Mer kaffeklagan: Sur final på Matbaren
Så äntligen styrde vi kosan mot Matbaren, Mathias Dahlgren hyllade lilla matlaboratorium i Grand Hotel. Oklanderligt och värdigt beskriver allra bäst bemötandet och upplevelsen.
Vi lät perfekta ägg, mörka madeiror och boliviansk choklad flöda.
Sedan kom kaffet in. Utmärkt serverat men trist och småsurt. Det var - fick jag veta - Lindvalls Bankett Premiumkaffe. Min blick blev så modstulen att servitören bakom baren fann sig nödgad att bjuda på kaffet med en ursäkt: "Hotellet har något samarbetsavtal."
Jag menar inte att alla topprestauranger ska ha en Clover, en sån där perfektionsmaskin som kostar 110 000 kronor. Clover ställs in på grammet med vattentemperatur och bryggtid. När den enda kaféägda Clover-maskinen körs på Stockholms-kaffestället Cocovaja ser det ut som en koffeinkickad te-ceremoni med vågar och vispar inblandade.
Jag menar inte det. Men Matbarens välkomponerade, perfekta smaker behöver avrundas även med ett kaffe i världsklass.
Kommentarer
När de dessutom har mage att ta väldigt bra betalt för kaffet blir det än värre. Det känns ju rätt löjligt när de tar 48 kr för en dubbel espresso, kaffe kommer jag inte ihåg vad det kostade men dyrt var det...
Clover...hm... aldrig hört talas om... kommer aldrig heller äga någon, men det hade varit kul att testa kaffe från en såndär.
Ursäkta mitt OT-inhopp, men jag ville bara berätta att Clover-kaffe finns på lite olika håll i landet, bland annat på Muggen på Götgatan.
Det blir förstås gott, men mer på ett finsmakarsätt speciellt om man är van vid hästsparks-espresso.
Ah, just! Clovern finns även på Muggen. Glömde det...
Någon sa att det fanns en i Göteborg osså...
Da Matteo (som också har ett fint butiksrosteri) i göteborg har haft en clover ett tag. Tycker inte clover är lösningen, men när ska restauranger lära sig göra kaffe egentligen? Vi borde inte godta det vi får idag. Vilken restaurang i stockholm serverar riktigt gott kaffe? (Det är ingen retorisk fråga, jag undrar om någon vet)
Att Matbaren är kanon är självskrivet men kaffet är som sagt ingen höjdare,,,,Har själv avstått både i baren och i matsalen då jag frågade vilka bönor de kör på och fick "Nespresso" till svar.
Fler krogar borde inse att bistrokannan är klockren i en matsal istället för taffligt arbete bakom spakarna. Jag vet att Lux, Oaxen ,Esperanto, Frantzen/Lindeberg och några till har eller har haft rostningar från J&N.
Clovern är ingen lösning i en matsal då den aldrig kommer att kunna leverera till större sällskap som beställer kaffe.
Fram för nyrostade ursprungskaffen där nån lagt kärlek i kaffet!
Håller så med Stefan. Varför ska de ta 48 spänn för en kaffe? Om det nu är en sådan stor inkomstkälla för matbaren, varför lägger de inte på 40 spänn på vinet där det inte märks och sedan bjuder på kaffet? Det blir ju en lite njugg och sur avslutning på en annars oklanderlig middag...