Malin har alltid gillat mat, men lagar sällan mat efter recept, utan föredrar att smaka och känna efter vad som fattas – vilket innebär att hon aldrig lyckas laga exakt likadan mat två gånger. När hon är ute och reser brukar hon leta bra mataffärer snarare än restauranger, och oftast är det första hon saknar sitt eget kök.
Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen.
Kommentarer
Helt fantastiskt!
Det här kommer bli sommaren med pelargoner i allt!
Bra Malin att du delar med dig! Jag prenumererar på Odlas nyhetsbrev så jag i alla fall kan drömma om en egen trädgård, därför såg jag pelargonrecepten förut men hade glömt (fattar inte hur, jag menar t j u g o s e x), tack för påminnelsen!
Annars är det ju just nu hög tid att plocka de nya granskotten, och koka saft på dem. Det blir mycket gott, med lite citronsaft i.
Louise: kom gärna tillbaka och rapportera hur det smakade...
Sofia: jag har haft just den webbläsarfliken öppen en halv evighet, i syfte att blogga om den. För bra för att motstå :)
Kurt: åå, granskottsaft! Låter inte alls dumt. Jag har druckit i princip samma sak som te (granskott + citronskivor), men då hade det inte dragit så länge. Hur långe ska saften stå ungefär, för att få bra smak utan att det blir beskt?
Granskotten är inte beska, som de vanliga barren, de är to m syrliga i sig. I recepten brukar man koka ca 15 min.
Dr Westerlund i sockerkaka har jag blivit bjuden på, det var gott med citrussmaken till det söta.
Hrrrgh, pelargoner i mat? Jag får illamåendekrypningar i kroppen av blotta lukten. Kvalmigt och unket och en ton av någonting ruttnande. Fast jag måste ju nästan prova bara för säkerhets skull. Tänk om det är gott?
Pelargoner hör definitivt inte till mina favoritkrukväxter. Så vackra är de inte, men framför allt luktar de förfärligt, i mitt tycke. Och man behöver bara snudda vid dem för att hela handen ska stinka. En gåvopelargon för en tynande tillvaro i mitt hem...
Syrenblomssaft låter fantastiskt. Ut på syrenjakt!
Vad gäller granskotten tror jag att man rent tekniskt behöver markägarens tillstånd för att få plocka dem. Men vem håller uppsikt över all skogens granar..?
Kurt: OK, det låter nästan precis som teet, då. Ska det dra efteråt eller silas upp direkt?
Gitto: jupp, det var precis min reaktion också. :) Fast det verkar som om de allra flesta recepten är för doftpelargoner, som verkar kunna dra åt ros- eller citronhållet. Det låter väl bättre?
Fabian: så länge man inte ger sig på en julgransodling tror jag inte de flesta markägare bryr sig. Fast det är alltid en bra idé att fråga. I brist på mer information kan man alltid försöka plocka från smågranar under kraftledningar eller liknande, där det ändå ska röjas med jämna mellanrum.
Jag håller mig nog till fläder, och timjan som också blommar vackert just nu. I går sattes första omgången saft (på fläder, inte timjan).
Jag hittade inga lämpliga syrener på min promenad. Däremot fick jag infallet att smaka på maskrosfrön (minus fallskärmen). De hade en trevligt nötig smak, och jag skulle kunna tänka mig att strö dem ovanpå bröd istället för vallmofrön. Bara det nu inte visar sig att fröna är det enda på maskrosen man inte bör äta...
Jag kokar inte enstaka koppar, utan mera litervis! Då kokar jag 15 min, silar bort granskotten, tillsätter citronsyra och socker (det skall vara ca 50% socker, men man kan ta mindre också), och sedan kokar man i hop det ytterligare ca 15 min. Det tar bara ganska lång tid att plocka granskott, om man skall ha några liter! Smaken påminner faktiskt endel om flädersaft.
Kurt: coolt, det måste jag prova. Hur långt in på sommaren är skotten vettiga att använda? (Jag har lite ont om lovliga granar här inne i stan, men om ett par veckor ska jag ner till sommarstugan)
Såg ett recept på clafouti med doftpelargonblad. Det såg väldigt snyggt ut så jag gick och skaffade en pelargon, men någon clafouti blev det aldrig den där gången. Min Dr. Westerlund hängde dock med i många år.
På tal om Maskrosor -
Maskros saft finns att köpa i Köpenhamn - Smakar super gott.
Jag funderar just på om någon vet hur man gör Maskros saft??? Har massor i trädgården och tänkte att de för en gång skull skulle få göra lite nytta....
En sak till ;-) Flädern utanför Eslöv blommar nästan - Kanske Fläder drink till Midsommar, TJOOOOHOOOO.
Martina: jag hittar flera, ganska olika recept när jag googlar. Kolla ingredienslistan nästan gång du skaffar maskrossaft, och googla sedan upp ett passande receptatt utgå från - så skulle i alla fall jag göra.
Så länge granskotten har sin friska syrliga smak kan man använda dem, sedan beror det nog på hur träden står. Om de får mycket sol så utvecklas de fortare, på norrsidan tar det längre tid, men fram till midsommar borde det fungera.
då blir det granjakt i midsommar, då :) tack för tipset!
Sidor