka på torsdag morgon, så jag matade den igen, med samma proportioner och började i stället på torsdag kväll. Då tog jag hjälp av Martins recept på nattjästa bröd. Skillnaderna är att jag har lite mer surdeg, lite mer mjöl i förhållande till vatten (vilket han ju också rekommenderar) och att mitt vatten hade en omisskännlig aprikosarom och lite lite sötma.
Nattjästa surdegsbröd med lite fuskjäst
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz (med tydlig inspiration från martin johansson)
2 bröd
Tid: 1,5 dygn
- Till surdegsmatning:
- 2 x 100 gram vetemjöl
- 2 x 80 gram ljummet vatten
- Till brödet:
- 550 gram vetemjöl special
- 375 gram vatten som blötlagt ett paket osvavlade aprikoser över natten
- (ett paket osvavlade aprikoser)
- 7 gram jäst
- 15 gram salt
- 180 gram vetesurdeg
- Mata surdegen (man behöver sannolikt inte köra dubbelmatning som jag gjorde, men bröden blev fenomenala så kanske är det ett smart trick)
- Häll vatten på aprikoser (jag skulle använda aprikoserna till puré till min unge, man kan förstås köra vanligt vatten också, men som sagt, bröden blev spektakulära på just det här sättet)
- Vänta tills du har tid att baka.
- Blanda mjöl, vatten och jäst på låg hastighet i assistent i 3 minuter.
- Låt vila 10 minuter
- Blanda i surdegen, kör 3 minuter till på lite högre hastighet.
- Vila 10 minuter
- Blanda i salt, kör ytterligare 3 minuter på ännu högre hastighet.
- Lägg i oljad burk i 20 minuter
- Ta ut degen och vik ihop som ett kuvert. Lägg i bunken igen. Vila 20 minuter till.
- Upprepa steg 10 två gånger till.
- Låt vila i 1 timme.
- Häll ut på mjölat bakbord och vik ihop till bröd. Jag rundrev inte eller någonting, jag bara vek och föste ihop dem försiktigt och lade sedan hälften i min enda och ordentligt mjölade jäskorg, hälften i en oljad form. Strö lite mjöl över och in i kylen.
- Sätt på ugnen på 375 grader. Inne i ugnen ovanpå gallret låg nu den stiliga stenen. Vänta minst 40 minuter så att stenen hinner bli varm.
- Ställ in en långpanna längst ner i ugnen.
- Tag ut bröden ur kylen och vänd ut. Jag har ingen bagerispade så det enklaste jag kommit på är att vända dem på en skärbräda med ett bakplåtspapper på och sedan dra över bakplåtspappret på stenen. Jag kommer förhoppningsvis komma på något som ser lite mer proffessionellt ut så småningom. Tänk på att man inte ska tro att man kan komma bort från det här momentet genom att hiva in brödet med form och allt i ugnen. Formen är ju kylskåpskall och riskerar att spräcka stenen genom temperaturskillnaden. Lägg in några isbitar i långpannan och in med bröden på stenen!
- Grädda ca 15-20 minuter.
- Tröstät!
Kommentarer
Min 'pizzasten' kom med en hendig liten skyffel som man skulle bruke for å kaste pizzaen inn i ovnen (med effektfullt rykk a la pancake kasting). Muchos svårt, mange dragspels-calzones hos meg også.
Helt til klokt hode kom på å, sekunder før pizza-rykk, trekke en tanntråd under pizzadeigen for å løsne den. Det fungerer bedre enn å ha på en masse mel som bare brenner.
Jeg vet ikke om du har en sånn pizza-skyffel, men i praksis bør enhver ganske lett skärbreda kunne benyttes til dette lille rykk.
PS: bruk ikke tanntråd med menthol-smak!
Tips: förgrädda pizzabottnarna någon minut innan fyllningen läggs på, då går det betydligt lättare att flytta över dem till stenen. Vi skrapade bränd fyllning från sten och ur ugn ett antal gånger innan vi kom på det knepet.
Prova att först lägga pizzan på ett bakplåtspapper. Sen tar man en hård kartongbit eller liknande och skjutsar in allt i ugnen.
Ett annat pizzatips, som vi såg en pizzagubbe på Manhattan göra i tv häromdagen och genast kopierade med framgång, är att man har osten underst, sen själva sovlet och sist tomatsåsen. På så vis blir pizzadegen inte så soggig, utan glider snällt över på stenen.
Bröden ser för övrigt ljuvliga ut!
Attans vilken ugn, 375 grader! var hittar man en sån?
Det ska förstås vara 275 grader! (även om jag gärna skulle vilja ha en proffsugn, för ögonblicket kan jag dock inte komma på vad man skulle vilja tillaga i extremt hög värme)
Man måste värma stenen först. det är det som är poängen, att stenens värme gör att en vanlig elugn kan låtsas att den är en vedeldad stenugn.
Lite ny på det här med stenar....måste den värmas i ugnen först innan du kan lägga mat på den? Annars tänker jag att du kan platta (kavla) ut degen direkt på stenen.
Är det skillnad på baksten och baksten?
Att det inte handlar om att gå och plocka ihop lite stenar här och där.
Jag har sett marmorstenar, kalksten, granitstenar och säkert några till. Är det någon sten som är bättre än den andra?
Så hög värme bör du ha om pizzan ska bli bra. Särskilt om du bakar med 00. Runt 2,5 min bör det ta för pizzan att bli klar och då räcker inte 275.. Själv försöker jag komma på ett sätt koppla förbi låsningen på min Liftmatic-ugn så att jag kan göra pizza när den kör pyrolys (400 grader).
Sidor