Isobel Hadley-Kamptz är född 1976 och hemskt bra på att äta. Nej, hon är inte kock, inte ens matskribent om man med det syftar på något mer specifikt än någon som ibland skriver om sånt man kan stoppa i munnen. Att vara en hängiven ätare är å andra sidan inte så bara.
Kommentarer
Tänk, jag hade inte hört talats om den här butiken förut! Ska dit genast! Idag helst!
Folk brukar bli mäkta imponerade när vi berättar att vi gör egen korv, men har man en köttkvarn med tillhörande korvhorn är ju korvstoppning en rätt enkel historia. Och det blir ju så gott. Salsiccia med mycket fänkål återkommer vi ständigt till, serveras bara med pasta och tomatsås, men annars gjorde vi en gång en ankkorv smaksatt med Cointreau som blev mycket lyckad.
Nu väntar vi bara på att den beställda rökgeneratorn ska dyka upp så kan vi kallröka korv också, lycka!
Jag har aldrig ätit någon brittisk korv men jag har hört talas om affären och hade tänkt droppa förbi vid nästa Stockholmsbesök för inventering. Annars är jag ju helt såld på tysk korv. Jag brukar handla i hötorgshallen när jag har vägarna förbi, och så tar handlaren i en liten, nästan gudsförgäten håla någon mil från Västerås, in Nürnberger wurstchen. Då är det bara att lägga beslag på ett gäng. Problemet är att det är det flera som gör. och så finns det några köttaffärer här omkring som gör, om inte tysk korv, så bra annan korv.
Jag gillar god korv serverad så enkelt som möjligt. Tyska korvar förutom några få passar bäst att bli stekta så jag steker dem. Serverar med potatis man har stekt mycket långsamt och senap. Bara senap.
Nej Isobel det torde finnas en korv för varje tillfälle i livet. För min del är Stens isterband från Åseda en gammal favorit. Men de engelska från T&J måste testas. Tack alla för de fina tipsen!
Som svar på den sista frågan säger jag: korv är godare än struma!
Men herregud! Nu när jag läst artikeln, jag blir galen, har ju redan planerat mat för helg och måndag. Drar dit direkt efter simskolan.
Skulle aldrig komma på tanken att stoppa korv själv utom möjligen med blod, det verkar för svårt.
En bloggare handlade Clotted cream till dopbjudning hos den här affären om jag inte minns helt fel.
Och som svar på Patrics vånda. Jag vill också prova deras korvas, typ NU.
Ska huvuddelen av dem stekas?
Jag sitter faktiskt just nu och tuggar i mig en Mysliwska Sucha Extra (jägarkorv) från den polska korv/charkbutiken i närheten av St:Eriksplan. Mums.
Jag var inne där i förrgår (första gången nånsin) och köpte med mig ett gäng korvar. Godast hittills var den gigantiska stekkorven som var rökt och hade lätt vitlökssmak. Naturligtvis har jag glömt vad den hette.
Totalt såg de ut att ha ett 15-tal sorter, tror alla var gjorda på fläsk. Dit kommer jag gå igen, men nu måste jag ju förbi Hantverkargatan också.
Vad bra at ni nämner dem! Hr precis ätit 2 salciccia med ägg. Är lycklig. För att inte tala om Cumberland, ankkorv, ostar, pork loin med crackling, black pudding. Äntligen lite anglosaxisk kultur.
CHe
Men Patrik, jag upprepar: det är inte svårt att stoppa korv bara man har en köttkvarn. Fast det är en fördel om man är två så kan en mata i smeten och den andra tar emot.
Och nu har jag varit där, på Taylor & Jones alltså, underbart! Riktig, färsk korv! Olika sorter! Det är så man blir alldeles gråtmilt lycklig.
Chez Albert på Roslagsgatan har ju för övrigt också bra korv.
Först får jag väl justera mitt svar: korvstoppning är coolare än strumpstoppning eftersom korv är godare än strumpor. Men det är nog rätt coolt att stoppa strumpor, återvinning och sådär.
Okej, jag kanske ska prova då, att stoppa korv själv, har en köttkvarnsinsats från 60-talet till min rätt mycket nyare Assistent. Ska försöka göra köttfärs med den i morgon, se om den funkar till det, om knivarna är vassa nog. Lever klarar den.
Med barnens pianoskola runt hörnet så har det blivit något av tradition att droppa in på T&J för att köpa helgens frukostkorvar och kanske någon köttpaj för en lat fredagskväll. Men bäst hitills var den fullkommligt himelska haggisen vi köpte där till årets Burns night. Med potatis- och kålrots-mos tillsammans med en bra dijon-senap tog till&med barnen om både två & tre gånger. Den gröna pesto-osten, och den oranga 'va-den-nu-hette' osten är också värda ett inköp.
Jag är lite skeptisk till de knallfärgade ostarna (men lovar att revidera denna fördom när det behövs). Däremot har de yarg! Och nu lobbar jag för att de ska ta in en Isle of Mull-cheddar och gärna Montgomery. Engelsk hårdost från små-producenter måste vara en av världens minst uppskattade kulinaiska klenoder.
Ankkorv.... jag tror att jag faller ihop av längtan...
Tänk om jag bara smakat hälften av allt det goda ni skriver om vad jag skulle vara lycklig. Fast korv har jag gjort!
Det har tagits beslut om att den här tråden ska stängas! Central!
Patrik: Du är bara bitter för att du inte hunnit dit än. Seså, visa lite människokärlek, eller i alla fall korvrespekt nu!
Precis! Det är ju det jag gör!
I Malmö får jag varmt rekommendera Korvhuset på Gyllenpalmsgatan - mest för chansen att träffa innehavaren Peter Johnsson, som är så extremt besjälad av sitt projekt. 101 sorter har han, och kan servera dem på alla tänkbara gatuköksvis. Men det är ju också det som är begränsningen: det är på gatuköksvis, och bostongurka blir aldrig mer än bostongurka.
Icke desto mindre: gå dit, välj något ovanligt, och låt Peter rekommendera tillbehören. korvhuset.com är adressen på webben.
Mitt första möte med engelsk korv var ett par svarta exemplar på en sylta i London, dit jag, min syster och våra föräldrar hade förirrat oss. Mamma tog en titt på tallriken och föste ut familjen därifrån. Jag undrar ännu hur korvarna hade smakat.
Sedan dess har jag provat rätt många olika, och kvaliteten tycks hög och smakerna är ofta distinkta på ett sätt som jag gillar. Jag har aldrig tyckt om korvar som är för mesiga och naturella. När man väl stoppar ska man väl ha en smet som gör intryck. (Nu inser jag att jag gillar svensk fläskkorv, så där föll den tesen, men i alla fall).
Underbar text förresten Isobel.
Andras: Jag har spisat korvhusetskorvar korvar som är mer än OK, men helt enkelt inte bor på samma planet som Taylors & Jones små alster i fjälster.
Polacken vd st eriksplan har otroligt bra korv! För att inte tala om Günter (förstås, alltid denne Günter) i sin korvkiosk på karlbergsvägen. Hans tyringerwürst med surkål och senap är kanske världens allra godaste lunch. I dag åt jag iofs la gazelles (hötorgshallen) merguez med aubergineröra och stark paprikasallad. Finns det något tillfälle när korv är fel?
I'm off like a cheap prom dress. Jag visste inte att den här affären fanns. Men herrejösses vilket paradis det verkar vara. Cumberlands, de små frukostkorvarna med Bramley-apple. Undrar om de säljer rusk också, det är så himla hopplöst att baka hemma och resväskan blir så full när man knakar ned det från Londonresan.
Dennis Livs vid Rinkeby torg har alldeles förträfflig korv, samt massa annat smaskens. Bra och jättebilligt kött och grekiska delikatesser. Och inte minst sin "grekisk herdekorv" med purjolök och oregano som är MUUUUUMS.
Jaha,stoppa korv,men kan någon lämna ett bra
recept så blir vi fler som vågar testa.
Dennis Livs måste undersökas. Tack för alla tips!
Nu har jag äntligen kommit dit och handlar korv. Platsen är ett rent mecka för oss som älskar engelsk korv men också korv och kvalitet ni största allmänhet. Första besöket resulterade i dels ett par kilo kor och en stor pork loin som ska avnjutas ungsstekt på lördag. Otroligt imponernade kvalitet på allt och dessutom är de båda så fantastiskt trevliga att man helst skulle vilja flytta in i butiken permanent. Igår åt jag deras lammkorv med rosmarin och den är helt enkelt to die for.
Jag har testat ankan med apelsin, cumberland, frukostkorven. Jag tyckte de var goda men jag föredrar korv som är lite mer grovmalen. Jag tyckte även att de kunde kryddat lite mer. Jag rekommenderar dock att gå dit och köpa korv fint hantverk.
Jag är stammis där. All deras mat är underbar. Prova den vita stiltonosten med ingefära och mango (tror jag det var), den är som en efterrätt. Av korvarna så är ankan med soya favorit, även den med katrinplommon och konjak. Köttet är suveränt och även köttfärsen. Har ännu inte provat sconesen och brödet, men det kommer.
Kan rekomendera Choritzon med vit vin i den latinamrekanska/spanska charken i hötorgshallen. Hur god som helst.
Oj va spännande. Dit ska jag ta mig när jag kommer till Stockholm.
Göra egen korv är ju egentligen inget svårt. Själv vispar jag ihop chorizo och efter att ha upptäckt att sausage i USA inte alls behöver stoppas i skin blev det ju hur enklet som helst. Kanon att ha små påsar i frysen. Bara att sen steka upp och ploppa i en gryta, eller med ett par stekta ägg.
stefan: Några av korvarna är ganska grovmalda. Fråga! Personligen gilalr jag både rejält kryddade och mer stillsamma korvar.
Christina: Åh, jag minns mitt ljuva 90-tal i Uppsala då man gjorde skaldjurskorv av färs inlindad i plastfolie efter recept i Gourmet!
Staffan: Grynkorv är grymt underskattat! Fredéns handelsbod ska undersökas om tillfälle infaller innan mitt frånfälle. Mölltorp är inte nästgårds. Vi ska äta hårdrökt grynkorv till middag här i Finland snart. Också bra men på ett helt annat sätt.
Tony: Är du Tony bakom Tony's tips?
Ulrika: Jag är inte så förtjust i mishmashostarna. Men de har en gudomlig cheddar (vars namn just nu undflyr mig).
Min favoritkorv hittar man i Fredéns Handelsbod i Mölltorp (Karlsborgs kommun); grynkorv och köttkorv som görs för hand enligt släktens gamla recept, mycket mer grovmalda än de som man kan hitta i fabrikstillverkade varianter, är fortfarande vardagsmat för de lokalt boende.
Nu är jag kanske aningen partisk, eftersom jag är uppväxt i affären. Men det finns inget bättre än att dra skinnet av en nykokt grynkorv, bre på en stark senap och äta med lite färsk potatis. (Vilken tur att jag snart har semester och kan åka till Skaraborg igen).
as an Englishman living in Stockholm 'Linconshire sausages' are the best tasting Englísh sausages in my opinion! a good mixture of pork and herbs and taste great bbq'd or under your oven grill or even just baked in the oven... use strong english mustard (Colman's) ICA sell it... You can eat mash potato with them (Bangers and mash) but mash the potato with some butter and a splash of milk, fry some onions until they start to go brown then mash them in the potato, mmmmmmmmmm, you can even add a bit of garlic and some very small pieces of brocoli into the potato too...
Det är en fröjd att gå till Taylors & Jones - fast man handlar förstås alldeles för mycket. Förutom de vanvettigt goda korvarna (som fick min engelska makes ögon att tåras) kan man testa stiltonosten med blåbär.... Det låter galet, men är en hel efterrätt i sig själv.
Kan ingen lämna lite recept på hur man gör egen korv? Har precis fått en assistent och är grymt sugen på att sätta igång.
Fjälster kan vara svårt att få tag i. Men nu har en Web-shop för korvtillbehör öppnat på www.carnivor.se . Den säljer fjälster av alla slag och levererar per post över hela landet, året runt.
Taylor & Jones är ju en smakkatastrof. Deras engelska korvar smakar och känns ju mer som gammalt bröd än som en god charkuteriprodukt.
Julia! Det finn några siter med recept:
Len Polis klassiska med Amerikanska recept. Lite krångligt med måttenheter
http://home.pacbell.net/lpoli/page0001.htm
Den svenska web-shopen www.carnivor.se har egna recept och länkar till recept.
Sidor