Matbaren: Jajustdet på en tallrik
Det finns de där krogarna som är riktigt, riktigt intressanta. Du vet, de där krogarna som måste finnas för att driva gastronomin framåt. Där måltiden är som ett krävande men givande aerobicspass för gommen som lämnar dig omtumlad och ödmjuk. Esperanto, Frantzén/Lindeberg, 28+, imponerande men något översaltade Torso Twisted (aka Tarmvredet), Oaxen, Trappaner, Fredsgatan och en handfull till bjuder på en sådan upplevelse.
Sen är det krogarna man bara älskar. Krogar som inte har en högre mening utan helt enkelt är till för gästerna. Bland dem som bjuder på bäst mat hittar vi Tempo, Zink Grill (undantaget den ojämna servicen), Sjögräs och juvelen i kronan: Matbaren.
Faktum är att matbaren serverar lika avancerad och artistisk mat som de mer pretentiösa krogarna. Och tyvärr till nästan samma priser. Ändå lyckas de med att sätta gästen i centrum.
Naturligtvis har det med den lyckade småprilliga inredningen med folkviseton, pinnstolar och kakelkonst att göra. (Även om barstolarna är rätt obekväma för kortbenta.) Den informella, hypereffektiva och ständigt leende personalen gör sitt till.
Avsmakningsmeny med 15 duttar? Gå nån annanstans, kära du! Finesserna finns där men de skrivs dig aldrig på näsan. Som det faktum att den lilla bruna papperspåsen rymmer tre sorters knäcke, varav alla är perfekta och ett kryddats med dill. Att smöret som kommer från danska Thise serveras på skifferplattor och att menyn/underlägget i oblekt papper och tillfälliga menykort är snyggt typograferade.
Men maten då? Jo, den är fantastisk. Långt från dimmor av kolsyreis och andra gimmickar leder Mathias Dahgren sitt kök från den ena självklarheten till den andra. För när du sätter skeden i den finstämda Ängamatsoppan med nättkokta höstprimörer tänker du inte "wow". Du tänker "jajustdet", du tänker att precis så här ska en grönsakssoppa smaka. Det här var kanske inte det fiffigaste mest spekulativa och innovativa du kunde göra med morötterna, gulbetorna och ärtorna. Men kanske det allra bästa. Syltan med lever och lår av ungtupp toppad av salladsrufs är ingen sylta utan en terrin hopfogad med foie gras med ett lock av gelé. Makalöst gott på det där rustikeleganta sättet. Den rimmade blekan kommer in i en knasig ugnsform med ärtor, hollandaise och brynt smör. Mormor skulle inte höjt ett förvånat ögonbryn åt rätten. Men hon hade slukat varje smula.
En liten randanmärkning är temperaturerna. Syltan var lite för kall vilket gjorde att gelésjoket var lite för hårt initialt och att smakerna inte blommade ut förrän vid de sista tuggorna. De vita vinerna är lite för varma. Visserligen är de acceptabelt kylda vid första klunken men med tanke på att ett vin snabbt anpassar sig till omgivande temperatur med en hastighet av bortåt en halv grad i minuten är det på tok för varmt och jolmigt när man nått till halva glaset. Till varmrätten drack vi det fino- och maskrosdoftande Les Graviers från Tissot, Det komplexa och oinsmickrande vinet från Jura räckte som samtalsämne ända in på efterrätterna.
Desserterna är små underverk av trygg harmoni. Den ljuvliga vilda chokladbakeslen får intressant textur genom att formarna bröats med cocoa nibs (rostade krossade kakaobönor). Dessutom har köket vett att inte servera syrlg frukt till chokladen utan kompletterar med en kolaglass och ett penseldrag gräddfil.
Stekta Ekerö-äpplen med getostglass och krispiga smulor är lika klockren. Trots att sötman är låg har smaken lirkats fram ur äpplena (Åkerö?). Glassarna är inte hyvlad till ett moln snömos i pacojet utan är så där trevligt seg och mer kompakt som den blir i glassmaskin.
Matbaren är helt enkelt en krog som är som sitt namn. Självklar. Mycket finare beröm än så kan man inte ge en krog.
Det enda problemet är att priserna är så höga att vi inte kan äta där så ofta som vi skulle vilja. Gå dit på lunchen om kassan är klen, då är priserna lägre men maten precis lika bra.
Kommentarer
Jag har pengar innestående till ett valfritt restaurangbesök. Har redan innan den här texten bestämt mig för att de ska användas till ett besök på Matbaren, blev ännu mer övertygad nu. Det är sån mat jag gillar, men har nog aldrig läst en bättre beskrivning av den.
har inte ätit mej igenom hela menyn, det är den för dyr för, men blekan var väldigt god, tyvärr visar det sej att just bleka (eller lyrtorsk) är en fisk som är starkt hotad, jag tycker det är tråkigt när sådan som mathias dahlgren inte kan föregå med gott exempel speciellt med tanke på restaurangens profil, men god var den och servicen bra
förresten: välj inte örtsalladen, den är förvillande lik något man köper på påse på ica
patrik, det här med fisken är himla knepigt. Precis som torsk och lubb är blekan en fisk som är hotad men vad jag förstått är den likt torsken OK att fiska från vissa stabila bestånd i t ex Norge. Jag vet att MD tar mkt av sin fisk därifrån. Om jag hinner ska jag kolla upp det.
lisa, kanske han förtjänade det förtroende jag gav honom
ungefärliga priser?
Ja ungefärliga priser skulle vara bra at veta. Hittar inga på hemsidan
dn påstan sätter matbaren i priskategorin mellanklass, vilket ska betyda en trerätters för två går på kring 900 utan vin.
enligt vänner som varit där är det dock dyrare än så. räkna med en tusenlapp pp minst om ni vill bli mätta.
Idag fick Mathias Dahlgren två stjärnor i Guide Michelin för Matsalen och en för Matbaren!
http://www.pastan.nu/ataute/storslam-for-mathias-dahlgren-1.822098
Nu blir det verkligen till att besöka båda, när man nu kan få ett bord det närmaste året... :)
Sidor