Födelsedag: Menorkinsk mandelkaka med frisk mandelsorbet och jordgubbar
Maj och juni innebär ett massivt födelsedagsfirande här hemma. I lördags fyllde både min man och min svärfar år och då kändes det plötsligt jätteroligt att baka igen - speciellt som jag fick hjälp av barnen. För ett par år sedan blev svärfar känslig för gluten, vilket fick till följd att vi började servera luftiga marängtårtor som mest bestod av bär, glass och grädde. Men eftersom yngsta dottern hade önskat sig en sådan på sitt kalas dagen därpå så ville jag variera mig.
Den här kakan fick jag som en elegant dessert på en liten restaurang på Menorca förra sommaren. Vi åt där flera gånger och hade ofta ägarnas mor, Isabel, som bordsgranne. Hon gav mig då det här receptet på den godaste och enklaste kaka man kan baka med endast tre ingredienser: socker, ägg och mandel. En slags avskalat kaxig menorkinsk financier. Till den ville jag göra en mandelglass men jag kom på det lite försent. Istället satsade jag på en snabblagad och frisk mandelsorbet med utgångspunkt från den här citronglassen och det blev verkligen en fullträff tillsammans med den smakrika kakan och de söta jordgubbarna. Sorbeten bredde jag ovanpå på kakan och stoppade in alltihop i frysen under grillmiddagen, som bestod av entrecôter från KC-Ranch, nypotatis, sallad och sparris. Sedan lät jag kakan stå framme medan jag delade jordgubbarna. Utstyrseln med blåklint och kamomill är giftfri men inte valda för smakens skull. Vill du baka sommarkaka med kamomill har du ett annat recept här.
- Påminner om att en gammaldags majsenapudding är gudagott till jordgubbar.
- Prinsessbröllopet gick mig, som ni förstår, spårlöst förbi förutom den där macarontårtan. 700 stycken krävdes det visst och alla blev uppätna, enligt tidningsrapporterna. Tror jag det, skönt för gästerna att slippa krävande mousseskapelser på höjden.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10179","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-588","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"726","title":"jordgubbar_MG_6698","alt":"jordgubbar_MG_6698"}}]]
Mandelkaka med vit mandelsorbet och jordgubbar
Receptmakare: Isabel, La Marina/Anna Billing
Portioner: 12
Tid: Kaka: 70 minuter, sorbet: 90 minuter
Själva tillagningen av denna kaka är busenkel. Det är mandelmalandet och skållningen/skalningen som kan ta lite tid. Satsa på bra ingredienser som ekologisk mandel från Spanien eller Italien och stora fina ekoägg. Kakan blir allra segast och godast om den bakas dagen innan och kan även serveras i bitar och då klickar du naturligtvis på sorbeten separat. Serverar du sorbeten utan kaka räcker den till max åtta personer. Gelatinet bör gå att byta mot agar agar för en helvegansk variant, men jag har inte provat (och nu säger Jessica i kommentarerna att det inte blir bra). Receptet på kakan publicerades i Mat & Vänner förra året i mitt kräftskivejobb, då med grädde och varma björnbär.
- Mandelkaka:
- 250 g sötmandel
- 250 g strösocker
- 4 ägg
- 1 nypa salt
- 1 nypa vaniljpulver
- smör till formen
- Mandelsorbet:
- 250 g skållad, skalad mandel
- 2 1/2 dl strösocker
- 7 1/2 dl vatten
- 2 gelatinblad
- 1 nypa vaniljpulver Servering:
- 1 liter färska jordgubbar
- florsocker
- Ställ in ugnen på 180 grader. Glassmaskinen kräver att behållaren fryses över natten.
- Skålla och skala mandeln till sorbeten (barnarbete ok). Blötlägg gelatinet.
- Mixa den skållade mandeln med vatten. Ta lite i taget till en början så att mandeln lättare finfördelas till mandelmjölk. Här kan du välja om du vill sila av mandeln för en slätare sorbet eller låta den vara kvar (det gjorde jag). Om du ändå tänker sila av den kan du förresten utgå från vanlig mandelmjölk istället och slippa skållningen, men det var gott tugg)
- Hetta upp mandelmjölken i en kastrull, den behöver inte koka, och lös upp sockret och gelatinbladet. Tillsätt vanilj. Kyl i vattenbad/kylskåp eller i frys tills kylskåpskall.
