Hellre piska än morot
Eftersom rubriken är tänkt att tolkas bokstavligt blev det en rätt kinky inledning till vad som är tänkt att mynna ut i ett av de ytterligt få sätt som jag kan acceptera att äta morötter på. Morötter är å andra sidan en smula ekivoka redan från början. Jag skulle dock inte rekommendera alltför vildsint kryddning om moroten är tänkt att intas genom andra kroppsöppningar än munnen. Hm. Det här som är en familjevänlig sajt och allt.
Jag får börja om från början. Min enda ursäkt är att jag druckit två glas av det förtjusande vita vinet Biblia Chora (Sauvignon blanc/Assyrtiko, nr 96290, 135 kronor) och att jag faktiskt har förfärlig snuskig fantasi. Om det inte avslöjats tidigare alltså.
Trots detta har jag egentligen aldrig gillat morötter. De har en söt faddma som tränger undan den eventuella friskhet som finns där, och kvar i munnen blir bara en jolmig menlöshet som man nästan måste skölja ur med alkohol. Undantaget är små späda direkt upptagna ur trädgårdslandet, jorden avslagen mot byxbenet. Annars har jag historiskt avstått.
För ett par år sedan insåg jag dock att det finns ett undantag till. Man måste helt enkelt krydda morötter med sinnessjuka mängder hel spiskummin. Då blir de inte bara acceptabla, de transformeras till de mest delikata, knapergrillade smakexplosioner, kryddningen tar fasta på sötman men döljer det fadda tråkiga. Att receptet dessutom är så enkelt att man i stort sett kan lyckas med det med såväl bakbundna händer som förbundna ögon gör ju inget sämre. Oj, nu kom vi in på det där ekivoka igen märker jag.
Ugnsrostade morötter med spiskummin
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 4, som ett av flera tillbehör
Tid: 40-50 minuter
- 8 medelstora morötter
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl hel spiskummin
- flingsalt
- eventuellt lite pressad citron
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala morötterna om det behövs. Halvera eller kvarta på längden (beroende på storlek, bitarna ska vara tjocka ungefär som industrigrissini)
- Lägg morötterna i en form. Häll över oljan. Strössla med spiskummin och lite salt.
- Kör i mellan 30 och 40 minuter. Kolla efter 30, de ska bli bruna i kanterna men inte svartbrända.
- Smaka av med salt och eventuellt lite citron.
Kommentarer
Kan tipsa om ett barndomsminne: späd morot uppdragen ur landet + en näve röda eller vita vinbär. Släng in allt i munnen samtidigt. Ååååhhhh, det smakar verkligen sommarlov på -60-70-talet!
Sidor