Grekisk röra: Melitzanosalata

Hur återvänder man i tanken till de underbara grekiska Kykladerna och raderar minnet av ett helvetesdygn i Aten med strejk, tårgas och kravallpoliser med dragna vapen? Jo, så här:

Nikos melitzanosalata

Receptmakare: Nikos, Marabu Aegiali/ Anna Billing

Portioner: 4 (som dippsås)

Tid: 35 minuter

Melitzanosalata är jämte tsatsiki den mest kända av de grekiska kalla rörorna. Auberginedippen påminner mycket om den libanesiska baba ganoush och turkiska patlıcan salatası men har färre ingredienser. En del melitzanorecept förordar att auberginen ska sotas över öppen eld, men i min vän Nikos amorgiska recept mixas hela frukten och då är det en fördel om skalet fortfarande är ätligt. Dessutom bakas vitlöksklyftorna inuti auberginen, vilket ger en söt och avrundad smak. En gnutta citron får markera syran och en matsked majonnäs eller yoghurt nerblandad gör den här dippen till en av de godaste jag vet.

 • 1-2 st auberginer (500 g)
 • 4 vitlöksklyftor
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk citronsaft
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk majonnäs (eller tjock yoghurt) Extra olivolja, färsk oregano
 1. Ställ in ugnen på 200 grader
 2. Skär bort det gröna fästet men låt annars auberginen vara hel. Skär åtta kryss i skalet (fyra om du har två frukter).
 3. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Späcka auberginen med vitlöksbitarna, du får trycka in dem ordentligt i kryssen.
 4. Lägg auberginen i en ugnsfast form och ringla över generöst med olivolja. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Prova med en sticka att innanmätet känns mjukt.
 5. Mixa auberginen och vitlökarna släta med olivoljan i formen. Använd stavmixer.
 6. Tillsätt pressad citron och smaka av med salt. Låt svalna något och blanda sedan ned en matsked majonnäs (eller yoghurt, men jag föredrar majo förutsatt att den är vinägerbaserad).
 7. Servera kall som dippsås, till bröd eller som sidorätt. Ringla lite olivolja över och strö gärna kalamataoliver på toppen. Jag nöp av lite blommande oregano över min (den grekiska är förstås snäppet vassare än vår kungsmynta)

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing