Färserad squash på provençalskt vis
Tänkte fortsätta rapportera om grönsaksodlingen här hemma. Det ihärdiga regnandet har fått tomaterna i växthuset att tjura och vägra ändra färg, men i gengäld breder squashen och pumporna ut sig över hela trädgårdslandet. Bilden ovan är tagen på provençalska matmarknaden i Antibes för något år sedan och ända sedan dess har jag tänkt att jag vill odla rund sommarsquash som lämpar sig för fyllning. I år satte vi därför ekologiska fröer av sorten Tondo chiaro di Nizza och de ger en häftig avkastning. (För den som undrar om jag är sponsrad av Runåbergs fröer är svaret: nej. Däremot fick jag upp ögonen för de små fröhandlarnas kniviga situation i samband med frödirektivet och tycker därför att jag gott kan slå ett slag för ett arbete jag uppskattar.) Det är honblommorna på squashplantan som bildar fruktämnen. Efter att ha säkrat pollineringen med en pensel kan du knipsa av hanblommorna, fylla dem med något gott och fritera eller bara steka dem i olivolja och servera ovanpå en krämig squashsoppa med parmesan. Du kan givetvis äta upp honblommorna också om du tycker att du har tillräckligt med frukter. Tyvärr så mognade inte så många samtidigt att jag skulle kunna fylla dem portionsvis och samtidigt mätta hela familjen. Därför fick mina svälla ett tag till så att en squash skulle räcka till fyra portioner. Enligt det här receptet tillagas färsen inne i squashen som en inbakad jättefrikadell och smaken blir mild, lite som kålpudding. Vansinnigt vacker i genomskärning när man ser den persiljespräckliga färsen ligger inbäddad i det gröna fruktköttet. Det har jag dessvärre ingen bild på för de uppskurna klyftorna försvann i ett nafs innan jag hann hala fram kameran. För att fylla squashfrukter eller zucchini med rå färs är det en klar fördel om de är runda. Har du bara tillgång till stora squash kan det vara smartare att utnyttja formen till att göra "ubåtar", men det går utmärkt att baka utgröpta, stora tomater också. Allra vackrast blir sorten Cœur de bœuf som ni kan spana in hos Anna på Gourmetodling, har jag tur mognar några av mina innan säsongen är slut.
Färserad squash på provençalskt vis
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Tillagningstiden skiljer rejält beroende på hur stor squashen är, små runda zucchini behöver bara cirka 50 minuter i ugnen för att färsen ska bli helt tillagad.
- 1 stor rund squash (8 små)
- 250 g fläskfärs
- 50 g lufttorkad skinka eller korv som fuet
- 3 skivor gammalt, vitt osötat bröd
- 1 dl mjölk
- 1/2 finhackad gul lök
- 1 msk hackad slätpersilja
- 2 tsk timjan
- 1 nypa mald muskotnöt
- 1 ägg
- 1/2 dl olivolja
- Salt och nymald svartpeppar
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Skär ett lock på squashen och gröp or kärnorna med en sked. Salta insidan och lockets undersida och ställ den urgröpta squashen upp och ned så att överflödig vätska kan rinna av (detsamma gör du med tomaterna så att de inte blir soggiga).
- Dela brödet och mjuka upp det i en skål med mjölk medan du hackar grönsakerna och skinkan/korven.
- Krama ur mjölken ur det uppblötta brödet och blanda med hacket, ägget och färsen till en smidig smet. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Fyll nu squashen till brädden med färsen, lägg på locket och placera hela härligheten i en ugnsfast form. Ringla duktigt med olivolja över squashen och baka den i mitten av ugnen i cirka en och en halv timme. Jag gillar när den fått lite färg.
- Skär squashen i klyftor med en vass kniv och servera med potatis, rött råris från Camargue eller en bulgursallad med tomater.
Kommentarer
Gillar skarpt dina allmänbildande inlägg, och självfallet också de goda recepten. Får nog leta reda på en rund squash nu!
