Lammkrona med saffranscouscous & rostad sötpotatis

Länge sedan jag postade ett recept nu, så då kanske jag borde kompensera med ett ovanligt läckert sådant? Löjligt lättlagat är det också, med tanke på slutresultatet.

I söndags bjöd vi hem några goda vänner på middag eftersom det var första advent. För att inte stå i köket orimligt länge passade jag på att beställa en färdig lammkrona av våra styckare i butiken. Trots att det ser så komplicerat ut är det bara två ekologiska lammkotlettrader - eller snarare racks - som snittats lätt i hinnorna mellan benen och sytts ihop med ett snöre. Men visst är den grann?

Lammkronan marinerade jag på marockanskt vis och tillagade sedan i ugnen tillsammans med tjocka skivor sötpotatis. Och medan de förföriska dofterna spreds i köket hann jag minsann både dricka vin med gästerna och fixa till saffranscouscous med mitt fina coupésaffran från Essencefabriken och röda linser. Precis så ska en adventsbjudning vara!

Lammkrona med saffranscouscous & rostad sötpotatis

Portioner: 4
Tid: 2 timmars marinering + 40 minuter

 • 1 kg lammkotlettrad,16 racks
  0,25 g saffran
  1 tsk citronsaft
  2 msk hett vatten
 • Marinad:
 • 1/2 citron, saften
 • 1 msk olivolja
 • 1 msk paprikapulver
  1 msk mald spiskummin
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
  1 sötpotatis, 500g
 • 2 dl fullkornscouscous
 • 0,5 dl röda linser
 • 1 tsk smör
 • 2 schalottenlökar
 • 1 näve slätpersilja
 • olivolja
 • salt
 1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ett kryddmått salt. Låt saffranet dra i en skål med 2 msk hett vatten och 1 tsk citronsaft (se Lisas tips).
 2. Blanda ingredienserna till marinaden tills de bildar en pasta. Pensla lammkronans kött invändigt och utvändigt med ett tjockt lagermarinad. Låt köttet dra i marinaden i två timmar.
 3. Ställ in ugnen på 250 grader.
 4. Skrubba sötpotatisen ren med en rotfruktsborste, skalet ska få sitta kvar under rostningen. Klyv sötpotatisen på längden i fyra klyftor och skiva dem sedan i centimetertjocka skivor.
 5. Placera lammkronan på ett runt ugnsfast fat med kanter. Se dig om efter ett runt föremål i köket som kan pressa ut kronan inifrån och se till att den behåller formen. Det kan vara en liten rund skål som tål ugnsvärme, eller som i mitt fall en senapskula (den där som inte härstammar från slaget vid Lund). Lägg sötpotatisskivorna runt kronan på fatet, ringla lite olivolja över dem och strö över en nypa salt.
 6. Tillaga allt i ugnen. Om du till varje pris vill undvika att benpiporna får färg kan du klä in dem i folie, jag tycker bara det ser robust och trevligt ut.
 7. Efter 15 minuter sänker du ugnsvärmen till 150 grader. Då har du cirka tjugo minuter på dig att förbereda couscousen.
 8. Koka upp 3 dl vatten och 1 krm salt i en kastrull. Lägg i de röda linserna och koka under lock på svag värme i fem minuter. Tillsätt saffransblandningen och couscousen, rör om och koka i fem minuter till. Dra kastrullen från värmen, blanda ner 1 tsk smör och låt stå under lock.
 9. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk med lite olivolja i en stor stekpanna eller en traktörpanna och vänd ner en näve finhackad slätpersilja.
 10. När lammkronan är färdig efter totalt 35 minuter i ugnen, ta ut den, avlägsna tyngden och lyft över kronan på en tallrik (andvänd grytlappar!). Häll över sötpotatisen och skyn i stekpannan tillsammans med saffranscouscousen. Blanda försiktigt för att inte knosa sötpotatisen.
 11. Täck botten på det ugnsfasta fatet med couscous och sötpotatisskivor, ställ tillbaka lammkronan och fyll den med resterande couscousfyllning. Servera bums med en enkel grön sallad.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing