Lo-Co: Hunter's pie på hjortfärs & sötpotatis

På fälten utanför byn vimlar det av vilt. Rådjur och vildsvin naturligtvis, men också dovhjortar. Har jag riktig tur på hundpromenaden kan jag få se flockarna med vita dovhjortar som håller till vid Måryd. De är smått overkliga med sin lysande päls och efteråt känns det som om jag stått öga mot öga med en enhörning. Idag såg vi inga, de hade sökt skydd för snöstormen inne bland träden.

Jag har försökt fotografera dem flera gånger men mitt objektiv räcker tyvärr inte till, de försvinner snabbt i fjärran och syns bara som otydliga ljuspunkter. Men jag lovar att lägga ut en bild på dem när jag lyckats.

Annars är det främst närliggande Övedskloster som gjort sig kända för sina vita hjortar och duvor. Där finns  kronhjort också. Det påstås att den gamle Ramel favoriserade de vita djuren och gav order om att just dessa hjortar skulle vara fredade. Själv fattade han posto på gårdsplanen och sköt missprydande grådaskiga duvor med sin hagelbössa. 

Jag har inget belägg för att det är sant, det går alltid skrönor om lantadeln, men många vita hjortar är det allt. Och de verkar faktiskt som om de skjuter av dem numera. Spana in Esaus, jamenar Isacs, jaktblogg här.

För några dagar sedan hade jag turen att få köpa en finfin dovhjort från Toppeladugård utanför Genarp och den har jag haft trevligt med varje dag sedan dess i form av stekar, sadlar, revbensspjäll, grytbitar och färs.

I helgen rostade jag benen i ugnen och kokade viltfond, idag blev det en vild variant av Shepherd's pie med sötpotatis och parmesan som vi precis har ätit upp. Låt det snöa på bara...

Hunter's pie med hjortfärs & sötpotatis

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4
Tid: 50 minuter

 

Har du inte hjortfärs? Det gör ingenting. Använd lammfärs och sim-sala-bim så har du gjort en Shepherd's Pie istället. I alla fall nästan...

  • 400 g hjortfärs
  • 125 g lök (en stor)
  • 125 g morötter (2 st)
  • 125 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk hackad färsk rosmarin
  • 1 tsk repad färsk timjan
  • 10 g torkad, blötlagd karljohansvamp
  • 2 dl viltfond (eller kycklingfond)
  • 400 g potatis, mjölig
  • 400 g sötpotatis
  • 30 g smör
  • 1 äggula
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 pyttenypa riven muskotnöt
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Olivolja till stekning
  1. Ställ in ugnen på 200 grader. Låt svampen dra i fonden.
  2. Skala och dela potatisen och sötpotatisen i mindre delar. Koka i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka (känn med sticka).
  3. Under tiden skalar och finhackar du morötter, lök, rotselleri och vitlök. ta upp svampen, krama ur den och finhacka den med.
  4. Värm lite olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna och svampen mjuka och löken genomskinlig. Blanda ner hjortfärsen och se till att den bryns ordentligt.
  5. Tillsätt tomatpuré och de hackade örterna. Häll på fonden och låt den få sjunka in. Salta och peppra.
  6. Häll av vattnet från potatiskoket. Stöt samman sorterna till ett mos. Vispa sedan i smöret, äggulan och ca två tredjedelar av den rivna parmesanen. Rör tills moset är jämnt och fluffigt. Smaka av med muskot och salt
  7. Bred ut färsen på botten av en ugnsfast form. Täck med potatismoset och rugga upp ytan i små toppar med en gaffel. Strö över den sista resten parmesan.
  8. Grädda i ugnen i 20 minuter. Efter ca 10 kan du dra upp temperaturen på max och slå på grillen, så får du en frasigare yta. Drick gärna öl till - det gjorde vi.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing