Klasslöst kött
Återigen studsar jag mot ett inlägg från en av mina medskribenter här på Taffel. När Erik förklarade sin kärlek till flanken så fick jag inspirationen till att lyfta min kritik mot vår svenska köttdisk.
Kanske är det för att jag just nu läser en underbar dystopiskildring av Juli Zeh (Corpus Delicti) som jag direkt drar parallellen mellan svenskt nötkött och böcker som hennes, 1984 och Du sköna nya värld. Corpus delicti utmålar en framtid där människor tvingas leva under en hälsodiktatur. En av staten upprättad metod för att uppnå optimal hälsa. Mat har förpassats till enheter fett, protein och kolhydrat utan närmare detalj kring innehåll. Men det dessa dystopier (utopier för vissa kanske?) målar upp är den ansiktslösa stora massan och ett sorts antagande att alla är lika, eller att utplånandet av individen på något sätt leder till ett eftersträvat ideal. Varje individs behov kuvas och likriktas för att passa in i den form som har upprättats och anses vara den bästa för samhället.
I denna strävan efter en hårt kontrollerad och enhetlig samhällskropp kommer också kopplingen till vår köttdisk. Kanske är det just min fallenhet för denna sorts litteratur som får mig att fantisera ihop någon form av socialistisk köttdiktatur. Alla kossor är lika, ett fåtal stora detaljer har valts ut och visas upp som önskvärda av den allsmäktiga ledaren och alla mindre, ovanliga och krångliga detaljer mals ner till den folkliga och kuvade massan som är köttfärsen.
Hur Indien med deras kastsystem skulle hantera sin köttdisk om de nu åt kossor vågar jag inte spekulera kring, men i USA, ett land med helt andra politiska grunder finns en klar skillnad mot vårt system. Denna ideologiskt mer osympatiska, men för kunden och bonden mer fördelaktiga, indelning ser jag utan djupare kunskap i ämnet bara fördelar med.
USDA har hela åtta olika klassningar för nötkött, varav tre är lätta att springa på för konsumenten. Denna frivilliga ranking av kvalité och intramuskulärt fett ger såklart valfrihet för konsumenten, men det låter också bonden ta ut ett premium för att ta fram en högklassig produkt. Och med en kapitalistisk utgångspunkt så kan man också påstå att det uppmuntrar bättre djuruppfödning då det går att ta ut ett premium för detta på marknaden. En kvalitetsklassning tar också bort den marknadsimperfektion som vi har i Sverige där kött av bra kvalité subventioneras av det köttet med låg kvalité som i sin tur handlas till ett premium. Nu vill jag inte skriva någon nationalekonomisk avhandling här, så jag kan egentligen bara lägga fram min underliggande fråga.
Vem tjänar egentligen på den klasslösa köttdisken?
Kommentarer
Kanon!
Har du någon praktisk erfarenhet av kossor uppfödda på kraftfoder och tillväxthormon, stallade utan tillgång till gräs? Jag tror ju annars inte att det är många som anser att varken djuruppfödning eller slakt sker på ett bättre sätt i USA än vad det gör i EU? I många fall kan säkert djuruppfödningen återspeglas i köttkvalitén, men man kan ju mycket väl tänka sig vidriga sätt att föda upp djur, men som ändå ger kött av mycket god kvalitet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cattle_feeding
Perfekt Kurt!
Nej jag har ingen erfarenhet av uppfödning av kossor, och jag försvarar inte plågsamma uppfödningsmetoder.
Det jag vill åt är att kunna betala 1000kr/kg eller vadsom nu marknaden har för pris för hängmörad entrecot på ekologiskt gräsmatatad ko av högsta kvalite om jag nu vill ha det. Genom att skapa ekonomisk motivation för att ta hand om djuren så tror jag att vi uppmuntrar det.
Eller någon ljus, sladdrig och våt biff som smakar som att det har dött skrikandes för betydligt mindre om jag nu skulle bjuda fiender på middag ;)
Det skulle ju även få konsumenten att tänka till. Om det "lyckliga köttet" vars uppfödning jag kan acceptera kostar X, vad är det egentligen jag får när jag väljer kött Y som kostar tio ggr mindre.
Ett exmensarbete från SLU som gav mig "sidoinformation".
Förlåt glömde länken.
http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002039/01/PublKarin.pdf
Örjan: Jag kan inte öppna länken kan ju vara så att det är en sån där databas med artiklar som man måste sitta på universitetet för att komma åt.
Konstigt. Hittade länken via googling på "nötkött klassning".
Men fick även upp ett meddelande om att min dåligt uppdaterade pdf-läsare inte skulle stödja formatet. Trots det fungerade det att enkelt klicka bort meddelandet och börja läsa. Dock vissa tomma sidor i början.
"Produktkvalitet på svenskt nötkött....."
Karin Lindow.
Sveriges Lantbruksuniversittet 2007
Publikation nr 227
Håller fullständigt med. Den där diskussionen har pågått länge inom branschen, men de stora aktörerna har inte varit intresserade. I och med att vi har en så pass liten slakterimarknad får det inget genomslag.
Jag var lite inne på kvalitetslotteriet i min artikel om ekojulskinkan i vintras: http://taffel.se/artiklar/grisjakten-pa-spaning-efter-ekojulskinkan
Slutsatserna på sid. 64+ var intressanta, om man inte orkar läsa hela rapporten.
Det är synd att det inte finns en bättre klassning, det är verkligen lotteri ibland.
Jordbruksverket ang klassning av kött.
http://www.sjv.se/amnesomraden/handel/livsmedel/kottklassning.4.35974d0d...
Det jag undrar- efter klassning. Hur sorteras kropparna inför styckningen?
Örjan: Hm är det inte just inför styckning man borde bedömma uppfödning, kvalite och fett etc. Så att bonden får ut premien direkt där av aktören som sen tar styckdetaljerna vidare till detaljist. Det får ju absolut inte bli så att alla kossor är lika in och sen sorteras och premien enbart hamnar i något av de andra leden. Den måste genomlysa hela kedjan!
Lite mer kött på benen så att säga :P Vi har ju lite problem med stora dominanta aktörer på marknaden som belyses här.
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter...
Tabell avräkningpriser.
Se hur "grov" den verkar jämfört med EUROP-klassificeringen.
Får uppfödare bättre betalt för bättre kvalitet? Framgår inte av denna statistik.
http://www.sjv.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Prise...
Hej, utmärkt tanke, det skulle verkligen behövas såväl ett större som tydligare klassat utbud i Sverige; som det är nu kan man bara köpa bra kött i större saluhallar och enstaka butiker (främst på landsbygden) som drivs av entusiaster. Att klassningen skulle vara komplicerad att genomföra tror jag inte för ett ögonblick, eftersom en skicklig och omdömesgill slaktare med en blick kan välja ut bra kött och granskning vad gäller djurhållning etc verkar ju funka skapligt genom KRAV etc.
Kurt, angående USA:s djurhållning så har du naturligtvis rätt i att en stor andel av det producerade köttet verkligen inte är något föredöme vare sig vad gäller kvalitet eller djurhållning. Däremot har Patrik rätt i att en tydlig klassning skapar utrymme för en verkligt förstklassig köttproduktion i USA som riktar sig till medvetna (och köpstarka...) konsumenter. Denna köttproduktion finns naturligtvis i liten skala även Sverige men riktar sig då till 99% mot restauranger medan endast en spillra kommer specialbutiker till del. Detta beror naturligtvis på att det är svårt att få täckning för de ökade kostnaderna från övriga konsumenter, som besitter otillräckliga kunskaper och i nuläget får ett bristfälligt konsumentstöd i brist på klassning etc. Låt oss därför behålla vår svenska miniminivå för köttet, där finns det absolut ingen anledning att titta på USA, Danmark etc., men samtidigt vara öppna för de goda exempel som finns där till gagn för såväl kossor som konsumenter. Glöm inte att djuret skall ha det bra även på tallriken!
Sidor