Bastonade: Grön tapenade med dragon

Och så är det fredag. En lite speciell sådan eftersom vi får besök av jordbruksminister Eskil Erlandsson i butiken. Han kommer för att äta lunch hos Resurskocken eftersom han hört mycket om projektet och hade vägarna förbi. Men ingen gräddfil åt ministern, han ska få köa vid färdigmatsdisken som alla andra och jag sätter en tia på att han väljer köttfärslimpan, för den serveras med lingon.

Lyckligtvis är vi bortbjudna ikväll, så jag tänkte inte laga något idag. Men jag ska nog ta med en burk av den här goda gröna tapenaden jag gjorde häromdagen. Förlagan hittade jag på Marché Provençal i Antibes förra sommaren. Där är utbudet av oliver, tapenade och pistou enormt, men jag fastnade för den här. Grön och fin och förutom oliver med hack av mandel, soltorkade tomater och dragon - massor av dragon! Lite piggare och inte fullt så dov i smaken som svart tapenade.

"Bastonade", stod där på en skylt. Min något bristfälliga franska gjorde att jag inte funderade närmare på namnet då, men senare fick jag förklaringen att bastonnade motsvarar ett kok stryk, förslagsvis med käpp, och det kan ju rimligen översättas till en mixad olivröra.

Eftersom min egen dragonplanta växt rejält i sommar var det läge att klippa lite i den innan de långa kvistarna drog iväg för långt och förvedades.

Bastonade

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4 dl

Tid: 10 minuter

Välj stora gröna oliver av god kvalitet - med kärnan kvar. Kärna ur oliverna genom att pressa dem mot en skärbräda med bredsidan av en kniv, de ska ju ändå få en omgång i mixern sedan...

 • 200 g gröna oliver
 • 75 g soltorkad tomat
 • 1 dl hackad mandel
 • 1/2 dl kapris
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 rejäl näve färsk dragon
  1-1 1/2 dl olivolja
 1. Kärna ur oliverna och mixa dem med vitlöken, kaprisen, mandeln och hälften av olivoljan.
 2. Finhacka dragonen och de soltorkade tomaterna för hand (annars blir det för slätt och tråkigt tycker jag).
 3. Spä med resten av olivoljan och rör ner de hackade ingredienserna.
 4. Servera till surdegsbrödcrostini eller klicka på pasta, pizza eller något annat kul.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing