Bánh Mì: Vårens hetaste macka (enligt mig)
Blev väckt av gammelhunden redan vid sex i morse, så gick det med den sovmorgonen. Men när jag såg det strålande vädret utanför vände humöret. Vilken utflyktsdag! Fast först läste jag bloggar, det har jag inte hunnit på länge, än mindre laga bloggbar mat.
Erik Videgård drog nyss igång en rolig tävling om bästa sandwichen och när jag såg Lisas smaskiga bidrag slog det mig att jag ju faktiskt hade något att blogga om: de vietnamesiska baguetterna som jag har komponerat till vår nya färdigmatsdisk i butiken (det är där jag har lagt krutet den senaste tiden).
Det började med att min bror var i New York förra sommaren och kom hem och berättade lyriskt om bánh mì - sandwicharna som han köat för på Baogette. Vietnamesisk/fransk cross-kitchen gatumat med välkryddad kycklingpaté, majonnäs, söt chilisås, stark chilisås, picklade och färska grönsaker i en knaprig baguette.
Jag blev helt såld på idén om baguetterna - de borde verkligen passa våra horder av hungriga studenter - och googlade runt. Jodå, Alice Brax har skrivit om dem i en spaning förra året och jag gick och klurade över vad innehållet i våra skulle vara. Relativt okomplicerade så att inte priset skulle behöva sticka iväg för våra CSN-finansierade kunder.
Baguetten ska vara vit och luftig (surdegsbaguetter göre sig icke besvär) och precis som Lisa säger kan den vara bakad med rismjöl, men i research som jag gjort är originalet en franskinspirerad baguette, vilket ju onekligen är lättare att få fatt i. Vi brer baguettens neder- och ovandel med majonnäs (gör din egen eller använd Hellmanns) och fortsätter med ett salladsblad och krispig gurka som fått ligga och dra i iskallt vatten.
Sedan tre skivor paté. André, vår ene resurskock, har snott ihop en fin kycklingpaté med fisksås och grädde, drösvis av vitlök och kryddad med kinesisk femkrydda, en remake av ett recept från vietnamesiskättade kokboksförfattaren Andrea Nguyens Pa-Te Gan Gà från utmärkta kokboken Into The Vietnamese Kitchen .
Har du bråttom och inte vill laga tidskrävande paté när vårsolen gassar kan du använda en god, fransk lantpaté och piffa till med en nypa femkrydda. Det går också fint att bre patén direkt på brödet.
Därefter sweet chili sauce, spetsad med srirachasås och en näve svarvad morot och daikon som vi snabbpicklar i risvinäger, socker och salt. Har jag glömt något? Ja, det vore nog den marinerade löken som vi bytte mot några skivor jalapeño.
Som ni ser på den här bilden så kan bánh mì innehålla massor med trevliga saker: femkryddat fläsk, headcheese/Giò Thú som är en charkuteri gjord på grisöron och tunga (head to tail), kinesisk korv, grillad tofu och diverse spännande köttrester från lammstekar och annat.
Med denna skiss får ni nöja er - själv tänkte jag gå ut i värmen. Om ni tände på de här mackorna och går vidare med innehållet, skriv gärna och berätta i kommentarerna.
Kommentarer
Hjälp vad ni ligger i framkant! Varför är ni inte min kvartersbutik? Jag gjorde en förenklad variant för Sydis för en tid sedan som jag tar mig friheten att länka till. Hemligheten var lite leverpastej i färsbiffarna. http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/article1203801/Asienburgare-.html
Åh,den hittade inte jag pga olika stavning(kanske ska jag skippa de hopplösa accenterna?). Tycker annars att jag läser de flesta av dina fina söndagsrep...
Åh härligt, det är så gott och ja täcker liksom in alla smak och konsistenser i en ända macka :P
Om man är sugen på ´NY-hype och banh mi har kokboken Momofuku från 2009 bra recept i ämnet.
Är man sugen på asiatiska pickles så är den japanska boken quick and easy tsukemono kanon!(varning för dom som tycker kokböcker ska va snygga. ser lite ut som manualen till den första microvågsugnen min familj köpte....japansk och väldigt 80 tal) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=488996181X
Låter som en fantastiskt god macka!
Nog fanken kan man göra en luftig och vit surdegsbaguette. Hade jag bott närmare Lund hade jag bakat den till er =D
Jag tycker den blir god med en del durumvetemjöl, inte testat att baka med rismjöl.
Partik: Supertack för bra länkar!
Bendel: 8,5 miljoner newyorkare kan knappast ha fel
Emil O: Ok då, möjligen då en poolish. Har iofs ingen brist på bra surdegsbagare runt omkring ;) men det är liksom inte surdegsegenskaperna man vill åt här, varken i smaken, konsistensen eller skorpan.
MUMS! Skall absolut provas. Skriv in den som ett bidraf ska du se...
Åh, jag har varit på väg att göra det så länge, men aldrig kommit mig för. Nu i sommar ska det definitivt bli av tack vare din inspirationsboost! Ser så otroligt gott ut!
För många år sedan hyrde mamma ut kaffeterian på hennes loppis här i Malmö till ett vietnamesiskt par. Jag var ute en helg höll i tyglarna när mamma var bortrest och hade beställt en sån där fantastisk baguette till lunch; de fyllde sina med någon slags rödstekt fläsk som var helt fantastiskt gott.
Jag tar ett par tuggor och känner att det här verkar vara lite starkt. Efter några tuggor till så kan jag inte sluta gråta. Jag går ut till köket och frågar vad de stoppat i och den vietnamesiska tjejen bara tittar på mig och skrattar. Jag hade av misstag fått baguetten hon hade gjort till sig själv.
Goda var de iaf; det är synd det inte finns fler riktigt bra vietnamesiska restauranger.
Erik: Ok, betrakta den som bidrag - du tar den säkert vidare några snäpp till!
Gitto: Great minds think alike, eller vad det nu är Lisa brukar säga :)
Saxit: Det rödstekta fläsket är säkert grymt i bánh mìn. Apropå styrkan så provade vi oss runt. Jag hade först tänkt mer av srirachasåsen, men eftersom det redan var så bra malle i sweet chilin så minskade vi. Nu är vi ju trots allt en publik ICA-butik som säljer flera hundra harmlösa köttbullar-med-rödbetssalladbaguetter varje dag, så riktigt hardcore kommer vi nog inte att bli. Det får andra göra som kan driva produkten till sin spets, våra ska kunna gillas av många. (Fast jag köar gärna till de hotta)
Jag gjorde Banh mi förra veckan och fick massa picklade grönsaker, koriander och majonnäs över. Kan tipsa om att göra enkla (men krämiga på vatten, ägg och smör) omeletter, fylla med skinka och servera med grönsakerna, koriander, majonnäs och några droppar soja. SMASKENS!!!
Åhh, varför är jag inte student i Lund nu istället för flera år sedan?? Men tack vare en matbloggskollega så vet jag var jag kan hitta dem här i London med, får bli ett besök där riktigt snart!
Det räcker ju att det står "paté", så blir jag glad. Men, det här låter ju något i särklass!
Catharina: Smart, det lät som en höjdaromelett
Hanna: Fota gärna på bloggen så jag får kika på dem :)
Annika: Ja, tänkte väl att du borde gilla den här ...
Not same, but same same.
Mina baguetter (submarines) på cateringtiden innehöll alltid coleslaw i botten. För matigheten och tuggmotståndets skull
Surdeg är ju bara en annan typ av jäst, nog får man till en ruggig skorpa och mjukt inkråm även med surdeg om man vill. Det mesta beror ju faktiskt på mjölet, inte på hävningsmedlet.
Men så är jag ju surdegsevangelist och vill helst ta bort jäst i allt jag bakar =)
Örjan: Coleslaw är yummie!
Emil: Jag vet, det blir säkert jättebra, ville bara betona att vit frasig baguette är det som gäller och att man inte ska sikta in sig på värsta surdegshårdingen. Eftersom jag är en latmask och inte evangelist köper jag i det här fallet den fluffigaste baguetten jag hittar och glufsar i mig min macka innan du ens har hunnit sätta degen ;)
Låter som en riktig toppenmacka=)
Har just svalt en underbart god macka på Baoguette, mumsigt och rekommenderas varmt!
Kia: Gött! Vad var det för fyllning i din?
Kött av olika slag, gris. Kompisen tog en veggo
Jag åt en Bánh Mì för 5 år sen i Lower East Side och my God va den var god! Ska tillbaks till NY nästa lördag och jag ser fram emot en favorit i repris.
Åh! Får mig att tänka på de baguetter med skrattande kon och underbara picklade grönsaker som såldes överallt i Vietnam, naturligtvis med paté för de som i motsats till mig åt kött.
Aldrig har vita baguetter smakat så bra som efter några månaders luffande med ris snarare än bröd som basföda.
Sidor