Plättbakelser med fläderspetsad rabarberkompott
Nu har jag varit hemma och vabbat igen (gör hon inget annat, mänskan?). När man vårdar barn ska man se till att de får äta vad de vill, så blir de friska, säger svärmor. Därför ställde jag till med plättkalas i går kväll, så löste vi matsäcken till dagens dagisutflykt på en och samma gång.
Häromdagen såg jag att rabarbern gjorde klara utbrytningsförsök ur rabarberklockan. För er som aldrig sett en sådan kan jag berätta att det är ett viktorianskt påfund med en meterhög keramikklocka utan botten men med lock. Du placerar klockan runt rabarberståndet för att driva fram tidiga, nästan fluorescerande stjälkar eftersom de utvecklas skyddade från ljuset. Rabarbern koncentrerar dessutom kraften på själva stjälken istället för på bladen som förblir ljusgröna och outvecklade.
I gamla engelska trädgårdar lade man en stallgödselbädd runt plantan och kunde med hjälp av värmen därifrån få fram rabarbern redan i februari-mars. Är du nyfiken och vill pröva, stjälp en stor kruka över de gryende rabarberknopparna innan de satt fart, så får du se!
Så det fick bli rabarberkompott till plättarna. I kylen hade vi en slatt flädersaftkoncentrat kvar av förra årets omgång. Beslöt mig därför att spetsa rabarbern med den och lite tahitivanilj. Lite gräddrosor till det? Absolut.
Fläderspetsad rabarberkompott
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 6
Tid: 15 minuter
-
400 g mjälla rabarberstjälkar
1 dl strösocker - 1/2 dl flädersaftkoncentrat
- 1/4 tahitivaniljstång
- Skölj rabarbern och skär den i 3 cm tjocka bitar. Är någon stjälk grov kan du klyva den på mitten först. Är de så här fina så behöver du inte skala dem.
- Häll strösockret över rabarberna och låt dem stå en stund så att de tappar lite vätska.
- Häll av vätskan i en kastrull och fyll på med flädersaft.
- Snitta vaniljstången och låt den koka upp tillsammans med vätskan. Fiska upp stången och skrapa ur fröna ner i lagen igen.
- Häll i rabarberbitarna och låt dem puttra i lagen tills de är mjuka och börjar lösas upp.
- Ställ kompotten på kylning medan du steker plättarna.
Picknickplättar
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Plättar till picknicken blir bäst om de är lite fluffiga, tycker jag. Annars riskerar de att svampa ihop till små ointressanta lappar. Jag använder äggstinn pannkakssmet med en smula bakpulver i det siktade mjölet så suger inte så mycket smör.
- 5 ägg
- 3 dl mjölk
- 3 dl mjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- Smör till stekning
- Knäck äggen i en bunke och vispa dem sammn med mjölken.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt separat. Sikta i torrvarorna i ägg- och mjölkblandningen och vispa slätt.
- Hetta upp ett plättjärn och smörj det med lite smör. Grädda plättarna på medelvärme. Börja i mitten. När ytan stelnat och små hål bildats är det dags att vända dem med en matkniv. Skär runt om kanterna så går det lättare att flippa runt dem.
- Om du nu inte ska på utflykt kan du servera plättbakelser varvade med rabarberkompott och en klick vispgrädde där hemma. Blir det kompott över kan du äta det med mjölk som kräm, använda som tårtfyllning eller som jag gjorde: blanda med grädden till en framtida glassmet. Rabarbergräddglass är inte fy skam det heller.
Kommentarer
Mums! Vilka lyckliga barn du har - hoppas de är friska nu också när de fått ha plättkalas och allt. Tack för titten på rabarberklockan - den var jag nyfiken på till mina klena små rabarberrumpor.
Mamma Mimmi: Ja det var populärt! Jag är en utstuderad mor som bara serverar plättar när de behövs som bäst ;)
Rabarberklockan är riktigt rolig, men tyvärr ganska dyr eftersom den importeras från England. Jag hade tur som fick min i trettioårspresent men lyckades spräcka locket i en flytt. Fick limma ihop det, för ett nytt skulle kosta lika mycket som en ny klocka, så det får nog vara...
