View the discussion thread.
Erik Videgård är född 1960 och har ett CV långt som en kabanoss. Största anledningen till CVs längd är att han hoppade av fyraårigt tekniskt gymnasium efter tre veckor för att ge sig ut på vägarna som ljudtekniker åt Trettioåriga kriget.
Kommentarer
Pulled pork, avokado, rödlök (sköljd!), limemajo, tomat. Det går bra att skicka mackan hit tack!
Nästan enda mackan som är god med rödlök.
Min helgmacka: Benfri fläskkotlett körd på 90°C till 62°C innertemperatur=supersaftig och mör. Skivad och sen marinerad med limerasp, pyttelite pressad lime, olja, fisksås, ananansjuice (upphettad, eller spad från bakad ananas), fisksås, mortlad vitlök + pyttelite korander+mynta. Sri racha-majo. Skivad skalad gurka (el lång klyfta), salladslök, sallad, ev bakade ananasbitar (Lång smal klyfta). Härligt vulgo! Riktigt vitt bröd, gärna med lite rismjöl i degen om hembakat.
Kul! Jag slänger in en rostbiffsmacka med fransk selleriremoulad (riven rotselleri, majo, dijon, gurkmeja, s&p)och skivat äpple på lollo rossotäckt smörat, mörkt rågbröd.
Tunna skivor av något kött som blivit över, avocado ihopmosat med små knusperbitar av bacon, dressing på lika delar majonnäs, vitlök, dijonsenap och honung, ruccola, riven morot.
Hur skall jag kunna toppa de här underverken...
Men ok: färskpotatis, avocado, kaviar, gräddfil och gräslök. Kanske även matjesill.
Eller porchetta, och då behövs inte så mycket mer. Man kan lägga fokus på själva grisen.
Utan tvekan en Reuben!
Pastrami, surkål, ost och russian dressing! i en varm macka :P
http://en.wikipedia.org/wiki/Reuben_sandwich
Har aldrig sett någon göra en i sverige!
Hmm kanske borde skriva en post om att pickla kött :P
Club Sandwich 2.0
Grillat surdegsbröd, sallad, tomat, grillad kyckling, mikrad bacon, dressing på avocado och turkisk yoghurt, voatsaperiferypeppar.
Dryck: bitter
Har du inte avgjort tävlingen själv redan i föregående inlägg?
"Jag serverar flanksteken i baguette med glacerad gul lök, champignoner, tomat, krispsallad och mayo till detta rotfruktchips på sidan."
Det blir inte så lätt det här...
Pulled pork gör jag redan nu som en "Cubano" med bbq-sås, skinka, gratinerad med comté och tomatsalsa på toppen.
Rostbiff kör jag med curry/picklesmayo.
Reuben har jag haft i två månader (tämligen ensam... exakt!)
Lisa har ett embryo med kallt "kött", kanske fläskstek?
Jag har fått hem lite äkta beef short ribs som jag ska göra nåt med.
Först är det dock tiig uppgång imorgon för att åka till Cognac några dagar men jag håller mig uppkopplad så skriv på!!
Nu är jag med! Du serverar alltså redan ovan nämnd macka med flankstek på Saturnus. Ja, då vet jag var jag ska äta åtminstone en gång nästa vecka. :)
Min midsommardagsmacka.
Baguette
Bearnaise i tunt lager.
Rostade paprikor
Överblivet kött
Lök
(chili)
Riven ost
Persilja
Gratinera i ung.
Potatis, rödlök, Wienerschnitzel, salladsblad, bacon och dressing gjord på kernöl (pumpekärneolja) och vitlök.
Tag en ciabatta (typ). Gröp ur en del av inkråmet. Blanda detta med rikligt med hackad persilja, hackad mynta, tärnad tomat, smulad fetaost, oliver (svarta!) salt, peppar, olivolja, pressad citron. Goffa in geggan i brödet, vira om folie alternativt smörgåspappet mycket tätt, lägg i kylen och ÄT FÖRST NÄSTA DAG. Då har brödet sugit upp de goda goda smakerna från röran. Perfekt utflyktsmat.
Det finns ett tjusigt engelskt namn på denna gudagåvsmacka, men jag minns det ej.
Böckling! Med kall krämig äggröra, kokt potatis och gräslök, mums.
glömde...det skall vara på kavring helst, eller något annat mörkt lite sött bröd.
Kanske inte så lätt-ätet men ändå fortfarande min favorit från min barndom:
*Överblivet kött från älg-eller fläskstek, rätt tunna skivor
*Knäckebröd; nu ett oregelbundet stycke brungräddat Falu rund-rut, då när Hazel var liten nöt var det ett oregelbundet stycke Wasa spisbröd
*Grönt bregott
*Lite salt ovanpå köttet
*Vill man vara djärv kan man lägga på lite kall stekt lök som ligger bredvid steken på uppläggningsfatet.
Förresten, skivade jordgubbar på en halvljus limpa med en gnutta socker och ett par varv med svartpepparkvarnen är helt fantastiskt gott.
En skåprensarmacka som blivit standardlunch hemma:
* Gör en röra på burkad tonfisk, löskokta ägg, hackad koriander, avokado, pressad lime, massor av tabasco (kan förberedas).
* Gör mackan på rostad grahamstoast (överst och underst), grunda med majo och rödlök (alltså optional för kunder).
Lammfärsbollar smaksatta med röbetor, vitlök och rosmarin, en rejäl skiva beyaz peynir, olivolja, zaatar och någon trevlig sallad. Det är den godaste macka jag vet.
En skiva grillad surdegsbröd med en avokado-basilika-färskoströra (med flingsalt och peppar!), rökt lax på det, och sedan citron och svartpeppar!
Délicieux!
Kompletterande tankar efter att ha läst alla fantastiska förslag i båset.
-Pan Bagnat. Tänk Frankrike vid Medelhavet
-Ren/älgtjälknöl majonnäs spetsat med brynt enbärs/timjan(?)-smör.Västerbottenost. Dekor vattenlingon.
Dessutom kunde du ha något med kall lammstek. Enklaste varianten med skivor på välsmörad knäckebrödsskiva och toppad med flingsalt är ju så djävla gott.
Kan fantisera om rostat/stekt surdegsbröd som alternativ till knäckebrödet.
Kanske med komplement av egenkokt "tomatsalsa/sås", friterade vitlöksskivor plus annat som ingår i din repertoir
Högt möter lågt i min favoritknäckemacka, som ju dock tekniskt sett inte är någon sandwich och därmed antagligen är diskvalificerad:
En skiva gott knäckebröd.
Blanda hackat ägg och kaviar (ja, jag menar tubkaviar!) och en droppe rökig sesamolja.
Toppa med bonitoflingor, lite nori (i dokumentförstörarremsor), och finhackad gräslök eller vårlök.
Dofta med nanami togarashi.
Och punktmarkera med tryffel för den som är lagd åt det hållet.
Goda mackor innehåller fisk!
Grovt toastbröd av god kvalitet
Bred sparsamt med riktigt smör på brödet. Lägg på blad av krispig isbergssallad. Finfördela rökt makrill över salladen, droppa på lite citrol och strö över lite finhacka purja och saftig röd paprika.
Önskan en mer smetig macka blandas makrill, citron ochprujo med LITA creme fraiche till god röra.
Två rejäla skivor segt och gott surdegsbröd bredes med en cremig chevre, gärna med lite sting i, ringla över aprikosmarmelad, några skivor parmaskinka och en näve ruccola samt några drag med svartpepparkvarnen.
Grilla det hela, och njut!
Egentligen så skulle jag nog också säga en goffig macka med saftigt fläsk men det är det så många som skrålar om, och jag vill ju inte skråla efter. Så jag säger brynt smör. Okej, det är inte en macka men det är gott på allt! Särskilt på fisk men jag skulle kunna tänka mig det på en dessertmacka också; mjuk pepparkaka, nyvevad vaniljglass, några lingon, lite knapriga nötter, toppat med brynt smör. Om man vill ha en matigare macka så är brynt smör gott med gubbröra; en skiva mörkt rågbröd med skivad nypotatis, gubbröra, lite nyklippt gräslök och brynt smör. Eller varför inte nyfriterade fishfingers i en baguette med krossad citronfärskpotatis, krispiga eller syltade rädisor, pepparot, fänkålsmajonnäs och (tada) brynt smör. Eller en nystekt strömming landad på ett knäckebröd och toppad med syrad rödlök, smetana och ja just det, brynt smör.
Gott bröd är a och o. Här passar ett med rågsurdeg och valnötter. Gärna rostat. Sedan: färsk babyspenat, skivor av kokt rödbeta, generöst med vällagrad, mjuk chèvre.
Ringla över granatäppelsirap, krydda med lite färskmalen svartpeppar och färsk citrontimjan.
Så gott att även icke-vegetarianter övertygas!
Alltså, jag glömde ju min favvomacka alla kategorier! Bra brieost och kryddig mango chutney. Sött/salt/kryddigt/lent/chunky. Helt gudomligt!
Mexikansk "sandwich" (=hel måltid):
1 urgroppad fralla eller liten baguette
1/2 avokado
1 dl mexikanska mosade bönor (frijoles refitos)
2 msk creme fraiche
1 inlagd jalapeno
1 strimlad sallatsblad
2 tomat skivor
1 lök skiva
1/2 strimlad kokt kyckling bröst (eller motsvarande mängd kokt kyckling delar)
Dela frallan och ta bort inkråmet.
Bred bönorna på ena halvan av frallan.
Bred creme fraiche på den andra sidan av frallan.
Lägg kycklingen på bönorna, täck med sallat, tomat, inlagda jalapeno och lök.
Salta lite lätt och täck med "creme fraiche" halvan.
Njut!!!
Andra fyllningar är: ost, skinka, stekt ägg, äggröra med chorizo, schnitzel mm.
OBS! Bönhalvan ska alltid vara den nedersta halvan.
Sidor