Morfars rullrån regerar hos Farfar
Efter två år som Kungsholmsbo har jag hittat mina ställen inom gångavstånd. Macaroner köper jag på Petite France, kardemummakakor på Norra Strandbageriet och kanelbullar på Vurma. Det som gör att jag återkommer till matcaféet Farfar Pär är framför allt de handrullade rånen med sylt och grädde.
Vad är det för speciellt med dem då? Jo, rånen är krispiga med bruna knäckiga kanter, sylten opolerat hemmagjord och grädden smekande lättvispad. Helt rätt enligt äkthets- och nostalgitrenden som råder, tänker kanske du. Men det handlar om mer än yta.
Rullisarna är gjorda på riktigt av ägarinnans 81-åriga morfar. Fyra satser åt gången gör han och jobbar i team med frugan som står bakom sylterna som serveras till. Och de övriga småkakorna bör tilläggas. Med den bakgrunden häpnar man inte över att bakverken smakar som de gjorde förr.
Första besöket lät kocken som en välmenande gammal släkting som bjudit på kalas då han trugade i mig en kolasnitt. Inte för att sälja mer, inte då i alla fall, jag fick den på köpet när jag inhandlade kaffe och en hallongrotta. Men han hade nog blivit förnärmad om jag tackat nej. Kakorna smakade bonnig barndom på ett bra sätt. De var välgörande möra och så stora som de blir när man bakar dem hemma. Inte sådär pluttiga som på medvetna konditorier och krogar och långt ifrån sådär enorma som på Seattleinspirerade kaffekedjeställen.
Farfar Pär har inte många sittplatser, sexton om jag räknat rätt. Inredningen består av en gammal soffa och allmogepallar. En mörkgrön Televerket-telefon med rullskiva ståtar på ett prydnadsbord. Väggarna är dekorerade med familjefotografier på konfirmander med 80-talslook och ännu mycket äldre bilder på leende svartvita människor.
Take away-frukost och lunch är lite deras grej men som sagt är det för sötsakerna jag går hit. Det är inte ett ställe man tar en omväg för och det är nog inte meningen heller, det skulle inte stämma med caféets småskalighetstänk. Om du ändå är i närheten, kanske för att ta en skön promenix efter Norr Mälarstrand, och vill unna dig svunna sockriga smaker. Då är det värt att avvika för dessa godsaker.
Matcaféet Farfar Pär öppnade för en månad sedan. Adressen är Norr Mälarstrand 64, Stockholm.
Pia Bendel är gastronomisk konsult med en egen blogg.
Kommentarer
Vi äter rullrån en gång om året till julfrukost. Och nu sitter jag här och undrar varför vi inte äter det oftare. Farfar Pär, here I come!
Varför bor inte jag i Stockholm =(?
Fantastiskt. Det här måste jag testa! Och kul att se Bendel även här på Taffel.
Åh, dit ska jag! Kanske kan vi ses där Pia ? :)
Lisa - Just nu serveras en fin sylt av aprikos till.
Tania - Jepp!
Jag har bara varit där och ätit frukost, vilket inte var särskilt prisvärt. Jag kan däremot tänka mig att småkakorna är deras grej. Nästa gång jag går förbi får jag prova helt enkelt. ;-)
Och jag har ätit en lunch som varken var dålig eller jättebra. Men som sagt, det är inte därför jag går dit. :)
Sidor