Det skall bli en bok av dina recept, inte sant?
Jag känner mig lite krasslig faktiskt, kan inte du komma hit med plättar och fläderspetsad rabarberkompott? Just, just nu kan jag inte tänka mig att äta något som helst annat än just detta!
Peter: Inte just av de här, det här är mitt utvecklingsprojekt och ingen förläggare har ännu nappat. Men visst finns det planer.
Tina: Kära du, om jag hade vetat... det finns ju inget kvar! ;)
Fläder och rabarber, låter himmelskt.
Åh, så gott det låter! Jag har också kvar en sista skvätt från förra årets fläderblomssaftkok så den får nog hamna i en rabarberkompott. Annars brukar jag koka rabarberkompott och servera med kardemummacréme - det är också en höjdare!
Efter att ha inventerat rabarberbeståndet i trädgården som tillhör föreningen där jag bor så inser jag att jag nog får vänta lite med mina rabarberplaner. Plantorna är fortfarande ganska små och späda och säkert alldeles fantastiskt goda, men om det ska bli något av det får jag nog skövla större delen av beståndet och det är väl tveksamt om mina grannar hade blivit så glada då... Men, men, den som väntar på något gott...!
Så vackert, och så gott! det där med rabarberklocka ska jag absolut anamma. Verkar ju hu smart som helst. Jag får mängder av minnen från TV-serien "Den viktiroanska trädgården" som gick för åratal sedan. Där drev de upp all möjligt under klocka för att få så tidiga prörer so möjligt.
Och vilken overklig färg på rabarbern! Utsökt!
Emil: Himmelsk var ordet!
Sara: Har sparat några stänglar tills på måndag
Annika: Den där serien, har knappt kommit över den ännu... fick mig att inse vilken primitiv odlingskultur vi har jämfört med britterna(ständigt dessa britter). Hoppas någon (Kanal 8)får för sig att visa den i repris!
Helt ärligt Anna, hur känner du för att adoptera en vuxen kvinna?
Jösses, vad jag stavade illa i min förra kommentar!
Hittade i varje fall The Victorian Kitchen Garden på DVD.
Tokigt, men det lockar faktiskt lite...
Lotta: Rör det sig bara om smarta, roliga barn som kan laga mat så kanske... lekstugan?
Annika: Tack för länken, borde kanske beställa dem åt min man. Någon måste göra the dirty work vid odling och jag är rädd att han gör lejonparten...
Vilket smafsel!!! Rabarberklocka låter smart. Jag tycker att rabarberplantorna både hemma och på landet ser ut att bli misstänkt mycket blad och lite stammar. Kanske hade de dessutom behövt lite mer gödning... Bättring till nästa år.
Tänker Dillen och hoppas få ta del av mammas rabarberodling detta år
Smafsel är nog dagens ord! På med en kruka bums, Fröken Dill, så ska du se att växtkraften koncentrerar sig på stjälkarna :)
Rolig grej, har aldrig sett eller ens hört talas om en rabarberklocka! Vattnar du ofta där eller hur funkar det?
Nej jag vattnar inte, de suger vatten som vanligt ur jorden. Det är bara ljuset du begränsar. Med extra halm/gödsel kan du dessutom driva dem på värme tidigare.
Måste man ha barn för att få ställa till med plättkalas? Är väldigt avundsjuk på dina vackra rabarbrar (vad är pluralformen egentligen?), min rabarberkompott som användes som drinkbas blev ful och snorgrön, men den gjordes på tysk rabarber från grönsakshandlaren, nästa gång kokar jag med en bit rödbeta eller pallar rabarber från mina villaträdgårdsägande nästangrannar. Rabarberklocka kan jag bara drömma om...
hannaH: Plättkalas kan ma ha själv också - då slipper man steka tusen laggar ;-) Det där rödbetstricket funkar ju annars utmärkt för färgen i kompotter/drinkar.
Sidor