Nu grönskar det: Mojo verde
Just nu är det lätt att hitta importerad färskpotatis från Kanarieöarna eller Cypern ute i butikerna. Det gillar jag särskilt mycket, för det är av dem som du gör bäst papas arrugadas, skrynklig potatis med skalet alldeles vitt av saltkristaller. Jag är nog närmast präglad på papas arrugadas eftersom mamma bodde på Teneriffa i slutet av 60-talet och ofta lagade dem därhemma när jag växte upp. Riktigt god och billig bjudmat är det faktiskt. Men på vinterpotatis med tjockt skal blir de helt enkelt inte lika goda som med den importerade färskpotatisen, och försök inte ens att göra dem på skrubbad svensk färskpotatis! Deras tunna skal släpper igenom sältan så att potatisen blir närmast oätlig. Så skrynkelpotatisens bästa tid är alltså nu, och jag tycker du ska använda Gittos recept, det är ganska likt mitt och ingick i hennes finfina tapas-maraton i höstas. Där fanns även den vanligaste kanariska dipsåsen, den röda mojo picón. Måste erkänna att jag, till skillnad från Gitto, faktiskt inte brukar grilla paprikahalvorna i ugn, kyla och skala dem till mojon. Jag tillagar dem i mikron i några minuter istället tillsammans med chilin och mixar ner skal och allt. Det går snabbt och blir himla gott det med, jag lovar. Fast i väntan på lövsprickningen vete sjutton om jag inte hellre rör ihop en knallgrön, korianderspäckad mojo verde istället. En rikitig femetta och precis som du kan äta mojo picón till grillat kött så är mojo verde helt grym ihop med kyckling eller grillad fisk.
Tid: 10 min
Den gröna mojon görs på koriander. Jag använder gärna chili i, men tycker du det blir för starkt kan du hoppa över den. Till korianderfobiker får du helt enkelt hitta på något annat...
50 g koriander (en stor ruska eller 3 krukor)
1 grön jalapeño
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
- Skölj och ansa koriandern. Allt grönt ska med, även stjälkarna!
- Halvera och kärna ur chilifrukten och "förväll" den i mikron i två-tre minuter.
- Skala vitlöksklyftorna.
- Mixa chili, koriander, vitlök, olivolja och vinäger så fint du kan. Smaka av med salt. Såsen kan gärna stå och dra lite innan serveringen, då blir det extra bra drag i den! Doppa papas arrugadas i den eller ät den till grillad fisk eller kyckling.
Kommentarer
Åh, vackert! Jag ska defintivt ge mig på det här igen... Och kanske kan jag få Magnus att uppskatta koriandern? Äh, det är nog för mycket att hoppas på...
Jepp nu är det läge, Gitto! Och vet du, min man tyckte att koriander smakade såpa förut, men nu börjar han tycka att det är riktigt gott ;)
Mmm, vad gott. Du har ju faktiskt bjudit mig på det här en gång. Får pröva själv en dag :-)
Ja det gjorde jag nog! Vi brukade äta det på Valborg förut i samband med grillpremiären. Fast nu har vi haft ogräsmeny de senaste två åren, och då blev det nässelpesto istället.
Vilken härligt grön sås! Perfekt för mig som älskar koriander. Så fort jag hinner ska jag starta en rejäl odling av den goda växten.
Hälsar fröken Dill
Det var ett bra tips, glömmer ofta bort att odla den skira örten. Brukar sticka ner köpekrukor i trädgården, det går det också. Även om man nu ska skörda innan de går upp i blom är de vita blommorna riktigt fina.
Sidor