Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Taffel
Meny
Start
Recept & blogg
Smakkamrater
Böcker
Om Taffel
Facebook
Sök recept & bloggar
2009-05-13 av
Stellan Löfving
Artikeldebatt: Basha butiksbrödet!
View the discussion thread.
Mer från Stellan Löfving
Ekologiskt schmekologiskt
Stellan Löfving
Kort om gott
Artikeldebatt: Mjölkmaffia eller mjölkhjältar?
Stellan Löfving
Kort om gott
Annons
Stellan Löfving
TILL PROFIL
Recept
Lättkokt rabarber
Pannkakor med hjortron
Friterad prästost och hjortron
Entrecote med stekta tomater och romansallad
Slät caldo verde med koriander och chorizo
Vlaamse stoofkarbonaden
Tarta de bladas
Amarettobiscotti
Sojamarinerade fläskkotletter med...
Ostfylld kalv med grönsakspasta och...
Lövtunn tigerbiff
Rostad polenta med belugalinser och kompott...
Kommentarer
Hög igenkänningsfaktor!
Jag är inte så morgonpigg att jag går upp tidigare för att svänga förbi bageriet och på kvällen är brödet tråkigt eller slut!
Jag inbillar mig att jag skulle baka mer bröd om arbetsveckan var kortare samtidigt som jag älskar att köpa och äta expertbakat bröd (t ex Davids) och då skulle det vara bättre om det var färskt på kvällen.
Finns en lösning: Köp en bakmaskin så tar det bara 5 minuter att baka ditt eget goda och nyttiga hembakta bröd! Läs mer här: http://www.recepten.se/artiklar/bakmaskin.html
Heja Stellan! Håller absolut med! Vi i butiksledet hade gärna fått brödleveranser senare under dagen. Som detaljist är annars det stora problemet att hitta nya bra brödleverantörer. Det är en slags sjuka: så fort någon som producerar något bra går upp och satsar så sjunker ofta kvaliteten och det som var unikt för produkten raderas ut. Vi tror absolut att bake off har haft sina storhetsdagar, även om vi säljer en hel del. Folk vill ha riktigt,färskt bröd utan en massa tillsatser och är beredda att betala för det. Det var de inte för några år sedan då de luftigaste frallorna priskrigades ner till 1 krona styck i utpris.
Nu har vi ändå turen att befinna oss i Skåne, där opackat bröd i butik varit en vanlig syn de senaste tio åren med bagerileverantörer som Södervidinge och Röstånga Mölla. Vi har en fin baktradition med skållat rågmjöl. Men vi hade gärna sett fler leverantörer av surdegsbröd för att möta upp efterfrågan -jag tror jag har knackat dörr till bagerier i halva Skåne med klent resultat. De mindre bagerierna bakar så ugnarna glöder, men kan inte/vill inte leverera ut i butik. Det spricker redan i och med transporterna. De större aktörerna är ofta inkörda i sina spår och hänger inte riktigt med i svängarna.
Så sitter du därute, din surdegsdrömmare, hallå här finns en lucka på marknaden och affärer att göra! Ring mig!
Åh, en diskussion jag gillar. Tidigare var jag besatt av industribröd, för jag trodde inte jag kunde baka lika gott själv. Då satsade jag på Saltå Kvarn, Finska Hembageriet och några av Fazers bröd. Dessa tyckte/tycker jag är riktigt bra.
Av bakeoffbröden gillade jag Nordic Bakeoffs bäst. Deras pavéer är riktigt bra - OM man ber att få köpa dem frysta. Köp inte butiksgräddat. Be snällt att få köpa frysta ogräddade och grädda själv hemma.
Numera när jag aldrig köper bröd, förutom till helglyx från t.ex. Brunkebergs, bakar jag och önskar att fler vågade göra det. Men eftersom folk inte gör det borde butiksutbudet bli bättre. Faktum är att jag skulle vilja börja baka och sälja... Hm...
Med två grabbar i värsta smörgåsåldern och heltidplus-arbetande föräldrar är det helt enkelt omöjligt att fixa brödet själv, hur gärna man än skulle vilja.
Då blir det industrbröd, och jag tycker flera av sorterna är helt ok. Men som sagt: att mötas av tomma hyllor när man kommer till sin Icabutik (en av Sveriges 50 största, så det är ingen liten lanthandel vi snackar om), det är vansinnigt irriterande. Det slutar med att man får köpa degig Pågenlimpa ännu en gång. Visst, barnen älskar den, men jag då?
Och det är inte bara Ica som har det såhär, bör tilläggas, det är likadant på Coop och Willys. Leverantörerna sköter en stor del av leveranserna och det funkar inte tillräckligt bra.
Ja, så funkar det: leverantörerna har säljare som transporterar dit brödet, exponerar det och sedan hämtar osålt bröd, så kallade brödreturer. Detta säljs sedan vidare till industrin eller som djurfoder.
Jomen precis, Anna. Och det är just returerna som är problemet. Att hålla dom så låga som möjligt är av större intresse för leverantören, som i praktiken har mindre intresse av butikens totala lönsamhet.
Väldigt intressant diskussion! Detta med att det är leverantörerna som sköter all brödhantering hade jag ingen aning om.
Håller med Stellan om att det är nästan omöjligt att baka åt en hel familj när man jobbar heltid, i synnerhet om man vill göra lite mer spännande bröd.
Om det aviserade diskussionsforumet kommer upp någon gång i framtiden kunde vi väl ha en tråd med baktips för heltidsjobbande!
En undring: Vem är det som lägger det äldsta brödet längst fram, brödleverantören eller butiken?
Det är ju ändå en sådan dum idé, de allra flesta konsumenter vet ju om det och kollar, med mindre trafikstockning som följd vid brödet.
Pipoo: I de flesta butiker gör personalen väldigt lite med brödhyllan. Så det är med största sannolikhet leverantören.
Men pipopp, vad hade varit alternativet, tycker du? All logistik i en butik bygger på att man måste "vända" på varorna för att få rotation. Det är ju flera ton mat som ska ut och in varje dag! Vi kan väl inte trycka in kort datum längst in?? Då är det ju samma sak som att betrakta en fortfarande fullgod vara som en sopa. Leverantörerna laddar brödavdelningen på morgonen och går igenom brödreturena, sedan är det vår personal som kollar över hyllorna och snyggar till under dagen.
Håller med om att butikbagerierna lämnar väldigt mycket att önska. De flesta (nästan alla) bröd har vetemjöl som första ingrediens och de färgas oftast med coloritsoja för att se mörka och nyttiga ut. De som ändå innehåller lite tyngre mjölsorter och/eller nötter/frön är istället väldigt dyra och oprisvärda, nästan i nivå med ett äkta surdegsbröd från ett mindre bageri.Industribröden från Pågen, skogaholm etc är egentligen bara olika former på samma tema/deg tycker jag att det känns som. Nä, tacka vet jag Finska Hembageriet och deras helt naturliga produkter. Där smakar bröden bröd och de har en helt annan hållbarhet än övriga bröd.
Bakar mycket själv men ibland räcker inte tiden till eller så vill man helt enkelt ha en annan smak på brödet än de man vanligtvis gör så jag förstår att det finns en önskan att ha färskt bröd även kvällstid i butikerna.
Alternativet?
1)Att bröd som är bakat för mer än t ex 36 timmar sedan ska reas ut för halva priset. Speciellt de ljusa typerna. Det är inte prima vara längre.(Mörkare bröd kan ha en annan tidsgräns.)
2) Att affären ska kontrollera sina inköp bättre så att det inte gång-på-gång blir två dagar gammalt bröd som frontas, eller om det är leverantören som ska hämta oftare/bättre. När det händer jämnt är det ett systemfel.
Det är klart att butiksansvarige vill ha ut äldst först, men det ska inte ske på beskostnad av näst-intill lurendrejeri. Det måste vara affärens sak att kontrollera leveranskedjans slutdel.
Alla affärer är inte välskötta. Tyvärr.
Pipopp: Tycker du verkligen man kan kalla det lurendrejeri? Det var verkligen att ta i, tycker jag. De flesta vet väl att man behöver kolla datum på det man köper?
Sedan kommer nästa fråga: är man beredd att betala vad det kostar? Om allt bröd som är mer än 36 timmar ska reas ut till halva priset, måste utgångspriset vara rejält mycket högre.
Ja, men varför betala fullt pris om det inte är prima vara? Varför måste man vara så oerhört vaksam?(Om min man glömt sina glasögon hemma kan han inte ens läsa alla datumlappar.)
Det bygger ju inte direkt upp förtroendet för affären i andra sammanhang.
Själv är jag så kinkig med färskt bröd att jag vill se inleveransen när jag handlar. Köttfärs, däremot, har jag inget problem med. :-)
Näst-intill lurendrejeri, när det gått för långt, hade jag i huvudet för en viss affär som verkar ha satt i system att sälja gamla varor eller är oerhör nonchalant och slarviga. Det är möjligen orättvist att dra alla över en kam.
Bara för att vare lite petimäter: Om brödet är SLUT när man kommer till butiken tyder väl det helt väldigt mycket på att majoriteten ändå handlar medans brödet är färskt? Då faller ju tesen att majoriteten handlar sent... ;)
TorpSara: Jag är inte säker på att det stämmer. Hur många gör som jag, och knyter näven i fickan, varpå man går hem med en hög deglimpor som har tre-fyra dagar på nacken?
Majoriteten handlar på eftermiddagen och kvällen, det visar alla undersökningar.
Är vi inte inne på två olika spår, Pipopp? Klart att man som kund ska ha bröd av god kvalitet. Våra bagare kommer och hämtar returer varje morgon förutom söndagar, så vi har inte bröd över 36 timmar. Detta gäller opackat. När jag pratade om att vända varorna menade jag det packade, bakdatumförsedda brödet med längre hållbarhet som respektive brödsäljare har skyldighet att hålla koll på. Det ligger ju även i deras egenintresse, då de ofta arbetar delvis mot provision. Skulle deras produkt tappa försäljning sjunker deras löner direkt. Säljer vi mindre av produkten går det brödutrymmet till någon vars produkter säljer bättre. Givetvis kontrollerar även vi våra leverantörer och om en kund skulle ha fått en dålig produkt av misstag brukar denne bli kompenserad utan någon diskussion.
Har du så dåligt förtroende för din affär att du känner dig konstant lurad, så tycker jag att du ska tala om det för butiksägaren/föreståndaren och om det inte hjälper byta till någon annan butik om du har möjlighet. Jag gynnar aldrig butiker som jag inte har förtroende för. Och är det bara gammalt bröd i en butik föredrar jag knäckebröd.
Färskt bröd??
Finns det i svenska butikshyllor?
Jag uppfattar snarare att dagsfärskt (nylevererat) bröd är fyllt med konserverings och stabiliseringsmedel för att hålla sig "mjukt=färskt?" i flertalet dagar.
Bröd som, om det ändå blir kvar i hyllan ej heller möglar eller blir hårt inom de närmste månaderna.
Dagsfärsk Skogaholms eller annan "sirapslimpa" var perfekt för att rulla agnkulor av vid barndomens mörtmete.
Dagsfärskt matbröd, baguetter och surdegsbröd, kan du hitta i butiker och bagerier, på kontinenten.
Själv föredrar jag mitt egna surdegsbröd ett dygn gammalt.
OFF TOPIC
"Vårt egenbakade bröd"- när man avser Bake-Off.
Rätt ordval enl min mening är "Vårt egengräddade bröd"
Örjan: Det där med terminologin diskuterade Lisa och jag också och vi håller nog båda med dig till punkt och pricka.
Men man ska inte glömma att det finns butiker som har mer eller mindre riktiga bagerier. Alla kör inte sånt här halvbakt.
Om jag tänker över vad som skrivits ovan så tycker jag nog att det i själva verket borde ses som ett sundhets tecken när brödet faktiskt KAN ta slut i matbutiken . Jag förstår också irritations momentet...:- )
Att vända på leverans tider så att brödet kommer in på eftermiddagen i stället för på morgonen kan kanske vara nyckeln till att främja jästiderna och slippa brödmixerna och därmed börja baka på riktigt i de mer eller mindre riktiga bagerierna.
Jag har alltid tyckt synd om bagarna som måste gå upp så tidigt, om det nu är så att de gör det..
Det är ju också ganska absurt att chaufförer från flera olika bagerier parallellt köra exakt samma rundor och packar upp och tar med sig brödreturer från samma affärer. Inte konstigt att just bröd har blivit så dyrt.
http://www.malmedel.nu/text.php?textID=3052
Kurt, det där är sant till viss del. men man kan också vända på det, och se det positiva i att flera av de halvstora bagerierna (Polarbröd, Finax, Korvbnrödsbagarn och några till) samarbetar om logistiken i ett bolag som heter Allbröd.
Alternativet är så kallad grossistdistribution, något som kommer i kategori efter kategori. Då går alla varor via Icas, Coops, Axfoods och Bergendahls centrala lager. Det skulle troligen inte ge oss färskare bröd i butik…
Stellan: Du har en poäng, och jag fortsätter att baka. Med lite planering och ett bra kylskåp tar det ingen tid alls. :)
Annan undran om storbageribrödet.
Varför är allt (med undantag finsk surdegslimpa)skivat?
Tom ICA Maxi i Eskilstuna med eget butiksbageri har separat "brödsågsapparat".
Påstår industrin ätt det är avhängigt konsumentönskemål?
Det råder ganska stora regionala skillnader i brödnationen Sverige. Visste det redan innan, men det blir väldigt tydligt i den här diskussionstråden.
Efter tio år i skånsk exil kan jag bara instämma med Anna B. Här på Västkusten syns exempelvis inte röken av skåningarnas älskade Laputa.
På Pågens säger man att man skivar brödet för att kunden ska spara tid...- Har läst mycket om just vårt sorgliga bröd och också talat med Pågens direkt. Visste Ni tex att ett bröd måste sälja 50 000 limpor i veckan för att det ska få vara kvar i sortimentet. Hos giganterna handlar det om kvantitet till låga priser och då kommer tyvärr kvalitet sist.
Men det är frågan om tid tror jag. Det är inne med bra bröd och de som verkligen gör det bra säljer också ut. Som ett ex se på Röstånga Mölla - Kunderna i min butik i Lund vet att deras brödet ankommer måndag, onsdag och fredag eftermiddag! Här har kunden lärt sig när det är dags för NY bakat.
När jag 1984 jobbade natt på Skogaholms (helt förfärligt jobb), skivades ett enda bröd.
När jag i höstas sände radio från Skogaholms, berättade bageritjifen att oskuret bröd helt enkelt inte säljer. Allt utom de fyrkantiga småbitarna som Javisst! MÅSTE skäras i skivor, annars ligger det kvar i hyllorna. Sa tjifen.
Läggesrapport fredag klockan 14:30.
Plats: ICA Kvantum, Arninge, Täby.
Massor, massor av bröd i alla längder och dimensioner, smaker och sorter. Fabriksbakat och butiksbakat - och framförallt en liten hylla med riktigt bageribakat!
Ordning och reda, fräscht.
Har de läst här, tro?
Jag har inte varit inne där på 18 månader, för likartade varor fanns billigare någonannanstans. Men vilket uppsving under den här tiden! Kul!
Konkurrens är bra. Hoppas det inte var en tillfällighet just idag.
Grattis, Pipopp! Du var där vid precis rätt tid. Butiken är fulladdad inför helgen, men invasionen börjar om… 42 minuter, ungefär.
Stellan: Nu har jag äntligen kommit på vad det goda stenugns bakade "Bake of" bageriet heter - "Il Fonario" - Bageriet finns i Danmark, vet inte om de säljer bröd till Sverige.
Ska det nu vara "Bake of" så ska det vara detta märket.
Vill tlll ovan tillägga att Il Fonario inte är rädda för att ta betalt för sin produkt (Har inte bara med den svaga kronan att göra).
Martina: jag tror faktiskt jag har hört om det, nu när du säger det. Får kolla igen.