Lisa skriver numera på https://tisseltassel.substack.com/
Lisa har en mysko utbildning som inleddes med fyraårigt tekniskt gymnasium. Sedan följde en tid på Uppsala universitet: ett år idéhistoria och en treårig dietistutbildning.
Sen tjugoårsåldern har hon lagat mat som en galning. På krog, på studentnation och på egna cateringfirman Pikant. Men helst av allt lagar hon mat hemma, för hon är matlagare och inte kock. Nu nöjer hon sig med att laga mat åt familj och vänner. Samt hålla matlagningskurser. När hon inte lagar mat, eller skriver om den, hittar du henne med näsan i en bok eller MacBooken.
Genom åren har du kunnat läsa hennes skriverier i Gourmet, Svenska Dagbladet, Äkta Mat, Magasin Årets Kockoch på många andra ställen. I många år var hon fast matskribent på Sydsvenskan. Hon dyker ofta upp i radio (Sommarvärd 2005, matpratare fredagar i SR Sörmland 2009, gäst hos Annika Lantz etc) och teve (bl a Niklas Mat och Stjärnkockarna, TV 3). Men hon trivs allra bästa med att föreläsa. Förutom Taffel.se är hon mest stolt över projektet Matkaravan som bland annat nominerades till priset Det första fröet. Projektet lever fortfarande, men numera i andras ömma vård. Hon har skrivit en rad kokböcker. Bland annat den prisbelönta Matmolekyler (tillsammans med Malin Sandström). Den senaste boken heter Det godaste jag vet och kan köpas här. Eller stötta din lokala bokhandel!
Du kan anlita Lisa för:
• Inspirerande och skamlöst underhållande föredrag (se exempel nedan). Även unikt skräddarsydda eller helt nyskrivna enligt dina önskemål.
• Matlagningskurser hemma i ditt eget kök eller hennes eget hemma i Herrängen. Välj ett tema! Kryddkunskap, asiatiskt, lyxvego, veganskt eller fegvego. Lisa undervisar både totala nybörjare och rutinerade proffskockar, det enda som krävs är ett brinnande intresse.
• Föredrag om Matmolekyler, ofta med Malin Sandström
• Receptutveckling
• Mat-Karavaner (guidade mat-turer) i Stockholm
• Konsultationer om mat och trender
• Skrivcoachande för allt från matskriverier till fotbollsbloggande
Föreläsningar (ofta med smakprover):
• De fem stora. En smakshow där du utvecklar superkrafter i köket och får en ny förståelse för smaker. Du lär dig massor om dig själv och ditt unika smakuniversum. Lika roligt som horoskop men vetenskapligt korrekt.
• Konsten att kombinera. Vilka råvaror och smaksättare passar bäst tillsammans och varför. Lekfulla smakövningar.
• Världens äckligaste mat. Varför tycker vi illa om viss mat och vad kan vi göra för att börja gilla den? Konsistens som dealbreaker och en mtod att uppnå välrdsfred, ett lyckligt äktenskap och evigt liv. Kan man få mer valuta för pengarna?
• Mattrender. Senaste nytt från matvärlden.
• Är insekter framtidens mat? Den här föresläsningen handlar förstås inte alls om huruvida att vi kommer att äta larver och gräshoppor. Den handlar om varför vi äter det vi äter och hur vi kan ändra vanor. Kort sagt: den handlar om dig.
• Myter om mat. En föreläsning om varför vi älskar matmyter och om hur vi kan bli mer källkritiska.
• Mirakelmat och dunderdieter. En vass genomgång av rawfood, superfoods och bantning. Massor av handfasta tips om hur du äter nyttigare.
• Ett grönare liv Veganskt, vegetariskt eller fegvego? Lisa visar möjligheter och löser problem. Sensuell näringslära och grunderna i hur man komponerar en grön måltid som även köttätare älskar. Komplettera gärna med en matlagningskurs.
