Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Taffel
Meny
Start
Recept & blogg
Smakkamrater
Böcker
Om Taffel
Facebook
Sök recept & bloggar
2009-03-17 av
Stellan Löfving
Artikeldebatt: Mjölkmaffia eller mjölkhjältar?
View the discussion thread.
Mer från Stellan Löfving
Ekologiskt schmekologiskt
Stellan Löfving
Kort om gott
Artikeldebatt: Basha butiksbrödet!
Stellan Löfving
Kort om gott
Annons
Stellan Löfving
TILL PROFIL
Recept
Lättkokt rabarber
Pannkakor med hjortron
Friterad prästost och hjortron
Entrecote med stekta tomater och romansallad
Slät caldo verde med koriander och chorizo
Vlaamse stoofkarbonaden
Tarta de bladas
Amarettobiscotti
Sojamarinerade fläskkotletter med...
Ostfylld kalv med grönsakspasta och...
Lövtunn tigerbiff
Rostad polenta med belugalinser och kompott...
Kommentarer
Gammaldagsmjölk är inte homogeniserad men fet är den onekligen, mellan 4 - 5 procent. Jag brukar faktiskt blanda *rodnar* någon del gammaldags med några delar mellanmjölk eller så. Jag dricker mjölk för att få variation i kosten, de säger att vuxna inte behöver dricka mjölk och jag är egentligen laktosintolerant men jag mår bra av det så länge som jag inte dricker för mycket.
Man kan få köpa men det är vanligtvis en sorts svartabörsen-handel, gårdsmjölk. Gårdsmjölk är opasteuriserad och därmed ska risken för bl a listeria sägas öka. Man har dock inte kunnat påvisa något fall av listeria p g a opastöriserade produkter, kanske ev. ett. Gårdsmejerier kan avstå homogenisering men i övrigt får man följa gällande regler. Stafwa är ett bra exempel, deras smör och mjölk säljs i deras gårdsbutik och inne i Visby samt i Stockholm. Jag såg ett annat lågskaligt producerat smör på mitt lokala ica för i början av februari men jag har glömt namnet. Smaken var definitivt mer som smör ska vara. Intresset för småskalighet ökar men det måste vara ett hästarbete för producenten ifråga att få det på fötter och gå runt särskilt när några få producenter har haft oligopol på marknaden under så lång tid.
Och nu fick jag just veta att Arla kommer att lansera dansk ekologisk mjölk i Sverige under varumärket Klöver, som de flesta säkert sett. Kløver är en mjölk som högpastöriserats och därför har lite längre hållbarhet. Den Klövermjölk som säljs i Sverige idag är mig veterligen svensk, dock.
(Jag tror högpastöriseringen går tiill typ 120 grader, medan lågpastöriseringen, som man gör med vanlig mjölk, går till drygt 70 grader.)
Bra skrivet, Stellan. Intressant att följa hela mjölkupproret ur konsumentsynpunkt - inte minst facebook-påtryckningarna (Faith Popcorn skrev redan 1997 om Vigilante Consumer som maktfaktor http://www.faithpopcorn.com/ ). Ska bli spännande att se om de butiker som nu i en slags kompromiss beslutade sig för att behålla delar av Skånemejeriers sortiment vid sidan av Arlas huvudsortiment kommer fasa ut dem i smyg eller tvingas öka för att ge vika för kundviljan.
Tack, Anna B!
Det mest intressant tycker jag ska bli att se hur Coop väljer att prissätta sitt nya sortiment. Kommer Arlamjölken och den skånska att kosta lika mycket? Om inte, vem blir dyrast - och varför?
Klöver mjölken är riktigt gammal på den danska marknaden, mycket intressant att höra att den är Arla ägd...
Och jag håller helt med Anna B om att detta var en mycket aktuel och bra artikel Stellan, Tack här ifrån också :-)
Martina: Kløver var ju ett dankst mejeri som levde sida vid sida med MD Foods, som senare gick ihop med svenska Arla.
MD Foods pinade livet ur Kløver med ett priskrig som började lite grand på samma sätt som vi ser i Sverige nu. Till slut fanns inget annat att göra för Kløver än att låta MD ta över, och på så sätt hamnade Kløvermärket i Arla.
Och tack för glada tillrop, såklart!
Mig veterligen är Klövermjölken (den som säljs i 1,5 literspaket) svensk och lanserades för att undvika billig mjölk med längre hållbarhet på den svenska marknaden? Hur som helst så tillverkas i den i bla Linköping, och att köra mjölk från danmark ända hit verkar ganska märkligt? Eller?
Hm, fick precis reda på ngt intressant: Coop centralt har öppnat beställningsnumret för köp av Skånemejeriers 1.5 liters mjölk i back - men inte på vagn, vilket gör hela hanteringen omöjlig när det kommer till större volymer och reducerar möjligheten till plats i avdelningen. Så egentligen har de inte backat ett skvatt, utan bara kört ett spel för gallerierna för att försöka blidka kunderna.
Ja det var ju också ett sätt att uttrycka det ;-) Ett annat är: Coop-butikerna i Skåne blir överkörda centralt.
Hela Stellans samtal med Coop finns här: http://www.foodwire.se/index.php?option=com_content&task=view&id=42778&I...
Lite information off topic
1936? kom en nya bestämmelser om mjölkhantering.
centralt och hygieniskt skulle det vara.
Mängder av lokala mejerier kunde inte upfylla kraven, utan lades ned.
Alternativet blev central upphäppmtning med utbytbara mjölkkannor, som lastades på öppna (ej kylda) lastbilsflak
Dvs Mjölkpallarnas introduktion
Innan 1936? körde min nu 88-åttiårige far mjölkskjuts var tredje vecka till det lokala mejeriet i enlighet med körschhema.
Som tonåring på tidigt 30-tal var det naturligtvis med häst och kärra
Efter 1936? Lokala Mejeriet Fiholm, Jäder Eskilstuna lades ned tillsammans med många andra.
Mjölkpallarna kom till.
(Det tror jag många filmregissörer är tacksamma för)
Lite bra länkar:
http://www.new.facebook.com/group.php?gid=52509969260
http://www.jatillskanemejerier.se/
Artikeln på Foodwire, som Anna länkar till här ovanför, har blivit inlåst nu. Men jag har gjort ett referat med ytterligare uppdateringar, som ligger på min blogg: http://salt.se/?p=3849
Fin nyanserad artikel Stellan, men det där med att en stor skillnad i storleken på fettpartiklarna skulle vara bättre än homogeniserade lika stora fettpartiklar är nog det knasigaste jag hört på länge. Jag gillar homogeniserad mjölk då man slipper sedimentering.
Arla har ju flera mjölkbönder lika skånska som Skånemejerier, men å andra sidan kör de väl upp mjölken till Jönköping eller? Kanske lite onödig transport för en sådan tung produkt... Å andra sidan köper väl Skånemejerier ekomjölk från Gävle om jag har rätt för mig.
slarvigt uttryckt ovan:
"bättre" = att de inte fastnar i blodomploppet
Jag tror att det där med homogeniserads mjölks farlighet är en gammal kvarleva från en tid när man diskuterade om enzymet xantinoxidas inverkade.
I brist på annat brukar jag köpa gammaldags mjölk. När den finns vill säga. Annars gillar jag gårdstillverkat smör.
Gammaldags-mjölken är väl inte heller homogeniserad? Men den brukar vara lite väl fet för min smak…
Men grundproblemet är alltså att svenska bönder producerar mer mjölk än svenskarna vill dricka? Och sedan får mejerierna problem eftersom de är tvungna att köpa mjölken men inte kan sälja den!
Nej, Svante. Så enkelt är det inte. För samtidigt importeras det ganska mycket. Främst ost, men även annat. Men i princip kan man ändå säga att det är en del av grundproblemet. Inte bara i Sverige utan på även i många andra länder.
Detta förstärks sedan av bondelivets särprägel, där jobbet och företagandet mer är en livsstil. Och därmed också betraktas som någon slags rättighet.
Och så finns det ytterligare en faktor som verkar som katalysator, nämligen stordriftsfördelarna som gör att bönderna hela tiden tvingas öka sin produktion för att hålla lönsamheten (=den egna lönen) på en rimlig nivå.
På senare år har i alla fall EU monterat ned en del av subventionerna för försöka få marknaden att reglera sig själv lite bättre.
Ursäkta romanen i förra kommentaren. Men det här är rätt komplext :)
I sammanhaget kan man läsa den här ledaren:
http://www.expressen.se/ledare/1.1450954/eu-s-skam.
Det är den gamla diskussionen (ånyo) om Smörberget och dess konsekvenser globalt.
Ytterligare skamligt är att det diskuterats så länge men inte mycket händer.
Det nya i sammanhanget för mig var att Smörberget måste ge plats åt en gigantisk Pulverpåse också.
En helt annan åsikt i sammanhanget: Varför ska barnen dricka så mycket mjölk i skolan, det är ju verkligen något alla får hemma. Lägg de pengarna på färsk frukt istället.
Alternativt kunde ju Arla skänka skolmjölken om de nu har producerat så mycket och är störst på den inhemska marknaden. På så sätt kanske de får framtidens konsumenter att fastna bättre på kroken.
Själv slutade jag dricka mjölk för tjugo år sedan och använder numera endast mjölk i matlagning/bakning. Äter dock både ost och youghurt. Är mjölk som måltidsdryck något som man kan rekommendera förutom till barn?
Ett inlägg i debatten:
http://www.iht.com/articles/2009/01/22/europe/union.4-414025.php
Det gamla Smörberget höll alltså på att försvinna för att nu byggas upp igen. Nu köper EU igen för våra skattepengar:
"In response, the EU's executive body, the European Commission, said it would buy 30,000 tons of butter at a guaranteed price of €2,299 a ton, and 109,000 tons of skimmed-milk powder at €1,698 a ton."
För övrigt har jag svårt att förstå varför mjölken i skolan är så helig.
Är det något barnen garanterat får hemma så är det mjölk.
Spendera i stället skolans mjölkpengar på färsk frukt, krämig youghurt och fler sorter ostar då och då till eleverna. Både magar, själar och kommunala penningbörsar skulle bli nöjda.
Vi började att dricka Åsens mjölk för dryga 2 år sedan, i början så trodde barnen att mjölken var sur..men det gäller att skaka behållaren noga!
Nu för tiden vill de inte dricka något annat, har vi den andra mjölken i brist på Åsens så blir det hellre vatten. Mjölk är nyttigt men i lagom mängder, hos oss finns det mjölk till frukost sedan serveras det vatten till lunch och middag.
Det som förvånar mig mest är att det inte finns fler små mejerier här i Sverige, men det är väll för att Arla får lov att dominera allt för mycket?
I Danmark är det vanligt med små mejerier - De har ofta fantastiskt smör och mycket god yougurt.
Jag hoppas på en spännande ändring i Sverige, snart!
Nja, Marina. Så jättemånga små mejerier finns det inte i Danmark. Men det finns några, och de har varit mer framgångsrika på att nischa in sig med specialprodukter.
I Sverige startas nu flera utbrytarmejerier, men alla har snöat in på samma spår: de ska sälja närproducerad mjölk. Ingen vågar göra det som du nämner, satsa på egna innovativa produkter Det är synd, men det kanske kommer!
Ok Stellan, så bristen på innovativa produkter har alltså inget att göra med svenska regler som gör att det är svårt för den enskilda att starta eget mejeri med alternativa produkter?
Möjligen, Marina. De mejerier som nu startas anlitar ofta befintliga mejerier som underleverantörer. Men jag tror att det går om man vill. Stafva Gård på Gotland är ett bra exempel.
Tack för informationen, Anna!
Jag har pratat med Coop centralt idag och det är helt korrekt som du säger. De hävdar dock att det är "en hanteringsfråga som butikerna får lösa."
Vi brukar köpa ohomgeniserad mjölk från Wapnö eller Skånemejeriers Åsens. Det är klara favoriter, och dessutom anser jag personligen att homogenisering är en helt onödig behandling.
Homogeniseringen slår sönder fettpartiklarna, vilket enligt vissa forskare gör att de lättare fastnar i blodomloppet.
Min man är galen i Järnas ohomogeniserade mjölk. Den är verkligen väldigt god. Men den är svår att få tag på.
Vi har ju det lilla lokala företaget Sju gårdar som levererar lokalt i Uppsala (mejeriet är Gefleortens). Mycket trevligt.
Jag förstår å min sida heller inte denna antimjölklobby? Varför skulle färsk mjölk vara av ondo till de som tål den? Är den skadlig, tro?
Ja, som sagt: Det är inte jag som hävdar att det är farligt med homogeniserad mjölk. Men som jag minns det, så hade det inte med enzymer att göra, och egentligen inte heller med storleken på partiklarna, utan snarare att de var sönderslagna till vassa fragment som har en större benägenhet att fastna.
Det känns som något att snoka vidare i, helt klart.
Men om dom nu ändå tvingas göra pulver av mjölken, kan dom då åtminstone se till att sälja in denna till de svenska kosttillskottsföretag som idag köper pulver från irland istället. Det finns faktist en efterfrågan efter just svenskproducerat vassle- och kasseinpulver.
gud vilken bra artikel och vilka kvalitativa kommentarer, pålästa som faan. Som kaffekille och medlöpare i Arlaträsket, var bl a med o tog fram succen baristmjölk(inga procent på föräljningen tyvärr) så är det bra underbart att läsa alla pålästa kommentater. Tänk när detta kunskapsforum når kaffet på riktigt, tills vidare håller jag till godo med alla mjölkkungar!