Bastonade: Grön tapenade med dragon
Och så är det fredag. En lite speciell sådan eftersom vi får besök av jordbruksminister Eskil Erlandsson i butiken. Han kommer för att äta lunch hos Resurskocken eftersom han hört mycket om projektet och hade vägarna förbi. Men ingen gräddfil åt ministern, han ska få köa vid färdigmatsdisken som alla andra och jag sätter en tia på att han väljer köttfärslimpan, för den serveras med lingon.
Lyckligtvis är vi bortbjudna ikväll, så jag tänkte inte laga något idag. Men jag ska nog ta med en burk av den här goda gröna tapenaden jag gjorde häromdagen. Förlagan hittade jag på Marché Provençal i Antibes förra sommaren. Där är utbudet av oliver, tapenade och pistou enormt, men jag fastnade för den här. Grön och fin och förutom oliver med hack av mandel, soltorkade tomater och dragon - massor av dragon! Lite piggare och inte fullt så dov i smaken som svart tapenade.
"Bastonade", stod där på en skylt. Min något bristfälliga franska gjorde att jag inte funderade närmare på namnet då, men senare fick jag förklaringen att bastonnade motsvarar ett kok stryk, förslagsvis med käpp, och det kan ju rimligen översättas till en mixad olivröra.
Eftersom min egen dragonplanta växt rejält i sommar var det läge att klippa lite i den innan de långa kvistarna drog iväg för långt och förvedades.
Bastonade
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 dl
Tid: 10 minuter
Välj stora gröna oliver av god kvalitet - med kärnan kvar. Kärna ur oliverna genom att pressa dem mot en skärbräda med bredsidan av en kniv, de ska ju ändå få en omgång i mixern sedan...
- 200 g gröna oliver
- 75 g soltorkad tomat
- 1 dl hackad mandel
- 1/2 dl kapris
- 3 vitlöksklyftor
- 1 rejäl näve färsk dragon
1-1 1/2 dl olivolja
- Kärna ur oliverna och mixa dem med vitlöken, kaprisen, mandeln och hälften av olivoljan.
- Finhacka dragonen och de soltorkade tomaterna för hand (annars blir det för slätt och tråkigt tycker jag).
- Spä med resten av olivoljan och rör ner de hackade ingredienserna.
- Servera till surdegsbrödcrostini eller klicka på pasta, pizza eller något annat kul.
Kommentarer
Åh där på marknaden i Antibes har jag också varit och också tagit kort på (kanske samma) olivförsäljaren :-D Går inte av för hackor! Nä nu blev jag så sugen på en Provence resa!
Haha, han var mindre road av fotografering än av att sälja oliver. Vi har pausat Provence, men lite frestande är det ju. Skulle vilja åka dit i maj.
Som jag twittrade tidigare så skall jag göra din tapenade idag. Har kommit igång med matbrödsbak igen (vilket går i perioder) och det hör ju till. Har emellertid en liten "hang up". Jag använder nästan aldrig nötter, mandel etc. direkt från påsen. Tycker de blir godare och känns fräschare om man torrostar dem i en stekpanna innan tillagning. De blir lite krispigare och mindre "sega" på det sättet. Säkert mycket inbillning, men ändå. Så får det bli.
Stefan: Vad roligt, hoppas den motsvarar dina förväntningar! Vi tog med oss burken på en fest igår, så nu ärallt slut.
Självklart blir mandel allra godast om du väljer kvalitetsmandel som till exempel marconamandel och skållar och skalar dem själv. Rostning tar ju också fram fina toner.
Men i det här fallet är det fullständigt onödigt, för jobbet märks inte när mandeln är mixad med så många aromatiska ingredienser. Ibland kan det vara skönt att välja en enkel lösning också...
Woa, så inspirerat, låter ju astrevligt!
Astrevligt var ordet, sa Bull
Härliga tips! Bra kombinationer utöver crostini?
Inger: Tja, pasta, pizza mm. Fast jag tror att bastonaden skulle utgöra en mycket god fyllning i kycklingfiléer!
... eller så breder du ut den i en moussaka ;)
Sidor