Rosenkål, brysselkål, älsklingskål
En fördel med att få ekologisk levererat till dörren är den där larvigt sensuella känslan när man handskas med grönsaker i ett mer ursprungligt tillstånd. Kålrabbin har en stolt svepande blastsvans, fänkålen spensliga vippor som kan hackas i en sallad. Så här ser brysselkålen ut. Eller rosenkålen, som man säger i Skåne.
Förmodligen blir det dyrare att få kålen på det här sättet men för mig som inte har tid och råd med egen täppa är det inte konstigare att betala för den här kicken än för att hyra en halvkass video. Dessutom inbillar jag mig att rosenkål på stock smakar lite mer, precis som tomater på kvist. Skratta åt mig om ni vill, men jag blir barnsligt lycklig av att få grönsaker i det här skicket. Och att få visa barnen är lika roligt som att ibland köpa hem hel fisk istället för färdigfiléat eller rent av frysta fiskblock.
Vi brukar halvera brysselkålen och bräsera den under lock i bara lite smör eller olja och den ånga de själva avger. När du bräserar dem i fett istället för att koka dem slipper du en del av den där svavliga lukten av kokt kål.
Om ni ändå har knepigt med den lite beska smaken kan ni prova att äta dem kalla eller ljumma marinerade med pressad citron, några strimor rödlök, en aning krossad timjan och smulad fetaost. Behöver jag skriva att de är fantastiska med lite sidfläsk? Apelsin passar också fint till, isynnerhet lite syrligare apelsiner. Skalet bör du vara försiktigae med eftersom de framhäver beskan hos brysselkålen.
Du kan också välja den asiatiska vägen och marinera med min enkla kinesiska dipp.
Kommentarer
Du och jag delar samma lyckorus kring att få grönsakerna i deras ursprungliga form. Jag har stolt visat upp mina brysselkåsstockar för alla gäster vi haft (innan jag hann tillaga dem!). Vännerna har dock haft lite svårt att dela min lycka;)
Håller med både Katja och Lisa. Ett bra exempel är sellerin som ibland kommer med både knöl och stjälkar. Tyvärr sade sej årstiderna drabbats av frost och för många kunder förra veckan så jag fick ingen brysselkål. Men en massa kinakål, salladskål eller vad det heter fick jag, som jag inte har tid eller plats i kylen att göra kimchi av och som rätt av smakar, och det smärtar att säga det, klor. Jag minns gärna min semester med vandring i den marrockanska öknen, men jag vil helst inte bli påmind om smaken/lukten av klor som det där medlet hade, det där som hette typ Hadex och som vi blandade i vattnet för att inte bli magsjuka.
Vad göra med kinakål?
Måste berätta om världens godaste "brysselkål-recpet"!! =)
Gör så här: Koka brysselkålen ganska mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, stek brysselkålen i smör och socker så att de karamelliseras. Servera de tillsammans med stek/kyckling, potatis & sås. Eller tillexempel tillsammans i en pastarätt. Mumsmums!
Det här är så grymt, obeskrivbart gott!!
Häls, Jennie
www.kalasgott.blogg.se
Jag tycker inte det låter det minsta underligt att glädjas åt och betala för kålupplevelser ;).
Jag älskar brysselkål, och i mitt bästa recept marineras den i en dressing på olivolja, balsamvinäger, riven vitlök, salt och peppar.
Här är det!
Å så fint brysselkålen växer! Fast det är ändå min problemkål, värre än salladskålen faktiskt. När jag får brysselkål brukar jag ge bort den, men salladskål gör jag så här med:
Skär den till munvänlig storlek och ånga den tills den blir mör men inte tappar spänsten. Tippa upp i skål och häll över en marinad av sesamolja, finhackad salladslök och lite salt. Låt stå en kvart eller ett par timmar, det är inte så noga.
Ibland gör jag olika fuskkimchivarianter med ångad salladskål och Kimchee base från China Market. Och förstås riktig kimchi, men det är ju inte alltid man har tid eller plats för sådana projekt.
Jag avskyr verkligen salladskål. Igår lagade jag middag på salladskål. Jag besparar er detaljerna men det var faktiskt riktigt, riktigt äckligt. Delvis berodde det på att jag var sjuk men salladskål klarar jag inte ens av som frisk. Den är ond.
Lisa, om inte ens du kan laga något ätligt av den, tror jag faktiskt att jag slänger skiten.
Gör kimchi. Jag har inte plats med mjölksyrejäsningar. Vi får utlysa en tävling på Taffel helt enkelt ...
Åh, jag vill genast beställa en låda! Försökte i våras odla brysselkål, men det kom upp ett sketet blad, och jag såg aldrig ens röken av något mer stock-liknande.
Ett av mina bästa recept med brysselkål är grädd- och senapsstuvad till ugnsbakad lax.
Ida, stressad som jag var missade jag ditt förslag. Jag tror jag ska testa faktiskt, för som sagt jag har inte tid och plats för kimchi. Jag tror dessutom att jag och mjölksyrejäsning inte är bästisar, sist jag försökte blev det lite konstigt.
Patrik: Vad tror du om en slät mixad soppa med creme fraiche, timjan och lagrad prästost? Eller ädelost? Smaken är ju inte så farlig. Det är mest konsistensen och blaskigheten jag har problem med.
Nu har jag gjort som Ida skrev, fast med purjo istället för salladslök, man får ta det man har. Jag tror jag ångade för länge, den sög åt sej nåt förfärligt mycket vätska eller den blev i alla fall ännu blaskigare. Svängde i lite chiliflingor och annat starkt. Jag har svårt för smaken och tycker fortfarande det är blaskigt. Vildsvinskotletterna ackompanjeras i övrigt med sallad med rostade nöter och pumpafrön. Kanske att din soppa fu kar, sak funder medans jag äter.
Nä, jag tror inte salladskål funkar till nåt för mej. Men Veronica gillade Idas recept.
Helt by the way och OT så hittade jag salicorne (sjökorall eller glasört kallas den visst också) i fiskdisken i lördags. Har du (eller någon annan) testat? Jag blev lite kär....och vill höra vad ni andra hittat på med den.
Hos oss blev det i all enkelhet detta:
http://www.katjasmat.se/2008/11/11/potatissallad-med-salicorne-och-agg/
Provade Salicorne (eller Samphire som de kallar det här) det var inte så lyckat men jag har ju aldrig lagat det förut.
Zaba, vad gjorde du med den? *nyfiken*
Lisa, är det Årstiderna du använder dig av? Blev så avundsjuk på din fina stock; själv provade jag äntligen Årstiderna för första gången förra veckan men fick ett par lösa brysselkål i en liten sorglig påse. Vilket i och för sig kompenserades med en glädjande avsaknad av salladskål. Jag är supernöjd, och har i stort sett tvingats vegetarianisera mig. Så mycket grönt!
Jag säger bara surkål!
Sen som jag är så kommer jag inte med ett inlägg förrän alla har slutat att skriva....
Har bott i Österrike och där bestod den obligatoriska lunchen av ljuvliga korvar (köttstinna, inget bindväv av gris här inte) som köptes direkt av en bonde i trakten samt en panna surkål.
GOTT!
Saknar surkål.
Var kan man köpa det?
Känner mig lite misstänksam mot konserverna på ICA.
Jag åt brysselkål som var gudomligt god på en restaurang för en vecka sedan. Den var tillagad med apelsin tyckte jag han sade. Någon som vet hur man gör detta?
Anneli: Jag föreslår att du ringer restaurangen, smickrar kocken hutlöst och sedan helt enkelt frågar.
Sidor