Det är något oemotståndligt med mat som växer som ogräs. Kom förresten häromdan att tänka på den goda soppan med squashblommor som du tipsade mig om i fjol, mmm så god.
Hanna: Tack ska du ha! Som jag sagt förut: du har nog större möjligheter än de flesta av oss att hitta exakt det du vill ha i London. Förvisso kan vi ta in det i butikerna här hemma, men många gånger är folk inte beredda att betala mer för formen och köper sin gamla vanliga zucchini istället. Lite synd.
Tina: Ja squash och jordärtskockor, typ. Gjorde den där soppan igår eftersom jag hade en parmesanskalk hemma. Alla blev glada utom min yngsta som ser fram emot att säsongen ska ta slut.
Ska genast prova detta! Låter smaskigt.
Julie: Jag kan säkert avvara några om du inte hittar runda.
Åh, vilka vackra squashar (?)! Vi odlade på landet i år för första gången, men jag tror inte det blir något av dem. Pollineringen blev det nog lite si och så med. Men vackra är/var de, plantorna, och jag ångrar bara att jag inte sjärdade och tillagade blommorna!
Fast ni har ju å andra sidan haft fint väder - den här regniga sommaren är en smärre katastrof för allt utom squash ... Duttidutta med pensel mellan han- och honblommor för att försäkra dig innan du smaskar i dig hanarna.
Du gjorde mig sugen på att börja gröpa ur rotselleri! :)
Selleri, lök, squash, tomater, whatever. Bara smeten får en distinkt kryddning och du anpassar tillagningstiden efter grönsakens konsistens så går det alldeles finemang :)
Oj vad vackert! Jag väntar på att mina spaghettisquash på gården ska bli mogna. Tyvärr så har jag varit dålig på att gödsla dem jag hoppas att de blir fina ändå. :)
Ann- Louise: Det måste jag också odla nästa år! Spaghettipumpa/squash är så rolig och användbar! Förutom som vegopasta har jag kokat spansk änglahårssylt av den för några höstar sedan.
Sitter gott i kistan :-D
Japp!
Gjorde detta idag med långa zucchini och röda paprikor och lät cous cous ersätta brödet. Ljuvligt! Tack för att du fick mig att tänka på denna rätt igen som jag minns från min uppväxt!
stefan: Tack själv, alltid roligt när ni läsare återkopplar och berättar om hur ni gjorde! Couscous i färsen var finurligt - det gör jag nästa gång!
Kom att tänka på en sak... Med sqush / zucchini är det så att man helst ska skörda frukterna så små som möjligt. Åtminstone de första frukterna. De är nämligen funtade som så att tillvaron går ut på att föröka sig. Sätter de en rejäl frukt tidigt på säsongen, har de s.a.s fullgjort sin uppgift och sätter knappt några fler frukter. Förra året gav jag maken i uppdrag att vaka över detta då jag och barnen reste bort ett par veckor - mitt i värmeböljan. Han förstod inte allvaret i mina förmaningar, utan lämnade kvar några frukter när han reste iväg för att möta oss på vägen. När vi sedan kom hem fanns där fem enorma frukter. Vädret hade slagit om till svalare och det blev faktiskt ingen skörd alls från slutet av juli och framåt.
Det där ska jag tänka på, Inger! Jag var mest sur för att det inte fanns tillräckligt många små på en gång, tror absolut det påverkade skörden negativt att jag lät dem växa. Fast vi har ganska mycket nu iaf, som tur är. :)
Mmm GOTT, GOTT! jag fick bara avlånga squashar i år. De andra plantorna strök med, men det gör inte så mycket.
Nu hoppas jag på squashblommor att fritera, men det behövs nog lite sol för att de ska komma igång.
Tror fröken Dill
Han/honblommor?
Har du någon länk som visar hur man skiljer dem?Erkänner. Har odlat squash i 20+ år men fortfarande osäker.
I år 14 plantor. Gula standard grodde bäst.
Vill gärna färsera och tillaga "onödiga" hannar förlåt "hanblommor". Har ätit, men ej gjort själv.
Sidor