Zink Grill: En innerlig, snudd på debil kärleksförklaring
En av de saker jag saknar mest med Malmö är Tempo. Den nästintill perfekta krogen där allt smakar mer än det kostar, där en stilla lycka infinner sig så fort du kliver genom dörren. En lycka som aldrig blir jolmig tack vara de impertinenta servitörerna. Jag trodde inte att jag skulle hitta en nästan perfekt krog i Stockholm och allra minst att jag skulle hitta den på Biblioteksgatan.
Zink Grill har egentligen ganska lite gemensamt med Tempo utom att det är en sådan där unik krog som helt lyckas med det de försatt sig att göra. Med dödsförakt drog jag dit min man, styrkt av minnen från den lovande lunchen.
Att träda in på Zink Grill är att träda in i en loj dröm om Frankrike. Det är något med det stollblommiga golvkaklet från Madrid, den behagfullt åldrade zinkbaren som får till och med de kotlettkammade som hamnat där att bete sig nästan avslappnat.
Min första lunch fick mig att inse att det här mycket väl kunde vara rätt ställe att våga sig på en lasagne. Jag har ettt gustavskt förhållande till lasagne. Även en riktigt usel lasagne är ju ändå ... lasagne. Men det fanns ju så mycket annat lockande på menyn: kolgrillat, spädgrisigt, rosmarindoftande.
Nå det blev lasagne för mig. Lasagnen på Zink grill består av färska pastaplattor som varvats med en toskansk gummas ragu. Tomatmängden var försumbar. Maillard hade varit nöjd med den knapriga ytan om han inte varit så död. Det kan mycket väl vara den bästa lasagne jag ätit.
Du kan tycka att det är dyrt med 145 pix för en bit lasagne. Tyck det då! Jag tror faktiskt inte att du kommer att tycka samma sak efter att ha testat lasagnen. Eller försökt rekonstruera den i ditt eget kök. Så snart jag bara blivit chummy med köksmästare Joni kommer den att lagas i mitt kök (förhoppningsvis inte av mig utan av min man, för den verkar rätt tidskrävande.) Och den som säger att han (något säger mig att det är en han) inte blir mätt har nog bara ätit så fort att de monumentala mängerna fett inte hunnit verka.
Priserna på de flesta varmrätter ligger på rätt sida om tvåhundrakronorsstrecket. Charkuterieblocket som passar som förrätt åt flera personer kostar 310. Brödet är bra, olivoljan ännu bättre med balans mellan grönaste gräs och stinget av oleokantaler. Man hade kunnat irritera sig på att alla tillbehören kostat extra om de inte hade varit så infernaliskt trevliga. För 29 pix per styck vill man ha en av varje på hela listan. Spenat så snabbt tillagad att den krasar, potatsibullar med mynta och rostade tomater, fänkålspurén med potatis och pastis samt knaperstekt pancetta.
Vinerna på glas var enormt prisvärda och ransonerna så stora att vi blev milda till sinnes.
Tro nu inte att detta eller förälskelsens yra gjorde oss okritiska. Salsiccian var något understekt, tryffelskvätten på de perfekt kokta stora vita bönorna var onödig, även om den inte var stötande. Ostarna sjöng på sista versen även om de fortfarande sjöng tämligen vackert. Men även solen har sina fläckar.
Eh, jag vet att det är pinsamt med två inlägg om samma ställe i rad. Men varför ska man starta en matsajt om man inte får vara lite excentrisk?
Vi betalade själva för maten. Vi var inte anonyma.
Kommentarer
Det är value for money på Zink visst finns det godare lasagne och Salsicca risotto men inte i Stockholms innerstad till den prisnivå som Zink håller.
Ge gärna i så fall ett tips!
PS Skrävel men har ätit på många av världens bästa krogar ett hyggligt antal av dem som är på topp 50 listan...DS
Var det inte så att zinkdisken gjorde att du drömde att du var på Restaurang Brogatan ( i Malmö för alla oinvigda )? ;-))
Mikael
PS. Ja, jag ska skicka mitt recept på stenbitssoppa! Tya er litta bara.
Jo hej!
Jag tänkte skriva om min lunch på ZG i fredags. Jag tänkte skriva den i fredags OCH min lunch på ZG ägde rum i fredags, men det blir ju tydligen aldrig av, jag är förmodligen helt enkelt en dålig andra Patrik.
Ett litelitelitet förhandsprov dock: ZG behöver jobba med sin meny, inte med innehållet, maten var förträfflig och det är ju det viktiga, nej med menyns utformning, dom måste jobba med menyns utformning. Den var lite svår att förstå. Speciellt till lunch. Ett alternativ skulle kunna vara att dom satsar på att lära servitörerna att hålla reda på att informera gästerna om vad som gäller. Virrigt intryck!
Men det viktiga är maten och den var utmärkt och miljön är otroligt behaglig, trevligare än Brogatan (där jag iofs bara har varit nattetid).
Patrik: Det där var lite förvirrat. Har den däringa menyn satt onda ögat på dig?
Ser mkt fram mot din beskrivning (och önskar attt jag kunde ha råd att zinka loss lite oftare)
Jag håller med om menyn som inte är särskilt bra utformad. Vissa saker nämns flera gånger ex charkblock står två gånger. Det är en blandning av svenska, franska och italienska... Välj ett språk och kör på det... Formaggio kallas ost och vissa saker är på franska och del saker benämns på svenska... Jag tycker dock som tidigare skribenter att mat är underbart bra ätit salsicca risotto och lasagne och det var toppen. Längtar efter nästa besök ska testa frukost så snart möjlighet ges.
Hmmm, vi kanske ska kör en Taffel-frukost på Zink Grill snart?
Håller förövrigt med om att menyn är mysko (men snygg).
Längre ännu mer förvirrad text på hemma hos mej.
Och jag är med på frukost, trots att dom öppnar så sent som 8.30.
lite väl entusiastisk. har du ätit godaste lasagne på zink så har du förmodligen bara ätit från frysdisken innan. Kom igen ! menyn är ett skämt o maten är halv fabrikat, lite mer får man faktiskt förvänta sig. Fint att titta på men verkligen inte någon höjdare. Den som blir imponerad har väl inte besökt en lyckad krog innan!
Att zink tar sedan bort inlägg från aos.se sedan de fått endast dålig kritik postad visar stor feghet och är ett stort skämt..
skärpning! så mycket fel kan det inte finnas på ett ställe. frukost från halv nio??? ingen lunch meny??? stavfel efter stavfel i menyn, varierande mat som håller ej standard...
Nej, jag har faktiskt inte varit på en lyckad krog innan. Alls. Eller så har jag det.
I mina ögon är en lyckad krog en krog som lyckas med det den vill uppnå. Det är då jag blir fnoskigt entusiastisk. Precis som på Matbaren. Jag har naturligtvis ätit bättre på många ställen. Men i förhållande till sitt pris och miljön inräknad tycker jag att Zink Grill är alldeles suveränt. Jag har aldrig fått perfekt spenat på en annan krog i den prisklassen t ex.
Huruvida de inte vill ha kommentarer på aos.se är jag ganska ointresserad av. Men jag finner det begripligt om kommentarerna är svamliga och osakliga.
Sant är dock (som Patrik säger) att menyn är enormt kryptisk. Den borde göras om.
Om vi är inne på skrävel: Jag har faktiskt varit med och utsett topp 50 restauranger ett år, men hoppade av uppdraget sedan då jag inte tyckte jag var tillräckligt a jour. Jag har ätit godare lasagne också, men inte på krogen, kanske jag ska förtydliga. Men jag gillar just den lite torrare typen.
Min man gör en ladagne med vild svamp och stekta lövtunna skivor av kålrot som är himmelsk. Ska tubba honom att göra ett recpet på den snart.
Sidor