Lite saffran tack, och hinkvis med vitlök
Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan för vissa, men jag måste ändå säga det (igen). Risotto är sjukt överskattat, paella är nästan alltid underskattat. Jag har gång på gång efter konstens alla risottoregler försökt göra "riktig" risotto, med viner, fonder, finaste tryffel, mustigaste skogssvamp och renaste skaldjur. Det blir ändå mest någon slags kontinental lapskojs av det. Paella gör mig tvärtom nästan aldrig besviken. Det är väl kanske den där magiska kombon av saffran och drastiska mängder vitlök som på något sätt aldrig sviker.
Var och en kan också göra sitt eget familiära recept av paella. Jag gör en rätt rustik och oraffinerad variant. Som ni ser på bilden ser den inte alls ut som sitt skaldjursstinna original. Men som comfortkalas till vardags är den grym. Den innehåller också många okonventionella ingredienser, som egentligen inte alls hör paellakulturen till.
Såsom:
1. Sojabönor, färska gröna sojabönor, med sin nötiga fina konsistens är som gjorda för paella.
2. Jasminris. Jag vet att valencianska kockar skulle dumpa mig bland rabiesgalna hundar för detta, men jag tycker att det lite mer aromatiska och blommiga jasminriset gör sig perfekt med saffranet.
3. Habanero. Extremt stångig, fruktig och skitstark behövs det bara lite men den lyfter ändå helheten.
4. Vitt vin. Jag vet, efter att ha hatbombat risotto är det lite ett nederlag att jag glatt bjuder in risottokomponenten vitt vin, men det gör jag ändå.
5. Oliver, små rackare med kärnor och mycket smak. Mest för att få små sting av den pikanta syran och sältan.
6. Quornbitar. De tar smak av helheten och ger bra fyllighet.
Men fär guds skull, testa med lite vad du vill, kapris, citronzest, älghuvud eller vad det nu må vara. Med saffran, rejält med olivolja och ännu mer vitlök är det som sagt var svårt att gå vilse.
Ohelig paella
Blir runt 6 portioner, eller till fyra rejält hungriga
-
3,5 dl jasminris
1 msk kycklingfond eller grönsaksfond (eller en buljongtärning)
2 dl vitt vin
6 dl vatten
250 gram gröna sojabönor, färska eller frysta
1 dl smakrika oliver med kärnor (och för tusan inga fejkfärgade svarta) -
250 gram haricot vertes
3 klyftor vitlök
1/2 dl olivolja
1 röd paprika
0,5 gram saffran
salt och peppar efter smak
1/4 habanero
1 paket (300 gram) quornbitar
-
Kärna ur och strimla paprikan. Kärna ur och finhacka habaneron (se upp! stark som attan är den! Ta inte med fröna).
-
Värm upp vin, vatten och fond i en kastrull, men se till att det inte kokar.
-
Värm olivoljan i en annan vid kastrull eller en gryta. Lägg i paprika, sojabönor, haricot vertes, paprika och quornbitar. Fräs på medelvärme några minuter i oljan. Pressa i vitlök och lägg i riset (skölj det inte, stärkelsen ska vara kvar). Fräs ytterligare några minuter tills riskornen börjar se smått genomskinliga ut.
-
Häll på det varma vinet och fonden på riset och grönsakerna. I med saffran och peppar och salt. Låt sjuda under lock på försiktig värme i knappt 20 minuter. Smaka av så att riset är klart, och dutta i mer peppar och salt och eventuellt lite fond om det skulle behövas.
-
Lägg till sist i oliverna. Mumsa.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9547","attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-200 aligncenter","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"300","title":"paella4","alt":"paella4"}}]]
Kommentarer
Jag har nog, skam till sägandes, aldrig lagat egen paella. Verkar bra att ändra på det såhär i gråa januari. Behövs färgglad och GOD mat för att överleva fram till våren...
Tror fröken Dill
Mycket tveksam till jasminris i risotto hur vackert du än talar! Kräver smakprov å det snaraste.
Köper hela resonemanget men för guds skull skippa det vidriga quornet!!! Det finns riktiga grejer!!
Haha, quorn är helt riktigt i min värld, men jag förstår vad du menar.
Lisa: Kom bara kom. Gillar oxå att du genomskådade mig, att det faktiskt inte var en paella utan snarare en risotto. Ingen vid panna, inget rundkornigt ris, etc.
Sidor