Första gången jag åt den här såsen var i USA på en konferens där Peter Gordon försvarade fusionsköket och bastardiserad mat mot attackerande purister. Den här såsen serverades med halstrade pilgrimsmusslor och creme fraiche. Det behövdes inga fler argument. Mat är till för att leka med. Såsen håller minst en vecka i kylen och kan med framgång serveras till grillad lax, friterad tofu eller kyckling. En klick creme fraiche är underbart till. Gör såsen och du kommer att vara mig (och framför allt Peter Gordon) evigt tacksam. Jag gör ofta en sats hemma och tar med mig på seglig ellertill landet. Eller varför inte packa en burk i ryggsäcken och gör succé på turen? Förbered allt noga och jobba snabbt vid pannan så att såsen inte bränns.
3 stjälkar citrongräs
3 tumstora bitar ingefära (Peter Gordons tumme, alltså!)
1 tumstor bit galangal
2-4 röda chilifruktar
8 limeblad
10 klyftor vitlök, skalade
2 1/2 dl grovhackad koriander även stjälkar
2 1/2 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl ljus soja
1/2 dl asiatisk fisksås
Till servering:
Gärna en klick creme fraiche