Skogslök - kajp
Skogslök var tidigare en för mig helt okänd växt, liksom den säkert var för många andra. Men säger någon kajp vet jag precis vad de menar. Tankarna går då direkt till den klassiska gotländska kajpsoppan. Enligt gotlänningarna själva innehåller kajplöken det som behövs för kroppen att komma igång efter en lång vinter.
Kajplök ser ut som en mindre purjolök. De första stråna kommer upp under våren, och först på sensommaren börjar de gulna och vissna ner. Under sommaren har löken vackra lila blommor. Växer den i riktigt näringsrik jord kan bladen bli upp till en meter höga. Liksom ramslöken sprider den – om den trivs bra – ut sig på ett väldigt oblygt sätt. Vilt växer den framförallt på Gotland och Öland.
Efter att den med sin milda löksmak blivit en populär smaksättare på krogarna även på fastlandet, plockas det numera stora mängder skogslök. Flera gotlänningar vill gärna fridlysa den.
Enligt köksträdgårdsspecialisten Lena Israelsson är dock inte kajplök förunnad endast gotlänningar och ölänningar, utan kan odlas i en helt vanlig trädgård för att sedan skördas under hela växtsäsongen. Klipp ner och frys in lite för att kunna njuta av smakerna resten av året.
Innan löken förvildades på 1700-talet var den en vanligt odlad växt på gårdarna. På Öland har den historiskt sett smaksatt kroppkakor och serverats kokt till kål. Det är inte bara bladen som används i matlagningen; du kan också använda de små lökarna som kommer efter att blomman blommat ut och använda dem på samma sätt som du använder vitlök.
Två somriga recept på skogslök
Mat & Vänners chefredaktör Malin Broman bjuder på två somriga recept med skogslök. Perfekt för varma sommarkvällar och picknick.
Gnocchi med skogslök, stekt fläsk och spritärtor
Baguette med kycklingbröst, tomater och skogslökscrème