Dricker ni varandras blod?
Efter en del tassel och ränksmiderier har jag och Boel och några vänner till sist totat ihop en matklubb. I idevärlden ser vi förstås en massa hemlighetsmakerier, mystiska attiraljer och ett snett leende som svar på frågan "dricker ni varandras blod?". Ni vet - ortolansparvar, Hestons feast, kalaset hos Trimalchio, etc etc. Kanske till exempel äta djur som inte finns, som vi avlat fram i ett speciellt hemligt labb i en bunker under jorden. Kentaurer och så. Det blir kul.
Nja, i själva verket är det en ganska rättfram middagsbjudning. Det handlar helt enkelt om att laga trerätters åt varandra och utmana sig själv lite med matlagningen.
Här om dagen var det min tur att laga loss. Jag började att rosta fläsksvålar och servera med kokos-, banan- och lökdipp. (Jag vet - en ohelig kombination som funkar bättre än vad man tror). Därefter gjorde jag till förrätt en "pyttipanna" på gin och kummingravad oxfilé, tärningar av lagrad gruyere. lövtunna slajsar av rå rödbeta picklad i kanel och åldrig balsamvinäger, samt ett litet lättstekt vaktelägg, så att det blev en liten dockskåpspyttipanna nästan. Pytt, rödbeta och stekt ägg, fast mer åt carppacciohållet med den gravade filén och den lagrade osten. Jag visste inte hur detta skulle funka men jag blev glad och sprallig över att smakerna fungerade så bra. Till varmrätt lagade jag vaktel. Men det berättar jag mer om sen. Kanske drack vi varandras blod till? Eller inte ...
Lättgravad oxfilé "pyttipanna" med gruyere, vaktelägg och rödbeta
Olle Söderström
Förrätt till fem personer
- Till oxfilén:
- 250 gram oxfilé i bit
- 1 msk salt
- 1 msk socker
- 1 msk gin
- 1 tsk kummin
- 2 tsk god (och gärna gräsig) olivolja
- 1/2 pressad citron
- 150 g lagrad gruyere
- 5 vaktelägg
- Till rödbetan:
- 1 rödbeta
- 1 msk lagrad balsamvinäger
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel
- 1 dl vatten.
- Salt och peppar
- Hetta upp kummin i en torr panna. Släng ihop oxfilén tillsammans med gin, kummin, salt och socker i en plastpåse. Gnugga in och lägg in i kylen över natten. Några timmar innan servering lägger du in den i frysen, dels av hälsoskäl och dels för att de ska hårdna lite så att det blir lättare att skära fina små kuber.
- Skala rödbetan. Skär den löjligt tunt, nästan så att skivorna blir genomskinliga. Blanda med balsamvinäger, vatten, 2 msk socker och kanel i en skål och låt stå i kylskåp över natten. Salta och peppra.
- Skär gruyeren i små kuber på ca 1/2 gånger 1/2 cm. Gör likadant med oxfilén. Pressa över lite citron, ringla olivolja och vrid över svartpeppar. Vänd ihop försiktigt.
- Stek vakteläggen på försiktig värme ett par minuter i stekpanna, i smör.
- Servera "pytten" med rödbetorna och ägget.
Kommentarer
Detta låter så klockrent att jag blir tårögd.
Du lurade mig till annorlunda associationer.
Stekt pytt på gravad oxfile och ost??? Nej!!!
Läste lyckligtvis vidare.
Frestas nu att prova själv.
Bild! Vi vill ha en bild!
Sidor