Kanske världens bästa burgare
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8169","attributes":{"class":"media-image alignnone size-medium wp-image-1002","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"224","alt":"hamburgare"}}]]
Min son har tjatat om att jag skulle göra hamburgare. "Biffar?" har jag frågat lite slött, men fått det upprörda svaret: "Nej, hamburgare! Med bröd!" Jag gillar bra hamburgare, men har aldrig riktigt fått till dem hemma. Men jag skulle ju inte vara jag om jag inte nu gick all in och tog reda på allt som fanns att veta om köttkvaliteter, fettprocent, grillmetoder och såser.
En hel del av den moderna sortens högklasshamburgare gick dock bort i det här fallet. Det var ju inte ankleverburgare med tryffel vi var ute efter alls. Och även om vintertemperaturerna inte är så värst närvarande har vi flyttat ner grillen till källaren, och jag kunde inte riktigt se framför mig att stå ute på den beckmörka gården i snöblandat regn och självsuggerera grillmysstämning.
Så jag valde och valde bort bland sådant som föreslås. Och resultatet blev, det går inte att säga något annat, häpnadsväckande. Kanske den godaste burgaren jag ätit.
Den bästa hamburgaren
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz
Portioner: 4
Tid: 3 - 3,5 timmar, inklusive brödbak
Man måste baka egna hamburgerbröd. De som finns att köpa är erbarmliga och ger sibyllakänsla åt den mest omsorgsfullt egenmalda högrevsbiff. Det är dessutom inte svårt alls. Det man vill åt är ett mjukt bröd som ändå har viss skorpa som håller kvar all köttsaft och gottiga såser inne i brödkråmet. Jag letade på nätet efter olika recept och har utgått från detta, och har faktiskt bara ändrat i det att jag penslade mina med ägg för att jag ville ha den blanka ytan.
TIll 8 hamburgerbröd
- 240 g ljummet vatten
- 50 g mjölk
- 10 g jäst
- 35 g socker
- 2 ägg
- 40 g rumsvarmt smör i tärningar
- 7 g salt
- 525 g vetemjöl special
- Blanda vatten och mjölk (man kan ta kall mjölk till 37-gradigt vatten, känn efter med lillfingret i rinnande vatten för rätt temperatur) och lös upp jästen.
- Vispa ett av äggen.
- Ha i alla ingredienser utom det ovispade ägget i en degblandare, enklast är att ha bunken stående på en våg och nollställ mellan varje steg.
- Kör degblandaren ca 8 minuter tills degen är smidig. Den är rätt kladdig.
- Jäs under duk till dubbel storlek, 1-2 timmar
- Dela degen i 8 delar, gör runda bollar och platta ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Degen är kladdig, blöt händerna mellan varje så fastnar inte degen. Knåda i det här momentet så lite som möjligt.
- Låt jäsa i ca 1 timme till.
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Vispa det andra ägget, pensla bullarna.
- Baka av i ca 15 minuter
- Låt svalna på galler.
Så till hamburgarna. Det viktiga är att mala färsen själv. Den färdigmalda som finns är för kompakt och ofta för mager.
- 800 g högrev, eller annat bra nötkött, se ovan.
- 4 rejäla skivor god ost, t ex cheddar
- 1 liten rödlök
- vinäger
- 4 skivor bra bacon
- sallad
- inlagd gurka
- saltgurka
- 1 äggula
- 1 dl rapsolja
- ketchup
- dijonsenap
- salt & peppar
- smör att steka i
- Skär upp köttet i tärningar och lägg in i frysen ihop med toppstycket till köttkvarnen. Låt ligga minst en halvtimme.
- Mal köttet till färs, två gånger.
- Forma 4 stora bollar, tryck till och lägg på en tallrik och lägg in i kylen så länge.
- Skiva rödlöken fint och häll över vinäger. Det mildrar löksmaken och tar bort det riktigt skarpa.
- Gör majonnäs: ha äggulan i en skål. Antingen har du en skål med gummiring under eller också lägger du en blöt trasa under skålen. Poängen är att skålen ska stå stadigt. Vispa i rapsoljan lite i taget tills lagom mängd och fin stuns. Smaka av med salt och vinäger, ca 1/2 tsk av det sista och en nypa av det förra, men gå efter din egen smak.
- Stek bacon knaprigt.
- Skär upp två sorters gurka.
- Hetta upp en gjutjärnspanna tills den ryker. Man vill ha riktigt bra skorpa på hamburgaren. Man kan använda grillpanna förstås, men jag föredrar slät för extra maillardyta.
- Ta ut hamburgarna från kylen, salta och peppra på ovansidan, lägg i pannan med den sidan neråt. Salta och peppra uppepå också. Stek i ca 2 minuter, vänd. Ha osten ovanpå så att den får smälta en stund. Sänk värmen till medelhög. Stek i ca 3 minuter till. Då är hamburgaren åt rare-hållet, vilket är vad jag vill ha. Annars en minut till eller så.
- Dela under tiden hamburgarna är i pannan bröden.
- Montera hamburgarna enligt följande. Underbröd, majjo, kött, (ost) ketchup, senap, lök, bacon, överbröd. Lägg sallad och gurka vid sidan. Man kan också ha gurka inne i burgaren, i såfall längst upp innan överbrödet. Jag skulle inte välja saltgurka inne i burgaren.
Kommentarer
Kom du ihåg tipset från LFW, om att göra "hål i mitten" av burgarna. För att undvika att de blir alltför tjocka på mitten?
Gör hamburgarna gärna på vildsvin. Det blir alltid godast så. Faktiskt. Men tack annars för bra recept.
Varför lägger du köttet i frysen?
Om man gör burgarna på vildsvin så bör man steka dem well done, inte lite rosa. Vildsvin har relativt ofta trikiner, vilket tamsvin i Sverige i praktiken inte har alls.
Om man med relativt ofta menar 0.1 promille, så har vildsvin relativt ofta trikiner:
http://www.sva.se/Djurhalsa1/Gris1/Gris/Trikiner/
@Kent: Allt behöver vara väl kylt för att inte fettet ska börja smälta och smetas ut i färsen och därmed ge hela burgaren en mjölig konsistens. Helst ska "man" (något generaliserande, det är så klart upp till ens egen smak) inte ens forma burgarna med händerna utan bara fösa ihop den malda färsen till högar som knappt håller ihop.
När jag gör burgare på vildsvin (eller mer sällan fläskfärs) har jag numera alltid i en skvätt calvados i smeten. Det blir världens bästa burgare i min familj.
Dör inte trikiner om man fryser köttet först?
Så roligt att denna typ av riktiga burgare sprider sig! Väldigt mycket tack vare Stefan från Hamburgare.org.
Själv droppar jag ibland lite "rök" i burgarna, och ev någon droppe.....hysch.....fisksås! Umami-boost! Här hemma är det lite så att vi ser på varandra lite bedjande och säger "Är det anständigt nu....det var väl en vecka sen sist?"
Min erfarenhet är att man inte behöver göra en "ihålig köttmunk" utan att en enklare köttdiskus funkar minst lika bra. Forma en rund hamburgare/diskus som du trycker ihop lite i mitten med tummen innan du grillar på hög värme = "profit"!
Trikiner? Det lämnar man ju in prov på innan man ens styckar vildsvinet. Man borde alltså veta om huruvida köttet är med eller utan Trikiner.
Sidor