Kylskåpstömning med exklusiv paprikapiff
Det är sådär när man har några små skruttiga rotfrukter kvar i botten på kylen och
det kommer en ny grönsakslåda dagen därpå. Då måste man ju tömma. Den här kylskåpstömningen hade blivit en god men ordinär kycklinggryta om jag inte hade haft en burk av det allra bästa paprikapulver som finns i skåpet - Pimentón de la Vera. Nu blev den i all vardaglighet spektakulär.
Det här är nämligen paprikapulvret som får chorizo att smaka chorizo, det har en rökig sötma, lätt pepprighet (det finns tre styrkor, men jag använder mest den milda - dulce), en smakrikedom som faktiskt inte ens matnördar kan beskriva. Man ska fräsa det i fett för att smakerna ska utvecklas och det finns att köpa på bl a Sandströms kött i Söderhallarna.
Chorizogryta utan chorizo
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 2-3
Tid: 40 minuter
- 400 g lårkycklingfiléer
- 100 g sidfläsk, skuret i stavar
- 6 små rödlökar (eller andra), skalade, hela
- 2 stora vitlöksklyftor, skalade, skivade
- 6 små potatisar, skalade, skurna i grova tärningar
- 2 små morötter, skalade, skurna i fina tärningar
- 1 burk hela tomater
- 1 rågad tsk pimenton de la vera, dulce
- 1,5 dl gott oekat rödvin
- salt
- svartpeppar
- olivolja
- Fräs sidfläsket i het djup panna (som har ett lock) i lite olja tills knapriga. Lägg åt sidan.
- Fräs lökarna i fläskfettet tills de fått fin färg, skaka pannan då och då, lägg åt sidan.
- Fräs potatis och morot i fettet tills de fått fin färg, lägg åt sidan.
- Skär kycklingen i stora munsbitar, fräs i pannan. Ha efter en stund i vitlöken, fräs vidare. Ha eventuellt i lite till olja, ha i paprikapulvret och skaka pannan. När det luktar chorizo i hela köket har du i grönsaker och sidfläsk och häller på vinet och tomaterna. Dela dem lite grovt med stekspaden. Kör ett par varv med pepparkvarnen. Lägg på ett lock. Puttra på låg värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kommentarer
Gott det där, ska spana efter den kryddan för den har jag inte sett. Har en rökt paprika som inte hamnat i maten så många gånger än, tips?
Hej! Hittade av en slump din blogg när jag sökte på brödkorgar och bakning. Min man önskar sig brödkorgar att jäsa bröd i julklapp. Vet du var man kan köpa sådana? Storlek? Fabrikat? Tacksam för hjälp! Hälsningar Frida
Låter jättegott.
Själv är jag dock lite "pissed" på Sandströms i Söderhallarna efter det dåliga bemötande jag fick där i fredags.
Hjälp! Off the topic men hittade inte Taffels allmänna frågelåda - och jag vet att du är BBC Food-nörd, Isobel. Så, är det någon som vet vad som händer? Upptäckte nämligen till min förskräckelse att Comhem ersätter BBC Food med BBC Lifetyle from i morgon 2 dec. Kan det vara sant? Finns det nåt man kan göra?
Känner mig förkrossad och bestulen mitt andrum.
Hälsningar Ingrid
Använd den rökta paprikan precis såhär. Det är ofta viktigt att fräsa i fett för att få fram smaken.
Jag har köpt mina brödkorgar på Cordon Bleu på Vasagatan, de har massor av olika storlekar. Jag vet dock inte vad det är för märke.
Tråkigt med Sandströms, jag har alltid bara blivit väl bemött där och deras kött är fantastiskt, men man får väl hoppas att det bara var någon som hade en dålig dag.
Jag har kollat upp BBC Food-grejen och det verkar som att det är BBC som ändrat sitt paket av internationella kanaler (BBC Prime försvinner också och ersätts av något som heter BBC Entertainment).Jag har mailat en fråga till Comhem, men tyvärr tror jag inte att man kan göra något åt det. Jag som följer Hestons jakt på det perfekta pommes friten och allt.
Åh, Isobel! Du har löst ett stort problem för mig - nämligen det om var man får tag på rökt paprika i Stockholm! Brukar köpa det när jag är i England, men nu senast när jag var i Manchester var den slut på den enda riktigt bra mataffär jag besökte. För vi snackar riktig, rökt paprika här eller hur?
Grytan verkar svingod för övrigt.
Det här med BBC Food har drivit även mig till vansinne senaste dagarna. Jag skaffade nyligen digital-tv ENKOM för att kunna se det, och nu försvinner det. PLUS Meny på P1. En foodie-diskriminering är vad det är.
Hälsn. Annina
Jag vet inte om engelsk rökt paprika smakar annorlunda, men det här är spansk rökt paprika i alla fall. Comhem har förresten svarat och sagt att det inte är deras beslut och att de inte kan påverka saken.
matdistriktet har också paprikapulvret, minns ej om de har det rökta också ...
Jag har svårt att tro att den rökta paprikan emanerar från det kryddlösa landet England, så det är säkert precis rätt sort. Bra att man kan välja olika styrkor också, den jag köpte senast var väldigt stark och skapar lätt overkill. Lisa, ursäkta en obildad, men vad är matdistriktet?
Sidor