Fångad av en stormvind: Lussebak
Jahaja, någon skyltsöndag eller julmarknad blev det inte tal om igår på första advent. Vi stängde in oss här hemma och hoppades att takpannorna skulle sitta kvar och att inte strömmen skulle försvinna. Under tiden passade vi på att baka dubbel sats av lussekatter.
När hela familjen är med och bakar blir det inte helt odramatiskt: Hur många katter ska vi ha? Får man göra en enda jättebulle till sig själv och vem ska egentligen få sätta dit russinen? Blir det inte som man vill surar man en stund och går och spelar Minecraft istället.
Bullarna blir också ganska olikformade, och jag måste erkänna att det är lite knäckande att min man gör mycket snyggare bullar än jag ...
Vi använde oss av det här receptet som jag ju har publicerat tidigare och fyllt på med detaljer efterhand. Jag har nu provat Skansenbagarens tips med att äggpensla några först efter bakning, men det blev inte så bra att det var värt att ändra tågordningen. Saffranet fick dra en bra stund i konjak och jag skvätte även i apelsinblomsvatten, eftersom jag kom att tänka på Lisas ljuvliga indiska rispudding. Kunde varit lite generösare med det, det märktes inte så mycket. Kanske provar jag finrivet apelsinskal i nästa år.
Nu i november har Österlenkryddor skördat saffran i Köpingebro utanför Ystad. Det hade varit festligt att prova, men det skulle nog krävas en smärre fotbollsplan med krokus för saffran till ett enda bak.
Kommentarer
Haha, vilken kul beskrivning av bakningsäventyret med familjen! Vi bakade också lussekatter igår, men det går ju lite lugnare till med två vuxna. Fast J gjorde bara "normalmodellen" jag bara en massa varianter. Vi hade ingen mandel hemma, vilket J tyckte var bra eftersom mandel på lussekatter är FEL. Jag hade gärna velat ha mandel också för det brukar min mamma ha min mamma. Se där, källa till konflikt, om än en liten en!
Fröken Dill: Bockar är min specialitet. Sen är jag en smula puritansk när det kommer till lussekatter, men på ett bageri i grannbyn bakas saffranslussestjärnor som dryper av smör, mandelmassa, mandel och pärlsocker. Alla har rätt!
Lussebullar utan saffran ska det vara så nu funderar jag på om jag inte ska ta och testa utan saffran men MED apelsin istället. Det låter gott! :)
Vi behöva alla lite dramatik :)
Vad, gillar du inte saffran, Helena? Jag som tyckte det var så fattigt när man fick utan i skolan. Mannerström har visst kardemumma i sina.
Jag bakade lussebullar i kördags, två sorter detta år, efter åratal av gnäll från vissa av barnen. En halv sats med saffran, en halv sats med kardemumma. Nu minns jag inte detaljerna exakt, men antingen var det i Jämtland som min pappa härstammar ifrån, eller Bohuslän, som mamma har rötter i, där man inte bakade lussebullar med saffran förr om åren.
Du är bra snäll du! Här är det saffran eller inga som gäller :) Ändå lyckades vi äta upp ett tjugotal innan stormen var över, för ingen orkade laga mat. Loranga-anarki.
Hej, vad kul med saffran från Österlenkryddor, visste inte att man prov odlade saffran i Skåneland :-D Själv svängde jag ihop 200 klenor igår till min äldsta dotters julfest. (tyvärr inga katter en annan familj hade paxat..)
Nybakade Lussekatter..Sååå gott det är. Tänker att jag ska prova dina knep. Har ibland fuskat och gjort saffrans vetelängd till julaftonsmorgon med just apelsin bla. blir super gott! Vad som gör bakytan blank? Jag brukar pensla med mjölk- enbart - När katterna just kommit ur ugnen. Fick detta tips av en bagarkompis för länge sedan.
Martina: Klenorna brukar svärmor göra, men kanske får vi rycka in i år. Och mjölk, det måste jag prova! Vill ju ha en jämn glans på bullarna.
Undrar förresten om det finns en geografisk saffransgräns,eller om det bara handlar om tycke och smak?
Och här ett saffranstrix till: handla i januari. Tack Pia Bendel för tips! http://www.brodpassion.se/2011/11/arets-saffran.html
Det måste verkligen vara knäckande att mannen din gör de snyggaste, men kul att engagera hela familjen! :)
Kul, att länken hamnade här. Tack själv för, som vanligt, fint recept och tips!
Hanna: Ja, eller hur?
Pia: Borde verkligen prova hans lussekatter vid tillfälle. Penslar han med mjölk?
Och här får ni en fin lusselänk från Halland: http://sarabakar.se/blog/2011/12/09/lussebak/
Vilken kvannestänkare du föreslår! Läste precis om Viddernas hus utanför Jokkmokk som bla gör kvannegravade rödingrosor mm.
Och hur i all världen hamnade din kommentar i det här inlägget? ;)
Men du, det undrar jag med!? :)
Sidor