Inlägg om att lägga in
Så där ja. Nu kan jag officiellt titulera mig farmor. Jag har gjort min första egna inlagda gurka. Och jag blev alldeles speedad och hoppig över hur lätt det var, hur fort det gick och att det gick att göra lite på intuition. Jag trodde att man var tvungen att stå och dutta med kryddmått och så men beslutade mig för att köra på känn. Det blev nån slags kombo av ättiks- och saltgurka och hemskt gott. Smaksatt med de inte så ovanliga komponenterna dill och senapsfrön. Sedan lade jag till extra hetta genom hebanero och extra fruktighet genom pomeransskal och lite pressad citron. En toppenkompis till årets trendtugg rilette på rågbröd.
Nu har jag dock blivit besatt av tanken på att lägga in. Jag vill lägga in allt. Plommon, rädisor, fan och hans moster.
Saltsur gurka från Vasastan
Eftersom jag inte riktigt mätte får ni ursäkta att receptet är lite happeti-hassard. Använd mer som mall än som exakta mått. Smaka av lagen och måtta tills den blivit lagom balanserad helt enkelt.
- Ett knappt kilo Västeråsgurkor, inte alltför stora.
- Ättika, på känn eller enligt flaskans instruktioner för lag
- Typ 3 msk salt eller efter smak
- En kryddpåse pomeransskal
- En liten brudbukett krondill
- Några tunna strimlor habanero. (Skydda fingrarna för apans)
- Två tsk gula senapsfrön
- 2 tsk socker
Koka upp vatten till lagen. Ta av från värmen. I med senapsfrön, dill, habanero, salt, socker och pomeransskal och pressa i en citron. Låt svalna.
Skär gurkorna i stavar på längden. Snitsa bort det innersta kärnområdet, då gör man att gurkbitarna blir krispigare. Lägg dem i en väl rengjord burk (Det är tydligen ack så viktigt). På med lagen. Efter någon vecka är de klara att käka.
Till sist kan jag nämna att jag också hade i en knivsudd av sådant här konserveringämne som man köper i affär och som finns i hjortron (Är det natriumbensonat det heter månne) men jag tror egentligen inte att det behövs.
Kommentarer
De flesta ättiksinläggningar var väl från början syrade produkter som fermenterats med mjölksyrabakterier. Men precis som man insett att det smakmässigt inte alltid är så lyckat att jäsa vin med bara en enda jäststam, utan smaken ofta blir bättre med en kombination av mjölksyrabakterier, så kanske man också i större utsträckning kan återgå till traditionellt fermenterade grönsaker.
Här går man och köper just Västeråsgurkor att lägga in, kommer tillbaka från affären och inser att Taffel - under tiden jag var borta - blivit uppdaterad med just ett sådant recept.
Bra timing på den!
Peter: Men vad fan, jag känner samma sak fast jag är grinig! Har köpt två kilo västeråsgurka idag och var så glad över att jag skulle bli först på taffel att blogga om inlagd gurka i år. Nänä.
Fan Olle, ni bloggar inte på evigheter, var ni tvungna just idag? :)
Margit, jag vill gärna ha ditt recept med så kan man liksom mixa mellan dem...
/Malin
Hej på Er!
Jag hittade hit på nåt underligt vis när jag sökte recept bara så där.
Vilken Underbar blogg Ni har!!!
Det ska bli mig ett sant nöje att läsa den från början till dags dato......
mvh
Johan
Förra sommaren hamnade jag också i inläggningsläge och gick och nynnade "Jag ska sylta hela världen, lilla mamma...".
Så här års, och även resten av året, är kantareller speciellt goda att lägga in!
Varför inte farfar?........
Sidor