- Kör den avsvalnade sorbeten i glassmaskin i cirka 40 minuter.
- Under tiden sorbetsmeten kallnar börjar du med kakan: mal den hela mandeln och vispa ägg, socker, salt och vanilj riktigt pösigt med elvisp eller i maskin. Vänd ner mandeln i smeten men spara ett par matskedar för att "bröa" formen.
- Smörj en (24 cm) springform med löstagbar botten med smör och använd mald mandel istället för ströbröd. Häll tillbaka eventuellt överskott i kaksmeten och fyll sedan formen.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 55-60 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna ordentligt innan du spänner av kanterna.
- Bred sorbeten över den helt avsvalnade kakan istället för grädde. Jag stoppade in allt i frysen, men har du bakat kakan i förväg är den kall nog för att förhindra att sorbeten går samma väg som Arktis. Toppa med färska jordgubbar och pudra över med florsocker innan servering.
Kommentarer
agar-agar kan vara lite krångligt att använda. Den blir enkelt "puckig" i konsistensen.
Så du menar att agar agar floppar helt? Hm, det var bara en idé, men jag tänkte ändå prova. I vilket fall som helst är den en ljuvlig dessert - om man tål mandel och jordgubbar, förstås.
Inte att det floppar utan att det är lite svåranvänt. De gånger jag har använt agar-agar så hamnar jag antingen mellan att ha använt för lite (läs halvstelnad pudding) till att ha använt för mycket (läs konsistens hockeypuck). Skillnaden verkar vara hårfin.
Aha, men tror du inte halvstelnad pudding kan fixa till sig i glassmaskinen då (om man får rätt på mängderna)?
Jag har ingen glassmaskin så kan inte prova.
Då har vi ett projekt till när vi ses :)
Om jag vill byta mandeln mot mandelmjöl, är det då samma vikt?
Detta låter ju sagolikt gott!
Och svar på din fråga hos mig:
Har ju inte så mycket erfarenhet av barnvänligt, men här kommer några förslag iaf:
Carluccio’s – bra pasta (särskilt Giardinieran) och barnvänligt http://www.carluccios.com/
Pizza Express – helt ok pizzor och mycket barnvänlig http://www.pizzaexpress.com/
Kopapa är avslappnat och bra men har också riktigt bra mat. http://www.kopapa.co.uk/
Polpo – bra italiensk mat (dock ej pasta och pizza), kanske inte barnvänligt på kvällen men definitivt på dagen http://www.polpo.co.uk/
Jamie’s Italian – Jamie Olivers helt ok restaurangkedja, definitivt barnvänlig http://www.jamieoliver.com/italian/
Byron – riktigt bra ‘vanliga’ hamburgare http://www.byronhamburgers.com/
Så kul! Hör av dig om du vill ta en snabb fika eller nåt!
Jenny: Det är inte så kinkigt, möjligen blir kakan något mer kompakt eftersom mandelmjölet är finare. Men det är då extra viktigt att vispa äggen hårt så att inte mandeln faller ner till botten och äggen lägger sig i ett lager ovanpå. Vill du vara på den säkra sidan vispar du äggvitorna separat med hälften av sockret och gulorna med resterande och vänder ihop allting med mandelmjölet. På så sätt får du in maximalt med luft.
Beautiful Pic ;)
Hanna: Tackar så mycket för denna utmärkta bloggservice - jag hör av mig :)
Greg: Thanks!I hope that google translator makes the recipe readable :)
Låter jättegott och vilken underbar bild!
Tack Sebastian!
Hej Anna, ville bara göra dig uppm8rksam på att vaniljen saknas i ingredienslistan för kakan men finns med i beskrivningen. Jag tog en tsk essens och det funkade utmärkt, men kan ju vara bra att ändra i receptet i alla fall.
Ska hem en snabbis till Skåne i helgen - galet pepp på sol och SVENSK sommar! Ha det gott!
Ah, tack Hanna. Det ska vara en nypa vanilj i kakan med. Går in och ändrar när jag sitter vid datorn ( men just nu är vädret alltför vackert). Ha en skön vistelse i Skåne!
Sidor