2009-01-19 av Lisa Förare Winbladh
Fasters enbärsmarinerade renfilé
Eftersom jag är mycket släktkär (jag vågar inte annat) tar jag in en gästbloggare här i min blogg. Nämligen min förtjusande faster Ki Winbladh. Hon bidrar med sin fiffiga variant av renfilé som kryddas efter stekning med rostade kryddor (hmm, törs jag hoppas på inspiration från mig?). Tyvärr kommenterar hon aldrig här trots att hon läser, så ni får gärna peppa i kommentarerna.
Renfilé marinerad med whisky, enbär och svartpeppar
Receptmakare: Ki Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter + minst 1 timme marinering
- ½ kg renfilé, ca tre filéer
- Marinad:
- 10 enbär
- 1/2 tsk svartpepparkorn
- 1/2 msk farinsocker
- 1/2 tsk salt
- 2 msk whisky
- Till servering:
- Klyftpotatis
- Svampsås
- Gröna bönor
- Rårörd lingonsylt
- Salta på köttet. Låt stå.
- Rosta enbär och svartpeppar i torr panna på medelvärme någon minut tills de börjar dofta. Låt svalna. Stöt krydddorna i mortel med socker och salt. Blanda med whisky.
- Stek köttet så att det är rosa inuti. Lägg i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Låt stå några timmar.
- Skiva upp tunt och servera
Kommentarer
Lite som en norrländsk carpaccio eller? Mycket intressant. Enbär, ren och whiskey kan väl inte bli fel!
Låter mycket gott, tror du att det fungerar med älgkött. Lennart
Gott! Gjorde nåt liknande, en gryta på renfilé med enbär, päron och körsbärssprit. Har en renfilé i frysen, det är nog dags att tillaga den!
Härligt!
Jag blir med en hel ren igen när som och nya recept är så skoj.
Tack för denna höjdare!
/Fjällmor
Recept väl värt att presenteras på Taffel-sida
Åh så underbart! Äntligen en som fattat, att om man skall marinera så skall man göra det efter att man stekt sönder de yttre cellväggarna. Att marinera rått kött är ju fullständigt meningslöst, som bekant? :)
Detta måste definitivt testas. Kudos till faster Ki -- mera, mera!
Felten: Det beror helt på vilken effekt du vill ha. Mild och mört kött som filé vinner inte så mycket på marinering. Dessutom förstör saltet i marinaden myoglobinet så att köttsmaken förändras.
Kul att du gillar faster Ki; hon är docent i biologi och har funnit dina teorier om hur celler fungerar mycket underhållande.
Sidor