Är inte det där något som det inte är?
Hemköp har i sin strävan att kränga saker som är något som det inte riktigt är, tänkt till ett extra varv. Det senaste tillskottet i deras torkad frukt-sortiment är nämligen... (trumvirvel)... torkade tranbär med jordgubbssmak! Men hallå...
Nu väntar vi med spänning på jordgubbarna med tranbärssmak.
Själv tänker jag på en ovanligt pluggmatnördig tid för ett par år sedan när jag satt och gick igenom utdrag ur gamla kokböcker. På 1600-talet hade man en svaghet för att just klä ut maten till något det inte var. Ett stycke kött och ett stycke fisk kunde många laga till så att gästerna blev nöjda. Men var man en dryg furste och verkligen ville impa på sina gäster serverade man till exempel ko som smakade som fläsk, eller min favorit, kyckling som smakar fisk. Vid den senare rätten skulpterade man också små fjäll av deg och täckte kycklingen med, och förklädde det stackars fjäderfäet till en fisk. Till råga på allt hade de en fallenhet för att ösa på - och då menar jag inte strö, utan verkligen ösa på - socker på varmrätterna. Kyckling som smakar fisk med kilovis med socker alltså.
Någon som känner för att säga "det var bättre förr"?
Kommentarer
ju förr dess bättre! Lysande inlägg!
Jag tror det var samma 1600-tal som man kom på hur man skulle koka en potatis som inte var klar i kärnan och överkokt längre ut. Man kokade den i vatten tills den var genomvarm. Kylde ner i isvatten tills den var kall i ytskiktet men fortfarande varm i kärnan. La den i koknade vatten igen och vips: Den perfekta potatisen. Lika kokt rakt igenom.
Vem gör så idag?
Jamen, såhär utvecklade är man ju i Japan! Där excellerar de i att förklä maträtter. Små saltsaker som ser ut som söta desserter. Hårda saker, (som det ser ut), är geléeiga eller krämiga. Mycket intressant faktiskt, men ibland har man bespetsat sig på något och då blir det kaos i smaklökarna! Ett bra angreppssätt ar att aldrig förvänta sig något efter hur det ser ut! Men jag håller med om att jordgubbssmak på tranbären verkar riktigt vrickat!
Sidor