God jul: Skinksmörgås med sviskonketchup

Men galna människa: först bloggar hon inte på flera veckor, sedan sätter hon sig och gör ett inlägg på självaste julaftons morgon (huvudrusk).

Jo, nog är det lite märkligt. Men vi har nyss skaffat en valp, den allra ljuvligaste lilla spanielvalp, som behöver gå ut klockan fem på morgonen och därför har jag nu varit på benen ett par timmar och funnit att jag hade tid över. Nu ligger valpen som en varm klump i knäet på mig och snarkar, med sitt lilla huvud tungt hängande över min vänsterarm. Jag ska försöka skriva klart med höger hand innan han vaknar och medan risgrynsgröten står och sväller på spisen.

Ni har ju inte fått någon julklapp av mig i år, så jag tänkte ge er en burk ketchup på sviskon/katrinplommon som jag laborerade med i samband med att jag gjorde gåsburgare till Mårtensafton. Gåsburgaren i sig var inga konstigheter (avlägsna synligt fett, bena ur och mal ner allt i köttkvarnen och smaksätt med salt, vitpeppar och salvia. Kyl färsen och forma hamburgare.) Till den gjorde jag en slaw på rödkål och så funderade jag på dressing. Någonstans ville jag ju ha ketchupens kryddiga sötma, men tomat kändes helt fel till. Eftersom jag nyligen gjort ett gåsjobb till Äkta Mat hade jag katrinplommon hemma och så blev det en ketchup. Den är inte vacker, men smaken förlåter allt.

Sviskonketchup är helt enkelt kalasbra till senhöstens och vinterns orgier i gås och fläsk. Till julkorven? Jajamen. Revbenen? Visst. Och till julskinkan förstås. I år har jag nog köpt min finaste KRAV-skinka någonsin, från Källunda gård i Sösdala. Vår duktige köttchef i butiken, Christian, rimmade den och igår kokade jag den med morot, rotselleri, persilja och färska lagerblad. Till griljeringen använde jag senap från Petersborg (som Sydsvenskan skrev så fint om häromdagen, här i kortare version) och äggulor från våra egna höns. De har fortsatt att värpa över vintern trots det korta dagsljuset, men bara ungefär ett ägg varannan dag. Det räcker gott till senapssillen och skinkan och jag har till och med kunnat spara undan några kartonger till tjocka släkten. Som tack för detta ska hönsen också få lite tomtegröt denna morgon.

Nu piper tidtagaruret på gröten. Senare ska jag skörda av den allra sista grönkålen i kökslandet till den halländska långkålen.  Och kanske, kanske hinner jag få till den här bûchen med kasstanjefyllning under julhelgen - vi får väl se hur det artar sig.
God jul, hörrni!

Sviskonketchup

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 1 burk

Tid: 20 minuter kanske?

Som sagt - färgen är inte direkt anslående. Men vad gör väl det när detta är en stark utmanare till den skånska senapen på en skinkmacka en tidig decembermorgon?

  • 200 g katrinplommon/sviskon
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 kanelstång
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vatten.
  • Lag:
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 tsk senapspulver (Colemans)
  • Extra vatten
  1. Finhacka löken riktigt smått och hacka plommonen grovt. Tillsätt vatten, låt koka upp och sjud sedan plommon och lök till en tjock sås på låg värme.
  2. Blanda vinäger och kryddor till en lag i en separat, liten, kastrull. Sjud tills lagen reducerats till hälften.
  3. Sila lagen och blanda ner i plommonsåsen tillsammans med senapspulvret. Vispa och sjud tills du får önskad konsistens eller mixa den helt slät med stavmixer. Reglera konsistensen med vatten. Smaka av med salt. Den ska vara rinnig men fyllig - som tomatketchup.
  4. Häll upp på väl rengjord burk med lock. Fyll ända upp och låt svalna upp och nedvänd, så förlänger du hållbarheten. Öppnad burk förvaras i kylskåp.
  5. Klicka på fläskkorv, revben, eller tjocka skivor julskinka. Eller till gåsburgare eller fläskburgare med äpple i smeten.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing