Råkultur: Skynda att fynda
Varje gång man på ett chockartat sätt inser att ett matställe är ett rent och skärt fynd väcks två motstridiga impulser inom en. En del av en vill lagra informationen, låsa in den i ett bankfack och slänga nyckeln. Gömma den och begrunda den i sitt hjärta. Ska man behöva stå i kö för att få bord? Ska fel sorts gäster förstöra ens matupplevelse?
En annnan del vill jublande missionera om det under som skett. Så att så många som möjligt får ta del av det och så att krögarna får klirr i kassan och kan fortsätta. Eftersom jag som bekant tillhör den missionerande beskäftiga sorten utropar jag nu med pukor och trumpeter: Langustern som serveras på Råkultur är med bred marginal det mest prisvärda du kan äta i Stockholm just nu. Gå dit varje jävla onsdag för det är bara då den serveras.
Den kommer rå, uppfläkt beströdd med ingefära och med en liten, smaktät limmig sås som färgar tänderna svarta. Just det: bläckfiskbläck. Och den kostar
-konstpaus-
25 ynka bagare!
Frågan är om Dashiroyale-soppan inte är ett lika stort fynd. Sotad laxbuk, daikon, buljong och en överraskning i botten som tog andan ur mig. Kokkonst på stjärnnivå för 65 pix.
Sushin är bra, mycket bra med svenska mått mätt. Sashimin ännu bättre. Frida Rånge är en kompetent och smaksäker sushimakerska. Men det är smårätterna som gör att jag kommer att bli stammis. Och det är dem ni bör koncentrera er på om ni litar på mitt omdöme.
För just som man trodde att det inte kunde blir bättre dyker det upp en liten sorbet i två grader av upplösningstillstånd. En frisk på grönt äpple och matcha, en lie rundare och mer smält av persika spetsad med sake. Jo, den är liten. Men den är ett litet mirakel för 30 pix.
Så säg nu till varandra: Låt oss nu gå till Råkultur och se det som där har lagats och som Lisa kungjort för oss. (Och är det kasst stämmer vi skiten ur henne.)
Kommentarer
Ska bli! Har varit nyfiken på Råkultur och efter denna hyllning går det inte att inte gå dit!
alltså, nu fattar jag, det är ju esperanto, tröga mej, det visste jag ju, kanske att cykeldoktorn fixar min cykel imorr'n och jag tar den långa karlavägen bort till råkultur på lunch, annars kanske jag lånar en cykel, ses vi där?
Nope, tokjobbar för att kunna åka till Malmö på lördag.
då får jag väl bara äta då, eller dra med mej nån farbror från verket
Jag kunde äntligen premärluncha på Råkultur igår, och kan inte annat än instämma i Lisas hyllning. Fantastisk sushi i en vacker presentation, och till och med de vanligtvis hopplösa räkorna (som rimligen färdats långt) kändes fräscha. Vilka bitar som ingår för dagen styrs av tillgång, säsong, eller kanske kockens humör: sushi moriawase i ordets rätta bemärkelse.
Favoriten var en maki med hackad tonfisk och lite annat, vackert insvept i en bit tunnhyvlad rättika.
Det här måste vara Stockholms bästa sushi just nu, vilket kanske inte säger så mycket eftersom det är lite som att stjäla godis från småbarn. De enda ställena jag känner till som har några ambitioner är Akki (hålet i väggen bakom Medborgarplatsen) och Ki-Mama (på Observatoriegatan). ("Ambitioner" i svenskt sushi-sammanhang innebär, typ, att riset inte står hela dagen och att de filear själva och inte köper in färdigskurna bitar som vacuumpackats på andra sidan jordklotet. Ribban ligger lågt!) Råkultur går förstås mycket längre och erbjuder "riktigt" te som bryggs vid bordet, och "riktig" misosoppa -- en utsökt mustig buljong med bland annat två små goda dumplings i botten. Långt ifrån det vanliga MSG-blasket, alltså.
Kanske hade jag väntat mig fler nordiska fiskar på tallriken. Jag tror jag fick vitling och gös, förutom den "vanliga" laxen, tonfisken etc. Där finns mer att hämta. Och den inlagda ingefäran... nog borde ett ställe av Råkulturs kaliber lägga in sin egen! Men... det där är detaljer och inget som på något sätt ändrar mitt intryck: så bra sushi har jag inte ätit sedan jag var i Japan -- och då till mångdubbelt pris!
DN På stan gillar också Råkultur:
http://www.pastan.nu/ataute/restaurang-i-stockholm-kks-forsta-budgetfemm...
Ang sushihak med ambitioner:
Magnus skrev:
"De enda ställena jag känner till som har några ambitioner är Akki (hålet i väggen bakom Medborgarplatsen) och Ki-Mama (på Observatoriegatan)."
Har inte testat Akki men frstått attt det skall vara bra. Däremot Ki-Mama måste numera vara det mest överskattade o sönderstressade stället som serverat rå dynga. Om du är i närheten, testa istället Devil sushi på tegnergatan, fräsh fisk och kul nya grepp som soya med röksmak. Dock skulle de behöva en ny lokal och bättre öppettider.
/J
Vi kan bara instämma i hyllningarna. Läs gärna recension av Råkultur på:
http://dkim-stockholm.blogspot.com/2009/03/prisvard-perfektion-pa-rakult...
Vad kan man säga? Åt avsmaken idag och är ställd över kvaliteten till det priset.
Vår servitör bjöd dessutom på ett helt gäng sköna one-liners!
Varning usel service!!
Personalen är helt otroligt ointresserad av att ge någon som helst service... Jag undrar var Råkultur har lyckats hitta sin sin nonchalantapersonal som helt saknar finess i sitt sätt.
Inte ett ställe att rekommendera!!
Sidor