Sagt om Lisa:
”Jag har haft förmånen att jobba med Lisa under många år som utgivare av tidningen Gourmet, där hennes artiklar bidrog till att väsentligt höja kunskapsnivån såväl i tidningen som i läsekretsen. Nyligen hade jag som arrangör av White Guide Trend Seminarium 2012 glädjen att engagera henne som föreläsare. Hon avslutade en lång förmiddag med ett lysande föredrag om de fysiologiska förutsättningarna för krogrecensenter att äta för annans räkning – ”Krogkritikernas smaklökar under luppen”. Utöver att det var djupt kunnigt var det också strålande underhållning: en blandning av spetsig populärvetenskap och stand-up talkshow, som fick den hungriga publiken att skippa lunchen.” –Lars Peder Hedberg, förlagschef White Guides och ansvarig utgivare White Magazine.
”Lisa är kunnig och kompetent. Men inte bara det. Hon är en lysande föreläsare som fick vår publik på 1350 personer på Folkets Hus i april 2010 att sitta andäktiga, lyssna, ta åt sig kunskap och säkerligen fundera vidare långt efter presentationen var över. Precis som det var tänkt. Några sa att det var en magisk föreläsning. Det tyckte jag också.” – Louise Ungerth, Chef för konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm
”I november 2011 arrangerade Kemicentrum vid Lunds Universitet mässan Mat & Molekyler som en del av firandet av Kemins år. Lisa var en våra föreläsare och hennes fantastiska föredrag och underbara workshops gladde våra besökare. Lisa är en oerhört inspirerande och kunnig föreläsare som med en rejäl dos humor förklarar inte bara hur maten ska bli välsmakande utan också varför. Vi kunde därför glädas åt att lära oss mer om allt från tusenåriga ägg till smutsiga fötter, om världsfred och inte minst den delikata smaken umami.” – Ulf Ellervik, professor
”Lisa är en mycket initierad och inspirerande föreläsare. Hon väcker känslor – och tankar. Ingen av det 150-talet storköksentusiaster som var på föreläsningen lämnade den oberörd.” – Helena Stenman, Chefredaktör, Restaurangvärlden
”Lisas föreläsningar höjer aktuella debattämnen till nya dimensioner. Man vaknar till och ser massmediala heta potatisar från andra sidor än man tidigare reflekterat över. Nyttigt, lärorikt och mycket intressant!” – Birgitta Johansson, projektledare, Sodexo
”Jag bokade Lisa Förare Winbladh som konferencier till en kocktävlingsfinal och kan varmt rekommendera henne som konferencier och/eller föredragshållare! Synnerligen kunnig, proffsig, underhållande och lätt att lyssna på. Hon är bra på att känna av publiken och att anpassa sitt framförande där efter. Hon gjorde min kocktävling till någonting extra!” – Cecilia Hägg, projektledare för Den Lokale Kocken, Västerås
”Vi har vid ett flertal tillfällen anlitat Lisa Förare och Matlabbet för matlagningskurser. Lisa guidar gruppen med bravur, både kunskap och charm i en lyckad kombination. En kurs på Matlabbet är en tacksam aktivitet som ger besökaren något bestående, maten är dessutom sjukt god!” – Peter Norrman, Skugge&Co
"Lisa Förare Winbladh är de svenska matbloggarnas gudmoder. På sajten Taffel skriver hon om allt från matkemi till ketchup, men allt mindre om krogbesök. Hon är den svenska matjournalistikens Mike Tyson. Oslagbar. Oavsett om hon skriver reportage i Gourmet, bjuder på sina bästa recept i Sydsvenska Dagbladet eller besvarar läsarfrågor på Twitter är hon lika älskad av matglada amatörer som av köksproffsen." -- Bo Madestrand, DN
Om du vill kan få ett skräddarsytt/specialskrivet ett unikt matföredrag om ett specifikt ämne.
Smakprover på Lisas föreläsningar
Lisa föreläser om att äta insekter på Människans natur.
Här kan du se Lisa föreläsa om Maten och myten. (Specialskrivet föredrag för Konsumentföreningen.)
Och det här är ett föredrag Lisa skräddarsydde för Språkforum som anordnas av Språktidningen.
Kontakt
Mejla: lisa/at/taffel/punkt/se eller ring 0709-733 331
Fasta uppdragsgivare och nuvarande uppdrag (vissa innebär jäv)
Skriver artiklar för tidningen White Guide, White Guides magasin.
Krönikör i Allt om mat.
Ger matlagningskurser hemma.
Ger matlagningskurser i samarbete med Menigo.
Gör recept åt Årstiderna och Vegme (ägs av Äkta Rök).